12.5 C
Telšiai
2022 / 07 / 06

Liucina Rimgailė: „Šiemet Tėvo diena mūsų šeimai bus ypatinga“

Ar jau skaitėte?

Skaitomiausi

Retas vyras atsisakytų sultingo mėsos kepsnio, o jei tai dar brandintos jautienos patiekalas – tuo labiau. Tad artėjančios Tėvo dienos proga „Rimi“ edukacinės laidos „Rinkis sveikiau“ komanda paruošė ne tik ypatingą receptą, bet ir daug naudingos informacijos apie raudoną mėsą – kiek ir kokios jos valgyti, kaip apdorota ji palankiausia sveikatai, o kaip atrodančios – nedėrėtų ragauti. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė apžvelgs ir lietuvių taip mėgstamas rūkytas dešras, kindziukus, šoninę bei kitus mėsos gaminius. O jau birželio 3d., 19 val. per „DELFI TV“ rodomos laidos vedėjos Liucinos Rimgailės šeimoje laukia ypatinga proga – su Tėvo diena ji pirmą kartą sveikins savo vyrą.

Laukia ypatinga Tėvo diena

Liucina Rimgailė.

Pasak laidos vedėjos Liucinos Rimgailės, prasidedant vasarai vis dažniau ant griliaus kepame mėsą, nes laukia daug progų susitikti su draugais ir artimasiais, o pirmoji šventė – Tėvo diena. Šiemet verslininkės šeimoje ji bus ypatinga, nes Liucinos vyrui Tadui, nors jau ir įprato prie tėčio vaidmens, tokia šventė – pirmoji.

„Tadui labai patinka tėčio vaidmuo, jis puikiai tvarkosi ir džiaugiasi kiekviena su sūnumi praleista minute. Jau ruošiame planus, kaip jį pasveikinsime per Tėčio dieną. Kadangi Tadas neabejingas grilio patiekalams, laidoje aptartos žinios apie mėsą man labai pravers ją ruošiant“, – sako L. Rimgailė.

Jautienos kepsnio receptu laidoje dalinsis „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė, kuri papasakos ir apie labiausiai prie mėsos tinkančius garnyrus – salotas bei padažus. Šįkart Lina parodys, kaip greitai pasigaminti medaugs užpilą ir šviežių daržovių salotas, kurias dietologė rekomenduoja įtraukti į kasdienės mitybos racioną.

Brandintos jautienos nauda

Nors pastaraisiais metais kalbama, kad raudonos mėsos reikėtų vartoti mažiau, gydytoja dietologė dr. E. Gavelienė teigia, kad ji be reikalo demonizuojama: „Nors klinikinės studijos įrodo, kad gausus raudonos mėsos vartojimas nėra palankus sveikatai ir didina riziką sirgti širdies bei kraujagyslių ligomis, tai nereiškia, kad tokia mėsa yra draudžiamas produktas. Jautiena turtinga maisto medžiagomis, kurios būtinos žmogaus sveikatai: joje yra visaverčių baltymų, B grupės vitaminų, daug geležies. Tik reikėtų laikytis saugių sveikatai kiekių ir suvartoti nuo 350g iki 500g per savaitę.“

Kepsniui pagaminti „Rimi“ kulinarijos technologė laidoje naudos brandintą jautieną. Pasak Editos Gavelienės, brandinimas – puikus ir dar gana jaunas, bet pasaulyje populiarėjantis mėsos apdorojimo būdas. Brandinant jautieną, suardomas jungiamasis audinys, dėl to mėsa, palyginti su nebrandinta, tampa minkštesnė, šiek tiek lengviau virškinama, nebe tąsi. Be to, sutrumpėja jos paruošimo laikas, todėl išsaugoma daugiau vitaminų ir mineralų.

Anksčiau mėsa būdavo sūdoma, džiovinama, rūkoma, o dabar plinta drėgno brandinimo būdas, be to, dažniausiai brandinama specialiai užaugintų, maitinamų žole, gyvulių mėsa, o tokioje mėsoje randama daug organizmui naudingų omega 3 riebalų rūgščių.

Ar vengti rūkytų mėsos gamnių?

Nors rūkytos mėsos gaminai taip pat mėgstami lietuvių, pasak dietologės, leistina norma gana griežta – iki 50 gramų per savaitę. „Rūkyti mėsos gaminiai nėra sveikata palankus produktas. Tai reiškia, kad jei suvalgėte jų kur kas daugiau, galima keletą savaičių jų išvis nevartoti. Deja, pagal gyventojų mitybos tyrimų duomenis, žmonių įpročiai greitai nesikeičia – lengviausia atsidarius šaldytuvą greitai atsipjauti dešros, bet tai nėra rūpinimasis sveikatai palankia mityba“, – konstatuoja gydytoja dietologė.

Kokių dar mėsos produktų reikėtų vartoti saikingai laidoje „Rinkis Sveikiau“ išgirsite jau šį penktadienį nuo 19 val. per „DELFI TV“ ir „Rimi“ paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“. Praėjusias laidas galite ne tik pamatysi, bet ir išklausyti patogiu metu „Rimi“ paskyrose „Youtube“ bei „Spotify“.

spot_img
spot_img

Gintariniai maudymosi kostiumėliai, atsiradę bendradarbiaujant su muziejumi

Prasidedant karščiausiam vasaros mėnesiui, Lietuvos nacionalinis dailės muziejus ir DUE. pristato netikėtą naujieną – gintarinių maudymosi kostiumėlių kolekciją, kurią inspiravo žavus ir nostalgiškas Baltijos jūros gintaras. Šį klasikinio kirpimo, universalų maudymosi kostiumėlį sukūrė DUE....

Pietinis ciklonas merks Rytų Lietuvą, o šalies vakaruose dažniau palepins saulė

Pietinis ciklonas merks Rytų Lietuvą, o šalies vakaruose dažniau palepins saulė. Audioknyga: KĄ JIE MUMS PADARĖ. Lietuvos gyvenimas traumų psichologijos žvilgsniu. Pasiklausykite 20 min. nemokamai >> Liepos 6-os dieną daug kur lis, Rytų Lietuvoje smarkiai, vakariniuose...

Horoskopai liepos 6 dienai

AVINASŠiandien esate piktas ir susikaupęs. Išėjote kovoti, tad jūsų priešams pats metas sukrusti. Tik saugokitės, kad mūšio įkarštyje neužgautumėte savųjų. Namiškiai šiandien geriau tenesipainioja jums po kojom. Audioknyga: KĄ JIE MUMS PADARĖ. Lietuvos gyvenimas traumų...

Gydytoja dietologė pataria vasarą saldumynus keisti sveikatai palankesniais: cukrų gali atstoti uogos ir vaisiai

Atostogaudami vasarą leidžiame sau pasmaližiauti dažniau nei įprastai. Tiesa, mitybos specialistai primena, kad saldumynus reikia vartoti itin saikingai – nors iš jų ir gaunama energijos, dažnai juose gausu tuščių kalorijų, pridėtinio cukraus, įvairių maisto...

Nemirštanti klasika: 3 patiekalai iš šviežių bulvių pusryčiams, pietums ir vakarienei

Nesvarbu, kaitina karštis ar pila lietus – patiekalai iš bulvių yra neatsiejami nuo lietuvių stalo. Paprastai bulves lietuviai valgo pietums ar vakarienei, tačiau, pavyzdžiui, Ispanijoje šios daržovės mėgstamos net ir pusryčiams. Vaida Budrienė, prekybos...

Šias „jaunystės šaltiniu“ vadinamas uogas patariama valgyti būtent dabar: sezonas – ypač trumpas

Norintys iš sezoninių gėrybių pasiimti viską, kas geriausia, turėtų suklusti – parduotuvių lentynose jau atsirado ypač vertingų lietuviškų uogų, kurios dėl savo naudingų medžiagų gausos vadinamos „jaunystės šaltiniu“. Alytaus rajone sausmedžio uogas auginanti ir...

Lietaus debesys užsuks kasdien, bus vidutiniškai šilta

Lietaus debesys užsuks kasdien, bus vidutiniškai šilta. Audioknyga: KĄ JIE MUMS PADARĖ. Lietuvos gyvenimas traumų psichologijos žvilgsniu. Pasiklausykite 20 min. nemokamai >> Liepos 5-os naktį be žymesnio lietaus. Kai kur rūkas. Vėjas vakarinių krypčių, 5–10 m/s....

Horoskopai liepos 5 dienai

AVINASAr nepastebite, kad pastaruoju metu vis vėluojate? Gal laikas bent trumpai atsipūsti? Jei planuojate dirbti viršvalandžius, bent jau pasirūpinkite, kad turėtumėte trumpų, bet dažnų pertraukėlių. Audioknyga: KĄ JIE MUMS PADARĖ. Lietuvos gyvenimas traumų psichologijos žvilgsniu....

Įvykus krizei organizacijoje – nemokama mobiliosios psichologų komandos pagalba

Nutikus sukrečiančiam įvykiui – savižudybei, nelaimingam įvykiui, smurto atvejams – nukenčia ne tik šeima ir patys artimiausi žmonės: psichologų pagalbos prireikia ir įmonei ar įstaigai, kurios darbuotojas ar narys susidūrė su tokiu atveju. Lietuvoje...

Tyrimas atskleidžia, kaip lietuviai taupo laidotuvėms

Mirus artimajam susiduriama ne tik su gedulu ir netekties skausmu, dažnai problema tampa ir laidotuvių išlaidos. Ne visi žmonės turi galimybę atsidėti santaupų ar taupyti banke kritiniams gyvenimo atvejams, dauguma apie šią perspektyvą nepagalvoja,...

Rekordinis birželio mėnuo automobilių vairuotojams – nuostolių per vieną mėnesį tiek, kiek pernai jų...

Pasibaigus pirmajam vasaros mėnesiui, ekspertai pastebi labai aiškią stichinių nelaimių tendenciją – rekordiškai, lyginant su ankstesniais metais, birželį per audras nukentėjo transporto priemonės. „Lietuvos draudimo“ duomenys atskleidžia, kad per šį birželio mėnesį dėl audrų...

Dietologė patarė, koks vanduo geriausiai gaivina per karščius ir kiek jo turime išgerti

Įsivyravus karščiams itin svarbu organizme palaikyti skysčių balansą. Karštomis dienomis taip ir traukia ledinis vanduo, nes norisi ne tik numalšinti troškulį, bet ir atsivėsinti. Tačiau nuo labai šaltų skysčių, ypač tuomet, kai lauko temperatūra...

Maisto technologė pataria: kaip užsišaldyti braškių, kad išsaugotume jų maistinę vertę ir skonį

Įsibėgėjus šiek tiek vėlyvesniam braškių sezonui, kai šviežių uogų išragavome įvairiomis formomis, metas galvoti, kaip jų tinkamai užsišaldyti žiemai. Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, tai vienas iš geriausių uogų...

Naujos savaitės pradžioje išsilaikys labai šilti orai, vėliau – atvės

Naujos savaitės pradžioje išsilaikys labai šilti orai, vėliau – atvės. Audioknyga: KĄ JIE MUMS PADARĖ. Lietuvos gyvenimas traumų psichologijos žvilgsniu. Pasiklausykite 20 min. nemokamai >> Šiandien vietomis trumpi lietūs, kai kur su perkūnija. Aukščiausia temperatūra 23–28...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img