7.2 C
Telšiai
2025 / 03 / 26

Lepintis desertais ir nekenkti sveikatai – misija įmanoma

Ar jau skaitėte?

Šaltuoju metų laikotarpiu organizmui natūraliai norisi kaloringesnio ir sotesnio maisto. Tuomet kyla daugiau pagundų visavertę mitybą papildyti riebesniais ar saldesniais produktais. Tam, kad saldumynai nepakeistų sveikatai palankių produktų, medicinos mokslų daktarė, gydytoja dietologė Edita Gavelienė ir tinklaraščio „Nestoras maistas“ rašytoja Ieva Greičiūnaitė dalijasi patarimais, kaip mėgautis saldėsiais be sąžinės graužaties ir koks cukraus kiekis organizmui žalos nepadarys.

- Reklama -

„Žiemą organizmui reikia papildomų kalorijų, o mes „sugudraujame“ ir jas norime gauti su mažiau sveikatai palankiu, kaloringu, dažnai ir saldžiu maistu. Nepaisant sezono, ištisus metus esame atsakingi už lėkštės turinį, o norintys mėgautis saldumynais, turėtų rinktis sveikesnius ir be pridėtinio cukraus“, – pataria medicinos mokslų daktarė, gydytoja dietologė Edita Gavelienė.

Kai saldumynai sukelia emocinę priklausomybę

Cukrus, anot gydytojos dietologės ir vieno iš Lietuvoje veikiančio prekybos tinklo sveikesnės mitybos ekspertės E. Gavelienės, nėra būtinas mūsų organizmui. Jis gali netgi sukelti emocinę priklausomybę, nes saldus skonis siejasi su laimės ir pasitenkinimo būsenomis. Ugdyti taisyklingus mitybos įpročius reikėtų pradėti nuo mažens, todėl rekomenduojama tėvams nedaryti klaidų, kurios ilgam pakeistų supratimą apie cukrų.

„Jau mamos įsčiose mums dėliojama ateities programa: ar skanausime vieno ar kito maisto. Taigi, būsimoji mama, žinodama maisto naudą organizmui, gali padėti formuotis vaikelio skoniui. Saldaus skonio ir nusiraminimo jausmo sąsają gali suformuoti ir tėvai, kai liūdinčiam ar nemalonius jausmus patiriančiam vaikui pasiūlo skanumynų jiems numalšinti“, – teigia E. Gavelienė.

Vartojant bet kurį produktą, kiekis ir įvairovė yra vieni svarbiausių aspektų, ypač kalbant apie pridėtinį cukrų. Anot gydytojos dietologės, kardinaliai atsisakyti saldumynų nėra būtina, o 2-3 arbatiniai šaukšteliai cukraus sveikatai žalos nepadarys.

- Reklama -

„Rekomenduojama 1-2 kartus per savaitę paskanauti pyragaičio ar kitokio saldėsio, o juodojo šokolado po 20 gramų galima ir kasdien. Štai vaisių pakanka suvartoti iki 300 gramų per dieną. Tik svarbu nepamiršti rinktis kuo įvairesnius produktus, kitu atveju vieno suvalgant daugiau, o kito mažiau, dingsta maisto balansas”, – sako E. Gavelienė ir pataria pirmiausia cukraus atsisakyti skystame pavidale, mat tokioje konsistencijoje tai mažiausiai sveikatai palankus „saldumynas“.

Alternatyva – naminiai desertai

Norintys keisti savo mitybos įpročius ir pradėti nuo cukraus atsisakymo, pirmiausia turėtų atrasti priežastį – kodėl jo nori atsisakyti. Tai padarius, anot tinklaraščio „Nestoras maistas“ rašytojos Ievos Greičiūnaitės, bus kur kas lengviau siekti užsibrėžto tikslo: „Galbūt tai – noras jaustis geriau ir energingiau, džiaugtis gražesne oda, numesti svorio ar tiesiog išbandyti savo jėgas. Nuoširdžiai atsakius į šį klausimą, pasiekti rezultatų bus daug paprasčiau.“

Puiki alternatyva mėgautis saldumynais, pasak I. Greičiūnaitės, yra desertų gaminimas namuose. Tokiu būdu išlieka laisvė pasirinkti produktus, kurie skanumynams suteikia ne tik norimą skonį, bet ir naudingų medžiagų.

„Nors esu prieš bet kokį perdėtą savęs ribojimą, sumažinti perdirbto cukraus vartojimą savo mityboje pavyko gana lengvai. Visų pirma, desertus dažniausiai gaminuosi pati. Tuomet puikiai žinau, kokia yra jų sudėtis, galiu reguliuoti cukraus kiekį. Vietoje perdirbto cukraus naudoju džiovintus ir šviežius vaisius, uogas. Nuolat ieškau naujų receptų, skonių, kurie neleidžia, kad namie gaminamos gėrybės nusibostų. Štai ir sveikuoliško sūrio pyrago be pridėtinio cukraus receptui nebuvo sunku atrasti sveikesnių produktų, mat parduotuvėse jie pažymėti „Rinkis sveikiau“ ženklu. Tai padeda ne tik sutaupyti laiko apsipirkinėjant, bet ir skaičiuojant suvartojamo cukraus kiekį“, – patirtimi dalijasi I. Greičiūnaitė. Atsisakiusi pridėtinio cukraus ji sako pastebėjusi, jog ilgainiui nustojo geisti saldžių pirktinių skanėstų, o organizmas priprato prie kokybiškesnių ir natūralesnių desertų.

Pasak viešųjų ryšių vadovės Giedrės Buivydienės, produktai „Rinkis sveikiau“ ženklu pradėti žymėti tam, kad pirkėjai parduotuvėse lengviau atrastų sveikesnius pasirinkimus – tarp jų ir su mažesniu cukraus kiekiu arba visai be pridėtinio cukraus.

„Tai tarsi pagalba pirkėjui, norinčiam maitintis sveikiau. Pavyzdžiui, „Rinkis sveikiau“ ženklu pažymėtame jogurte cukraus bus ne daugiau kaip 5 g/100 g, o šaldytose uogose ar vaisiuose pridėtinio cukraus visai nėra“, – pažymi G. Buivydienė.

Ievos Greičiūnaitės sveikuoliško sūrio pyrago be pridėtinio cukraus receptas

Jums reikės:

1 puodelio graikinių riešutų
0,5 puodelio datulių
2 puodelių anakardžių riešutų (mirkytų per naktį)
1 skardinės kokosų pieno (laikytos šaldytuve)
2 v. šaukštų (arba daugiau) klevų sirupo
1 vidutinio dydžio citrinos sulčių
Uogų

Gaminimas:

Maisto smulkintuve sumalkite graikinius riešutus ir datules iki vientisos masės. Gautą masę išklokite pyrago formoje ir gerai suspauskite, įdėkite į šaldiklį.

Iki vientisos masės maisto smulkintuve sumalkite ir anakardžius, klevų sirupą, citrinos sultis ir kietąją kokosų pieno dalį. Gautą masę pilkite ant prieš tai pasigaminto pyrago pagrindo. Įdėkite 10 minučių į šaldiklį ir tuomet pyrago viršų apkraukite uogomis. Vėl įdėkite į šaldiklį ir palaikykite 4 valandas. Prieš valgant leiskite pastovėti kambario temperatūroje apie 10 minučių.

Skanaus!

Giedrė Buivydienė
„Rimi Lietuva“ viešųjų ryšių vadovė

Šeimininkės.infohttps://www.facebook.com/medosreceptai/



Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas 0 / 5. Balsų skaičius: 0

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Kadangi šis įrašas buvo naudingas...

Sekite mus socialiniuose tinkluose!

TOP naujienos

„Iki“ nestabdo – kainas iki 15 proc. mažina dar daugiau pieno produktų

Grietinė, sviestas, sūris, tepamas sūrelis – gausus skaičius šių kasdienio vartojimo produktų birželį „Iki“ parduotuvėse jau kainuoja daugiau nei dešimtadaliu pigiau. „Iki“ komunikacijos vadovė...

Po drėgnesnio šeštadienio įsivyraus sausi, ramūs, tačiau šaltoki orai

Po drėgnesnio šeštadienio įsivyraus sausi, ramūs, tačiau šaltoki orai. Vasario 26-os dieną kai kur trumpi krituliai. Vėjas šiaurės vakarų, šiaurės, 6–11 m/s. Temperatūra 3–7 laipsniai...

Apeliacinis teismas panaikino nuosprendį už prekybą poveikiu nuteistam advokatui R. Mikliušui

Lietuvos apeliacinis teismas pirmadienį panaikino Klaipėdos apygardos teismo nuosprendį už prekybą poveikiu nuteistam advokatui Romualdui Mikliušui. Byla, kurioje buvęs teisėjas Stasys Lemežis išteisintas dėl...

ORAS: Laukia nemalonūs orai: perkūnija, temperatūra nukris iki minusinės

Trečiadienio dieną daugelyje rajonų krituliai. Vėjas pietvakarių, vakarų, pereinantis į šiaurės vakarų, 9–14 m/s, daug kur gūsiai 15–20 m/s, pajūryje iki 23 m/s. Aukščiausia...

Birželio 14-os dieną daug kur protarpiais palis

Šiandien pietinis ciklonas dar žada lietingus orus. Stiprės šiaurės vakarų, vakarų vėjas, dieną daug kur bus gūsingas. Birželio 14-os dieną daug kur protarpiais palis. Vietomis...

Savivaldybių žvyrkeliams paskirstyti 20 mln. eurų leis išasfaltuoti per 250 kelių ir gatvių

Atsižvelgiant į Lietuvos savivaldybių pateiktus prašymus, susisiekimo ministro Jaroslavo Narkevičiaus įsakymu joms paskirstyta 20 mln. eurų Kelių priežiūros ir plėtros programos lėšų, numatytų vietinės...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS