18.2 C
Telšiai
2024 / 04 / 28

Kūčių stalo iššūkis – 3 receptai, kad būtų sveikiau, greičiau ir pigiau

Ar jau skaitėte?

Šventinis Kūčių stalas – ir iš kartos į kartą Lietuvoje perduodama tradicija, ir viena kita skonių staigmena. Vienoms šeimoms didžiausias šventės iššūkis yra pagaminti 12 patiekalų, kitoms – visų išragauti, bet nepersivalgyti. „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė atkreipia dėmesį: tam, kad pilvai po šventinės vakarienės „nesprogtų“, tikslinga Kūčių meniu apgalvoti iš anksto, jam pasitelkiant ir sveikesnių patiekalų idėjas.

- Reklama -

„Kad prieš Kūčias viskas būtų po ranka ir pasiruošimas vakarienei būtų be rūpesčių, į parduotuvę rekomenduojame ateiti su apibrėžtu sąrašų pirkinių ir apdairiai sukaupti atsargą didžiosioms metų šventėms. Tai padės ne tik atsakingiau pasirinkti ingredientus patiekalams, pavyzdžiu, apgalvoti sveikesnes alternatyvas, bet ir sutaupyti. Šiuo metu 40 procentų ir dar didesnės nuolaidos taikomos daugybei populiarių pasirinkimų – iki šios savaitės pabaigos vykstanti „Maisto fiesta“ yra pačiu laiku: nuolaidos taikomos aliejui, miltams, žuviai, konservuotos daržovėms ir kitiems produktams, iš kurių dažniausiai gaminami Kūčių patiekalai“, – teigia „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė.

Krevečių kokteilis.

asak V. Budrienės, artėjant šventėms išskirtinių pasiūlymų „Iki“ parduotuvėse ras visi – ir tie, kurie visą vakarienę gamina nuo pradžios iki pabaigos, ir tie, kurie dalį patiekalų įsigyja jau paruoštų. Šventinis asortimentas ir „Maisto fiestos“ nuolaidų lavina padeda pirkėjams savo namuose paskleisti ir sustiprinti kalėdinę dvasią.

Savo ruožtu mitybos ekspertai pastebi, kad daug ir įvairių patiekalų per Kūčias yra nemenkas iššūkis organizmui. „Iki“ kulinarijos technologės Gailės Urbonavičiūtės teigimu, ar vakarienė bus sunki, ar lengvesnė, priklauso nuo to, kokie patiekalai bus gaminami, kiek kąsnių bus ragaujama ir kokios pertraukėlės bus daromos tarp patiekalų.

G. Urbonavičiūtė primena, kad Kūčių vakarienė esmė – ne maistas, o buvimas kartu ir prasmingas laikas. Bendrystę kuria pokalbiai apie prabėgusius metus, prisiminimai, įspūdžiai ir šilti žodžiai vienas kitam. „Ypatingą vakarą patiekalai yra tarsi simboliai – gausos, dėkingumo, noro dalintis, o galbūt – net ir nustebinti, sukurti mažą skonio stebuklą“, – sako „Iki“ kulinarijos technologė.

Lietuvoje įprasta, kad Kūčių stalo patiekalai yra be mėsos ir pieno produktų. Tad ant stalo dedami kalėdaičiai, kūčiukai, kepta žuvis, silkė, įvairios daržovės, salotos, mišrainės ir kiti gardumynai. G. Urbonavičiūtė atkreipia dėmesį, kad, išsirinkus tinkamus receptus, Kūčių patiekalus galima paruošti gan greitai, o tradicijas suderinti su lengvais eksperimentais.

- Reklama -

Tradicinė Kūčia

Reikės: 400 g kviečių (arba kitokių neskaldytų grūdų, su luobelėmis), 2 šaukštų medaus, 1 litro vandens, 100 gramų aguonų, žiupsnelio susmulkintų riešutų.

Gaminame:

  1. Grūdus kelis kartus nuplaukite po tekančiu vandeniu. Tada užpilkite vandeniu – jie gali mirkti parą ar net dvi–tris prieš vakarienę. Svarbu kelis kartus per dieną keisti vandenį, kuriame grūdai mirksta. Ilgai mirkomi grūdai tampa lengviau virškinami, padidėja jų maistinė vertė.
  2. Ruošiant vakarienę, grūdų vandenį nupilti. Paruošti aguonas – nuplauti, nuplikyti karštu vandeniu, nuvarvinti. Aguonas sumaišyti su mirkytais grūdais, įdėti medaus. Geriausia, kad medus būtų skystas. Tada galite įberti smulkintų riešutų. Jeigu prieš smulkindami riešutus pernakt pamirkysite vandenyje – jų gabalėliai bus minkštesni.
  3. Jeigu norite, kad patiekalas būtų skystesnis, įpilkite vandens. Skanaus!

Krevečių ir avokado salotos

Reikės: 250 g virtų išlukštentų krevečių, 2 avokadų, 2 agurkų, 1 rausvojo svogūno, kelių šakelių kalendrų arba petražolių, 5 šaukštų alyvuogių aliejaus, 2 šaukštų citrinos sulčių, druskos ir pipirų.

Gaminame:

  1. Avokadus nulupkite ir supjaustykite kubeliais, supjaustykite agurkus, susmulkinkite svogūną ir kalendrą. Jeigu pasirinkote dideles krevetes, jas taip pat supjaustykite.
  2. Viską atsargiai sumaišykite, užpilkite aliejaus, citrinų sulčių ir pagardinkite druska bei pipirais.

Burokėliai su humusu ir riešutais

Reikės: 4 virtų burokėlių, 200 g humuso, poros saujų smulkintų riešutų (migdolų arba graikinių), 2 šaukštų alyvuogių aliejaus, 1 šaukšto citrinų sulčių, žiupsnelio druskos ir pipirų.

Gaminame:

  1. Virtus burokėlius supjaustykite riekelėmis. Humusą galite patiekti šalia arba uždėti po šaukštelį ant kiekvienos burokėlio riekelės ir ant viršaus pabarstyti smulkintų riešutų.
  2. Viską apšlakstykite aliejumi ir citrinų sultimis, pabarstykite druska ir pipirais. Jeigu mėgstate, galite papuošti žalumynais, pavyzdžiui, petražolių lapeliais.

Vaida Budrienė
„Iki“ komunikacijos vadovė

TOP naujienos

Sužadėtiniai Viktorija Šaulytė ir Julius Mocka apie poilsio svarbą sveikatai: „Tai išbandėme pirmą kartą“

Realybės šou susipažinę ir įsimylėję stilistė Viktorija Šaulytė ir grafikos dizaineris, sportininkas Julius Mocka kartu džiaugiasi jau ne vienerius metus trunkančia draugyste. Praėjusių metų...

Ekspertas pataria, kaip susitvarkyti kompiuterio darbalaukį – ir kam to reikia?

Kompiuterio darbalaukis vieniems – šventa vieta, kur laikomos tik pačios svarbiausios nuorodos ir dokumentai, o pas kitus ir velnias koją nusilaužtų. Technologijų ekspertai pastebi,...

Šventinių siuntų siuntimui į Vakarų Europą – paskutinės dienos

Siuntų į užsienį terminams ilgėjant, Lietuvos paštas primena, jog liko vos keletas dienų šventinėms siuntoms išsiųsti į Vakarų Europos šalis. Skaičiuojama, kad į tokias...

Esu kultūringas – vadinasi, rūšiuoju elektronikos atliekas

Kartais tenka išgirsti: rūšiuočiau atliekas, jei turėčiau daugiau laiko, jeigu joms skirti konteineriai būtų patogesnėje vietoje. Kai šitaip kalbama apie elektronikos atliekas, tai skamba...

Nedarbingumas ir ligos išmokos tęsiantis pandemijai: ką svarbu žinoti 2021 metais?

Pandemijai tebesitęsiant, kitų metų pradžioje ir toliau galios karantino apribojimai. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kokiais atvejais išduodamas nedarbingumo pažymėjimas nesergančio vaiko priežiūrai ir kada skiriama didesnė ligos išmoka susirgus COVID-19 vykdant profesinę...

Kurjere beveik pusantrų metų dirbanti Laura: šį darbą gali dirbti ir vyrai, ir moterys

Kiekvieną dieną Lietuvos miestuose kursuoja šimtai kurjerių, pristatančių gyventojų užsakytas siuntas, o lapkričio 18 -ąją kurjeriai švenčia kurjerių dieną. Tai tradicija, kurios tikslas pagerbti šią, taip reikalingą, profesiją. Be abejo, šios specialybės batus dažniausiai...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS