3.9 C
Telšiai
2025 / 05 / 25

Kitokių sumuštinių šią vasarą nebetepsite: išpopuliarėjusio „tunokado“ receptas nudžiugins skoniu ir savikaina

Ar jau skaitėte?

Vasara ir sumuštiniai – neatsiejami. Sotiems pusryčiams, pikniko krepšeliui, kelionei automobiliu ar priešpiečiams į darbą – jie tampa tikru išsigelbėjimu, kai norisi pavalgyti greitai ir nebrangiai. Ieškantiems naujų idėjų, su kuo tepti šviežią duoną, „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė siūlo išbandyti socialiniuose tinkluose audrą sukėlusį „tunokado“ receptą. Energijos suteikiančiam ir nuostabiai skaniam sumuštiniui reikės vos kelių nebrangių ingredientų – avokado, tuno, šviežios duonos, pesto padažo.

- Reklama -

Kaip ir sufleruoja žodžio naujadaras, prieš kurį laiką socialiniuose tinkluose begales liaupsių sulaukusio sumuštinio pagrindas – sunokęs, sveikatai naudingas avokadas ir skanus tunas, kuris trintuvu paverčiamas putėsiais.

Tuno sumuštinis.

G. Urbonavičiūtė pažymi, kad tunas – sveika žuvis, kuri konservavimo metu beveik nepraranda savo naudingų elementų ir yra labai patogus pasirinkimas greitam patiekalui. Jis puikiai tinka ne tik sumuštiniams, bet ir salotoms, užtepėlėms, suktinukams, labai dera makaronų patiekaluose.

Parduotuvėje tunų galime rasti konservuotų keliais būdais: aliejuje, savo sultyse ar net pomidorų padaže, apstu įvairių tuno paštetų ir užtepėlių. Kurį rinktis? Pasak Gintarės Kitovės, „Iki“ komunikacijos vadovės, pirkėjams arčiau širdies savose sultyse ar aliejuje konservuotas tunas. Mažiau ragautas ir dažnam naujas skonis yra tunas pomidorų padaže. Tiesa, kasmet vis daugiau žmonių atranda ir įvairias salotas su tunu skardinėje – jos būna greitas ir patogus užkandis.

„Konservuotas tunas – viena populiariausių žuvų, kurios skardinių rasite ne tik kiekvienoje parduotuvėje,  bet ir dažnuose namuose. Jis yra ilgai galiojantis produktas, kuris gali išgelbėti sukant galvą, ką ruošti šiandien, ar netikėtai užklupus svečiams. Dėl to pirkėjai mėgsta jo įsigyti daugiau akcijų metu – pavyzdžiui, šią savaitę įvairių rūšių žuvų, mėsos konservams taikome 20 proc. nuolaidą su „Iki“ lojalumo kortele“, – sako G. Kitovė.

Anot jos, kokį tuną rinktis iš esmės yra skonio klausimas. Tunas aliejuje turi šiek tiek daugiau kalorijų ir riebalų nei tunas savo sultyse, tačiau pasižymi išraiškingesniu skoniu. Todėl jei naudosite majonezą, riebesnį padažą, papildomai pilsite aliejaus, verta rinktis tuną savo sultyse. Jei papildomų priedų nebus daug, norisi išraiškingesnio paties tuno skonio – tuomet G. Kitovė rekomenduoja tuną aliejuje.

- Reklama -

Kadangi „tunokadui“ paruošti vos per kelias minutes reikės visai nedaug ingredientų, juos derėtų rinktis kuo kokybiškesnius. Avokadas turėtų būti tobulai sunokęs, kremiškas. Pomidoras – kvapnus ir turtingo skonio, mėsingas. Pesto padažas – kupinas bazilikų aromato ir išraiškingumo. Recepte taip pat naudojamas ir majonezas, tačiau norint sveikesnio varianto, G. Urbonavičiūtė siūlo jį visą ar bent dalį keisti natūraliu jogurtu.

„Tobulą skonių harmoniją sukurti padeda ir dar keli ingredientai – vos šiek tiek garstyčių, svogūno ir citrinos sulčių. Daugiau gaivos suteiks ir įpjaustyti rauginti agurkėliai ar šviežias salotos lapas. Skonį pagerins ir švieži krapai, taip pat derės ir kaparėliai. Mėgstantys aštrumą gali į majonezą ar jogurtą įpilti šiek tiek aštraus padažo, apibarstyti čili dribsniais ar sumuštinį papildyti Chalapos paprikomis. Viskas priklauso nuo fantazijos, skonio ir to, ką turite šaldytuve“, – sako „Iki“ kulinarijos technologė.

Pigu ir greita: „tunokado“ sumuštinis per 10 minučių

Porcijos: 2

Gaminimo laikas: 10 min.

Reikės: 4 riekelių duonos, 2 skardinių tuno, 2 avokadų, 2 šviežių pomidorų, ½ puodelio majonezo (galite keisti natūraliu jogurtu), ½ šviežiai spaustų citrinos sulčių, 2-3 šaukštų pesto padažo, ½ raudonojo svogūno, druskos, pipirų, garstyčių, šviežių krapų. Papildomi priedai pasirinktinai: salotos, kaparėliai, rauginti agurkėliai, aštrus padažas, Chalapos paprikos, svogūnų laiškai.

Gaminame:

  1. Nusausinkite tuną ir sudėkite į indą kartu su majonezu, krapais, įpilkite citrinos sulčių ir pagardinkite druska bei pipirais. Viską gerai sutrinkite trintuvu iki vientisos masės.
  2. Paskrudinkite duoną ir konstruokite sumuštinius. Ant dviejų duonos riekių užtepkite gausų pesto sluoksnį. Ant kitų dviejų duonos riekių užtepkite garstyčių. Ant viršaus uždėkite tuno mišinio, pabarstykite smulkintais svogūnais, kitais pasirinktais priedais ir išdėliokite avokado griežinėlius. Ant viršaus uždėkite pomidorų griežinėlių ir pagardinkite druska. Uždėkite duonos riekę su pesto ir mėgaukitės.

Gintarė Kitovė
„Iki“ komunikacijos vadovė

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas 0 / 5. Balsų skaičius: 0

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Kadangi šis įrašas buvo naudingas...

Sekite mus socialiniuose tinkluose!

TOP naujienos

Šiuo metu dar lengviau pasikeisti savo vardą ar pavardę

Norintiems pasikeisti vardus ar pavardes – mažiau biurokratinių formalumų. Šiandien Seimas pradėjo svarstyti Civilinės būklės aktų registravimo įstatymo pataisas, leisiančias žmonėms paprasčiau ir greičiau...

Paprasta ir veiksminga: viena gudrybė net ir patį rūgščiausią mandariną pavers saldžiu

Mandarinai – žiemos vaisius numeris vienas. Nebrangūs, gaivinančiai saldūs ir taip maloniaikvepiantys! Dažnas turi savus triukus, kaip parduotuvėje juos išsirinkti pačius skaniausius,tačiau kartais visgi...

Kaip astronautai vykdė brangiausią regėjimo korekciją istorijoje?

Astronomai visame pasaulyje šiemet švenčia garsiojo kosminio teleskopo „Hubble“ jubiliejų. Per 30 metų jis apsuko Žemę daugiau nei 175 tūkstančius kartų. Tiesa, į 570...

Ekologiški miltai: sveikas pasirinkimas jūsų kepiniams

Jei mėgstate kepti namuose, verta rinktis ekologiškus miltus, kurie yra sveikesni ir turtingesni maistinėmis medžiagomis. Šie miltai gaminami iš grūdų, auginamų be cheminių trąšų...

Ar sportuoti vis dar madinga?

Metų pradžioje atrodė, kad sporto klubai tiesiog sprogs nuo judėti pasiryžusių žmonių gausos. Daugelis spėjo, kad tai tik laikina Naujųjų metų rezoliucijos pasekmė ir...

Ši žuvis – dievinama Andalūzijoje, ją atranda ir lietuviai: kaip paruošti juodąją kondriją, kad...

Ieškote švelnaus skonio baltos, riebios žuvies, kurią paruošti – vieni juokai, o mėsoje beveik nebūtų kaulų? Laikas išbandyti juodąją kongriją. Tai – vis dažnesnis...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS