16.6 C
Telšiai
2024 / 05 / 13

Ketinate šaldyti uogas ir taip sutaupyti? Svarbiausia nepamiršti 2 dalykų 

Ar jau skaitėte?

Vasarą besimėgaujant šviežiomis uogomis, verta nepamiršti pasirūpinti jų atsargomis ir žiemai. Puikus būdas – jas užšaldyti, mat taip uogos išsaugo didžiąją dalį vitaminų ir antioksidantų. Pasak Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, lietuviai visą vasarą gausiai perka lietuviškas uogas – sezoną pradeda su braškėmis, trešnėmis ir jau nekantriai laukia artėjančio lietuviškų mėlynių, aviečių, šilauogių derliaus.

- Reklama -

„Kasmet sparčiai didėjantys uogų pardavimai mums rodo, kad lietuviai yra dideli uogų gerbėjai. Dėl to atidžiai rūpinamės uogų asortimentu, kurį turime bene gausiausią Lietuvoje – jį užtikrinti padeda tiek Lietuvos, tiek užsienio tiekėjai. Tad nors sakoma, kad uogų sezonas Lietuvoje trumpas, dėl to nerimauti nereikia – galima dabar įsigytas sezonines gėrybes užsišaldyti, o to nepadarius, parduotuvėse net ir šaltuoju metų laiku bus pakankamas uogų pasirinkimas“, – sako V. Budrienė.

Lietuviai mėgsta iš uogų virti įvairias uogienes, tačiau kasmet vis labiau populiarėja ir jų šaldymas. Įtakos tam turi tiek noras gyventi sveikiau, tad vartoti mažiau cukraus, tiek ir taupymo sumetimai. Šaldant uogas nereikia nei ilgo virimo proceso, nei papildomų priedų – tereikia maišelių ar indelių šaldymui.

Tačiau kaip užšaldyti uogas, kad jos išlaikytų savo formą ir nesuliptų į vieną luitą? Prekybos tinklo „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė sako, kad tai visai nesunku – pakaks atsiminti kelias taisykles. Principus, regis, žino visi, tačiau nemaža dalis pamiršta du svarbius žingsnius – trečiąjį ir ketvirtąjį.

I. Rinkitės kuo šviežesnes uogas

Norint užšaldyti uogas ir išsaugoti jų skonį, vitaminus ir kitas naudingas medžiagas, jos turi būti kuo šviežesnės. Tuomet galėsite būti tikri, kad uogos bus tvirtos ir kupinos maistinių savybių. Prieš šaldant jas atidžiai peržiūrėkite ir patižusias, pažeistas uogas, jeigu jos dar tinkamos vartoti, verčiau suvalgykite šviežias.

II. Uogas nuplaukite, bet būkite atsargūs

Kitas žingsnis – uogų plovimas. Jas švariai nuplovus, po atšildymo bus galima naudoti iškart, bus patogu jas dėti tiesiai į kokteilį, glotnutį, košę ar pyrago tešlą. 

- Reklama -

J. Sabaitienė atkreipia dėmesį, kad uogas plauti derėtų kruopščiai, tačiau vandenyje „neužsižaisti“. „Jeigu jas parsinešėte iš miško, svarbiausia pašalinti nuo jų dulkes, šapelius, vabaliukus ir kitus nešvarumus. Todėl uogas gerai nuskalaukite, tačiau tą darykite atsargiai, kad nepažeistumėte jų švelnios odelės. Geriausia jas supilti į dubenį su dideliu kiekiu vandens ir atsargiai pamaišyti rankomis. Jeigu vanduo dar lieka gerokai nešvarus – pakeisti jį ir pakartoti plovimą dar kartą“, – pataria uogų žinovė.

III. Būtina: uogas turite nusausinti

„Šis žingsnis yra be galo svarbus, tačiau dažnai pamirštamas. O tiesa ta, kad kuo prasčiau uogas išdžiovinsite prieš šaldymą, tuo didesni bus nuostoliai – nukentės tiek skonis, tiek išvaizda ir naudingosios savybės“, – pabrėžia J. Sabaitienė.

Nuplautas uogas verta sudėti ant sietelio, kad vanduo gerai nutekėtų. Tuomet jas gerai nudžiovinkite, pavyzdžiui, supylus ant popieriniais rankšluosčiais iškloto padėklo.

IV. Svarbu, kad uogos nesuliptų: šaldykite jas paeiliui

Naudojant šią gudrybę, net ir viename maišelyje sudėtos uogos išliks tvirtos ir nesulipusios. Prireiks šiek tiek laiko, ypač – jeigu uogų turite daug, tačiau rezultatas atpirks šį darbą. Taip užšaldžius uogas, jų išsiimti iš šaldiklio galėsite tik tiek, kiek reikia – nors ir vos vieną saujelę kokteiliui.

„Visa paslaptis – šaldyti uogas reikia porcijomis. Paimkite į jūsų šaldiklį telpantį padėklą, lentelę ar didesnį indą, išklokite jį kepimo popieriumi ir viena eile ant jo paberkite nuplautų bei gerai nusausintų uogų. Berkite jų nedaug ir išdėliokite uogas taip, kad jos nesiliestų viena su kita. Įdėkite į šaldiklį maždaug valandai, tuomet perkelkite uogas į didesnį maišelį ar indą ir užšaldykite kitą partiją ant padėklo. Kartokite, kol užšaldysite visas uogas. Taip paruoštos jos tikrai nesulips“, – sako J. Sabaitienė.

V. Nelaikykite šaldiklyje per ilgai 

Maišelius su šaldytomis uogomis, kaip ir kitus namuose užšaldytus maisto produktus, reikėtų paženklinti, t. y.,. ant maišelio užrašyti užšaldymo datą, o jei produktus sunku atskirti – ir pavadinimą. Pasak J. Sabaitienės, užšaldytas uogas geriausia sunaudoti per 3–4 mėnesius.

Vaida Budrienė
„Iki“ komunikacijos vadovė

 

TOP naujienos

Interjero dizainerė pataria: kaip palengvinti mokinių kasdienį gyvenimą

Ruošdamiesi mokslo metams, tėvai rūpinasi ne tik mokymosi priemonėmis, bet ir visu vaiko kambariu, kuriame kuria jaukesnę, mokymuisi tinkamą aplinką. Artėjant rugsėjo 1-ajai, viena...

Ekspertai pataria, kaip išradingai panaudoti po švenčių likusį maistą

Turbūt nėra šeimos, kurios šaldytuve po švenčių neliktų jau paruoštų patiekalų arba nepanaudotų jų ingredientų. Maisto švaistymas – vis dar aktuali problema: nors uždirbame...

Horoskopai liepos 3 dienai

AVINASDarbas pavyks, jei veiks komanda. Nevenkite pasitarti, mokytis pats ir pamokyti kitą. Stenkitės viską paaiškinti kiek įmanoma paprasčiau. Galite tikėtis nelauktos pagalbos pačiu laiku. JAUTISŠiandien...

Į Lietuvą grįžtančių gandrų laukia saugesni lizdai

Bendrovė „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) prisideda prie saugesnės aplinkos gandrams. Kiekvieną rudenį ir ankstyvą pavasarį, išlydėjus ir laukiant sugrįžtančių gandrų, pavojingiausiose vietose – ant...

Į Klaipėdos uostą atplaukė didžiausias kada nors čia buvęs karinis laivas USS KEARSARGE (LHD...

Šeštadienio rytą į Klaipėdos uostą atplaukė didžiausias kada nors čia buvęs karinis laivas. USS KEARSARGE (LHD 3) USS KEARSARGE (LHD 3) yra „Wasp“ klasės desantinis laivas, kuris yra 22-ojo JAV jūrų pėstininkų ekspedicinio dalinio...

Artimiausiomis naktimis daug kur pasirodys šalnos

Laukia dar dvi labai vėsios dienos, naktimis daug kur pasirodys šalnos, vėliau orai pradės šilti. Rugsėjo 5 d. žymesnio lietaus nenumatoma. Žemiausia oro temperatūra naktį 2–7, Kuršių nerijoje 8–10 laipsnių šilumos, ore vietomis, dirvos paviršiuje...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS