21 C
Telšiai
2024 / 09 / 20

Kepinių mylėtojams – pasaulio skoniai

Ar jau skaitėte?

Lietuvių tautosakoje apstu posakių bei patarlių apie duoną, mat, šis kepinys visuomet turėjo ypatingą reikšmę lietuviškoje kultūroje ir buvo svarbus namų, tvirtos šeimos ir gerbūvio simbolis. Karantino metu žmonės ieško ne tik tradicinių kepinių, bet ir žvalgosi gardžių naujovių, padėsiančių šį išskirtinį laikotarpį paįvairinti naujomis patirtimis bei skoniais.

- Reklama -
Duona. Nuotrauka Evaldo Stakėno.

Mažmeninės prekybos tinklą valdančios UAB „Gulbelė“ kepyklėlės vadovė Violeta Lazdauskienė pasakoja, kad įvairūs miltiniai kepiniai visuomet buvo arti lietuvių širdies. Kepamos duonos, bandelių, sausainių ar pyragų aromatas žmonėms dažnai asocijuojasi su šiluma, namais, šventėmis, todėl vilioja užsukti pasižvalgyti, kokiomis naujienomis kvepia šį kartą.

Kepyklėlės atstovė sako, kad pastaruoju laikotarpiu šalia kasdienių miltinių kepinių, tokių kaip duona ar batonas, pirkėjai dažnai renkasi ir įvairesnius produktus: mielinius pyragus, sausainius, konditerinius pyragus, keksus. Ji sako pastebėjusi, kad žmonės nebenori užversti virtuvės kepiniams skirtais produktais bei įrankiais, kulinarinėmis knygomis, tad mieliau renkasi sau susikurti mažą šventę, įsigyjant mėgstamus produktus, pagamintus gerai pažįstamų kepyklos profesionalų.

„Nors dažniausiai pirkėjai vis dar renkasi juodą duoną, batoną, sumuštinių duoną, pastebime, kad pastaruoju metu žmonės ieško ir įdomesnių, saldesnių skonių. Tokiu laikotarpiu, kaip šis, tai – natūralu. Kepinius mėgstantys smaližiai nori atsigauti emociškai ir pasilepinti skaniu maistu. Norėdami patenkinti kepinių mylėtojų lūkesčius ir norus, nuolat savo asortimentą papildome nekasdieniškais gaminiais, kuriais tėvai mėgsta palepinti vaikučius ar patys susikurti mažytę šventę ragaujant kažką naujo“, – pasakoja V. Lazdauskienė.

Duonos ir kitų kepinių gamyba kepyklėlėje nėra pilnai automatizuota – nemenka dalis kepinių vis dar ruošiami savo darbui atsidavusių kepėjų rankomis. Kepyklėlės vadovė priduria, kad tradicinius kepinius mėgstantys žmonės nenutolsta nuo savo pomėgių, rinkdamiesi duoną su įvairiomis sėklomis, vaisiais ar daržovėmis.

Anot jos, kepinių sritis visuomet buvo ta, kurioje galima eksperimentuoti su ingredientais, semtis idėjų iš tradicinių lietuvių miltinių kepinių ir juos interpretuoti savaip. Artėjant didžiosioms žiemos šventėms, kepyklėlės vedėja kviečia žmones dairytis ne tik tradicinių gaminių, bet ir dailiai įpakuotų europietiškų: graikiško, vokiško pyragų, itališkų kepinių. Kepyklėlėje vadovaujamasi taisykle, jog maistas turi būti ne tik skanus, bet ir estetiškai atrodyti.

- Reklama -

„Dėl draudimų vykti į kitas šalis, šiemet svetimos kultūros gyventojus gundė dar labiau. Tikimės, kad klientai pajus bent dalelę skirtingų kultūrų, kurių tradicijas interpretavome. Gastronominės kelionės jau seniai nėra naujiena, tad jei juoda duona su medumi nuneša į vaikystę, naujieji mūsų pyragai turėtų paskatinti svajoti apie keliones“, – sako kepyklėlės atstovė.

Net anot dietologų, geriau protingai pasilepinti nei sau visai kažką uždrausti. Kepyklėlės vadovė primena, kad lietuviai stengiasi nusinešti skanėstų į svečius, taip pat paruošią vaišių pilną stalą jų laukiant, tad karantino metu, gardūs vietinės kepyklos gaminiai – savaime tampa mažyte švente.

TOP naujienos

Kėdainių rajone demaskavus kanapių auginimo laboratoriją sulaikyti du įtariamieji

Kauno apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus vadovaujamame tyrime dėl narkotinių medžiagų – kanapių tiekimo į Marijampolės apskritį, šį antradienį (š. m....

ORAI: Šiandien daugelyje rajonų trumpas lietus ir perkūnija

Šiandien Lietuvoje daugelyje rajonų trumpas lietus, kai kur galima perkūnija. Vėjas pietvakarių, pietų, 8–13 m/s, vietomis gūsiai 15–20 m/s. Aukščiausia temperatūra 20–25, pajūryje 17–19...

Režisierius Tadas Vidmantas pristato naujieną – knygelę vaikams

Praėjusią vasarą savo kūrybos gerbėjus nustebinęs ilgametražiu animaciniu filmu šeimai „Babaužiukai. Septynios fantastiškos istorijos“, režisierius Tadas Vidmantas kartu su žmona Lina Vidmante ėmėsi naujo...

Kaip modernūs elektroniniai prietaisai kenkia planetai

Sunku įsivaizduoti žmogų šiuolaikiniame pasaulyje be mobiliojo telefono rankoje. Išmanieji telefonai ir kompiuteriai pakeitė mūsų bendravimą, darbą, mokymąsi, dalinimąsi naujienomis ir net laisvalaikį. Elektroninė...

Horoskopai spalio 23 dienai

AVINASGausite ne vieną pasiūlymą kartu praleisti savaitgalį. Jūs vėl galite sutelkti visus bendram tikslui - gal išgelbėti pasaulį, o gal paprasčiausiai pasilinksminti. Jaunėliams labai pravers išmintingas jūsų patarimas. Intelektinis žaidimas internete JAUTISKruopščiai suplanuotą dienotvarkę gali sugriauti...

Iš vasaros braškių derliaus – ne tik uogienės: lietuviai atrado džiovinimą šalčiu

Lietuviškų braškių augintojai teigia, kad uogos skaniausios tada, kai yra visiškai sunokusios, švarios ir ką tik nuo krūmo. Širvintų rajone braškes auginančios ir perdirbančios bendrovės „Dehidra“ privalumas – itin trumpas kelias nuo lauko iki...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS