Lėkštei šilto, kvapnaus ir skoniu pavergiančio maisto daug nereikia – gali pakakti vos kelių pigių produktų. Juk svarbiausia, ką su jais sukursite. Ir čia naujų vėjų į kasdienį meniu gali įnešti fenomenalus patiekalas – madžadra, gaminama iš ryžių, lęšių, svogūnų ir kelių prieskonių. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, skaičiuoja, kad visą šeimą bus galima pamaitinti vos už pora eurų.
Kas ta madžadra?
Šis patiekalas – tradicinis maistas įvairiose Artimųjų Rytų šalyse, nuo Egipto iki Izraelio ar Libano. Dažnoje šeimoje jis tampa tikru išsigelbėjimu, kai reikia paruošti kažką nebrangaus, paprasto, bet gardaus ir sotaus. Juo labiau, kad visų ingredientų neretai jau galima rasti namuose.
„Virti ryžiai, lęšiai ir saldūs kepti svogūnai pagardinami prieskoniais ir labai lengvai virsta nuostabaus skonio garnyru prie mėsos ar tiesiog vegetariškais pietumis. Nustebsite, kiek daug skonio galima išgauti iš visai įprastų produktų“, – pasakoja „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė.
Labai patogu ir tai, kad šio patiekalo variacijų apstu pagal vietos tradicijas arba virėjo skonį. Tad jį labai lengvai galima adaptuoti pagal tai, ką turite namuose ar ką mėgstate. Galite naudoti tiek ilgagrūdžius, tiek trumpuosius ryžius, tinka ir baltieji, ir rudieji. Lęšius taip pat galite rinktis kokius tik norite.
„Pačiam paprasčiausiam baziniam receptui pakaks ir vos kelių prieskonių – druskos, pipirų bei malto kumino. Tačiau populiaru įdėti paprikos miltelių, kiti madžadrą gardina ir cinamonu, kitais kvapniais prieskoniais. Tradiciškai madžadrą patiekiama su jogurtu, ir vėlgi – galite patys rinktis, kaip jį paskaninti: pavyzdžiui, citrina arba česnaku“, – siūlo G. Urbonavičiūtė.
Šis patiekalas ne tik sotus ir nebrangus, bet palankus sveikatai. Lęšiuose gausu antioksidantų, o pasirinkę ruduosius ryžius, papildysite organizmo mangano, seleno, magnio ir B grupės vitaminų atsargas. Tuo tarpu šio recepto žvaigždė – svogūnai – nuo seno žinomi dėl imuninę sistemą ir visą organizmą stiprinančių savybių.
„Lęšiai ir ryžiai – pigi alternatyva gyvulinės kilmės produktams, kai norisi pasigaminti baltymų kupiną patiekalą. Ryžiai apskritai yra populiariausi tarp visų kruopų, o lęšius taip pat atranda vis daugiau pirkėjų. Tam įtakos turi ir besikeičiančios mitybos tendencijos – ieškoma sveikatai palankesnių produktų, tačiau vengiama išlaidauti. Tad lęšiai tampa naudingais, pinigus taupančiais pagalbininkais“, – sako V. Budrienė.
Išsirinkite tinkamą svogūną
Raktas į sėkmę madžadros gamyboje yra svogūnų apkepimas. Šio veiksmo negalima skubinti, todėl negaminkite šio patiekalo, jeigu neturi pakankamai laiko. Madžadros grožis yra tai, kad ji labai paprastai pagaminama, nereikalauja daug pastangų, tačiau jai reikia laiko.
Šiam patiekalui geriausia iš visos svogūnų įvairovės rinktis geltonuosius, atkreipia dėmesį „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė. Ši populiariausia svogūnų rūšis pasižymi salsvu skoniu, yra aromatinga, universali ir kepant įgauna auksinę spalvą.
„Parduotuvėje rinkitės tvirtus ir pagal savo dydį sunkius svogūnus. Apžiūrėkite, kad ant jo nebūtų „mėlynių“, taip pat venkite tokių, kurie jau pradėjo dygti. Kokybiško svogūno lukštas turi sausas ir „popierinis“, – pataria daržovių žinovė.
Nesupjaustytus svogūnus laikykite vėsioje ir sausoje vietoje, svarbu juos saugoti nuo saulės. Taip pat nedėkite jų į plastikinį maišelį – svogūnams reikia oro srauto, kad ilgiau išliktų švieži. Jeigu svogūną prapjovėte, tuomet jo vieta jau turėtų būti šaldytuve. Geriausia – uždaryto į sandarų indą, kad neskleistų kvapo.
Jauki, soti ir paprastai pagaminama madžadra
Reikės:
- ½ puodelio alyvuogių aliejaus,
- 2 didelių svogūnų,
- 400 g lęšių,
- 250 g ilgagrūdžių ryžių,
- druskos,
- pipirų,
- 2 malto kumino,
- lauro lapo.
Padažui:
- 1 indelio graikiško jogurto,
- 1 česnako skiltelės,
- smulkiai tarkuotos citrinos žievelės,
- 2 šaukštų citrinos sulčių, druskos.
Gaminame:
- Ryžius suberkite į dubenį ir užpilkite šaltu vandeniu. Atidėkite į šalį.
- Dideliame puode ar keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų. Sudėkite plunksnelėmis pjaustytus svogūnus ir ant mažos ugnies kepkite, kol jie gražiai karamelizuosis.
- Kad būtų greičiau, lęšius ir ryžius galite virti viename puode. Pažiūrėkite instrukcijas ant pakuočių – gali tekti lęšius pirmus įdėti į puodą ir pavirti, o tuomet suberti nuvarvintus ryžius. Pagardinkite druska ir pipirais, įdėkite lauro lapą. Virkite uždengę dangtį, kartą ar du galite pamaišyti.
- Paruoškite padažą – tiesiog sumaišykite visus ingredientus.
- Kai ryžiai ir lęšiai išvirs, nuimkite puodą nuo ugnies ir dar 5 minutes palaikykite uždengtą. Suberkite maltą kuminą ir išmaišykite, tuomet ant viršaus sudėkite svogūnus. Patiekite šiltą.
Vaida Budrienė
„Iki“ komunikacijos vadovė