11.3 C
Telšiai
2022 18 gegužės, Trečiadienis
spot_img
spot_img

Kaip pasiruošti grilio sezonui?

Ar jau skaitėte?

Skaitomiausi

Šylant orams sparčiai įsibėgėja ir maisto gamybos ant grilio sezonas. Vieno Lietuvoje veikiančio prekybos tinklo mėsos technologo Vido Nadzeikos, įprasta, kad ant kepsninės ar laužo atsiduria šašlykai, kiaulienos šonkauliukai, dešrelės ar vištienos kepsneliai, tačiau grilinti galima ir daug įdomesnius produktus. Šefas kviečia eksperimentuoti ir ant ugnies išsikepti daržovių, žuvies, sūrio ar net vaisių. Taip pat pasakoja, ko svarbu neužmiršti ruošiantis grilinimui namuose bei gamtoje ir dalijasi patarimais, kurie pravers tiek patyrusiems kepėjams, tiek grilio naujokams.

Pasiruoškite kepimo įrangą ir įrankius

Pasak prekybos tinklo mėsos technologo Vido Nadzeikos, prasidedant grilio sezonui svarbu ne tik išsirinkti norimus gaminti produktus, bet ir iš anksto pasiruošti įrangą bei įrankius, kurie padės tiek kepant maistą, tiek užkuriant ugnį.

„Jei būtent dabar pirmą kartą užkursite kepsninę, iš grilio išpilkite visas senas anglis ir pelenų likučius, kruopščiai ją išvalykite ir apžiūrėkite, ar nėra įtrūkimų. Taip pat grilį reikėtų gerai prakūrenti bei išdeginti. Nepamirškite, kad kepsninė turėtų būti laikoma po stogu, antraip prisirinkusią drėgmės ją iškūrenti bus nelengvas iššūkis. Grilio įrankius taip pat reikėtų laikyti sausai ir švariai, o jei ant jų susikaupė nešvarumų – išmirkykite, nuplaukite ar nušveiskite juos specialiomis metalinėmis kempinėlėmis bei šepetėliais. Visa kepsninės įranga ir kepimo įrankiai turėtų būti sutvarkomi po kiekvieno kepimo. Taip vėliau sutaupysite laiko, galėsite įrankius naudoti iš karto ir ramiai mėgautis grilinimo džiaugsmais“, – sako mėsos technologas.

Besiruošiantiems grilinimui specialistas rekomenduoja iš anksto pasirūpinti viskuo, ko gali prireikti kepimo metu: „Nepamirškite degtukų, anglies ar malkų, turėkite iešmus ir kepimo groteles, o smulkesniems ingredientams pasiruoškite bambukinius iešmelius. Prieš naudojimą juos palaikykite vandenyje, nes kitaip jie degs“, – patarimais dalijasi V. Nadzeika ir priduria, kad keliaujantys į gamtą turėtų nepamiršti ir indų, popierinių servetėlių bei šaltkrepšio, kuriame iki kepimo bus sudėti grilinimui paruošti produktai.

Malkos ar anglys?

Pasiruošus kepimo įrangą ir įrankius, sekantis grilinimo etapas – ugnies užkūrimas. Pasak V. Nadzeikos, renkantis tinkamą kurą reikėtų įvertinti ir savo įgūdžius. Mažiau patyrusiems kepėjams specialistas rekomenduoja rinktis malkas, o labiau skubantiems – anglis.

„Grilinimo naujokams patarčiau pradėti nuo malkų ir turėti anglies papildymui, nes apskaičiuoti kuro kiekį, turėti pakankami žarijų ir užtektinai kaitros ne visuomet lengva iš pirmų bandymų. Tuo tarpu labiau įgudę kepėjai gali naudoti tiek malkas, tiek anglis, o itin skubantys – anglis, mat su jomis procesas bus greitesnis. Grilinant geriausia naudoti sausą lapuočių medieną ir medžio anglis“, – pasakoja V. Nadzeika.

Ugnies įkurti nepavyks ir be specialių ugnies įdegtukų, degtukų ar žiebtuvėlio. Galima naudoti ir degųjį skystį, tačiau su juo reikėtų būti itin atsargiems. „Jeigu naudojate degųjį skystį – nepersistenkite. Skysčio reikia labai nedaug ir tik įkūrimo metu. Vėliau jo naudoti nerekomenduoju, nes kvapas išliks ilgai ir juo persismelks ant grilio dedami produktai“, – primena grilio specialistas.

Tuo tarpu prekybos tinklo kategorijos vadovė Jevgenija Vucane pastebi, kad populiariausias grilio kuras prekyboje yra anglys, taip pat – pirkėjai dažniau įsigyja vienkartines kepsnines. „Šylant orams didėja grilinimo įrangos ir įrankių poreikis. Dėmesį teikiame praktiškam asortimentui, kad susiruošę į gamtą ar gamindami namuose pirkėjai viską galėtų įsigyti vienoje vietoje. Pirkėjai renkasi klasikines grilinimo prekes, o kalbant apie degimo kurą, pirmenybę teikia anglims. Be to, populiarus pasirinkimas yra ir vienkartinės kepsninės. Jos neužima daug vietos, tad keliaujant į gamtą jas labai patogu pasiimti su savimi“, – sako J. Vucane.

Kaip patikrinti kaitrą?

V. Nadzeika pasakoja, kad iškūrenus kepsninę joje turėtų būti pakankamai žarijų. Be to, kepti reikėtų tik visiškai nurimus ugniai. Patikrinti, ar kaitra yra pakankama, – nesudėtinga, tam padės paprasta gudrybė – testas su delnu.

„Kepkite tik nurimus liepsnai, kai žarijos tampa pilkšvo atspalvio. Patikrinti, ar kaitra yra pakankama, paprasta – kai ties kepimo aukščiu ištiesę delną galite jį išlaikyti 2–3 sekundes, vadinasi kaitra yra pakankama ir galite pradėti kepti. Atviros ugnies kepsninėje neturėtų likti, tačiau dažnai pasitaiko, kad uždėjus kepti mėsą ar kitų riebalų turinčių produktų, iš jų išsiskiriančios sultys ugnį vėl įžiebia. Tokiu atveju trumpam nuimkite groteles ar iešmus su kepamu maistu, kol liepsna nurims“, – sako specialistas.

Kviečia grilinti viską

Pasak mėsos technologo, gaminant maistą labai svarbu sužadinti savo kūrybines ambicijas, o eksperimentuojant ant grilio galima išsikepti praktiškai viską: artimuosius nustebinti netikėtais keptais vaisiais, gardžiomis ir traškiomis daržovėmis, nuo ašakų atšokančia žuvimi ar grilyje virtomis midijomis, kurios tikrai sužadins visus skonio receptorius.

„Griežtų grilinimo taisyklių nėra, o patirtis ateina su laiku ir praktika. Įprasta, kad ant kepsninės ar laužo atsiduria šašlykai, kiaulienos šonkauliukai, dešrelės ar vištienos kepsneliai, tačiau grilinti galima ir daug įdomesnius produktus. Todėl pradedantiems grilio entuziastams norėčiau duoti paprastą patarimą: bandykite ir kuo daugiau eksperimentuokite. Kepkite ant grilio kuo dažniau, nes kartu su praktika ateis ir patirtis, lavės skonis“, – kviečia V. Nadzeika.

Kepant daržoves ant grilio šefas rekomenduoja neužgožti natūralaus jų skonio: „Lengvai aptepkite daržoves alyvuogių aliejumi ar norimais padažais, pagal skonį pagardinkite prieskoniais. Ant žarijų kepant baklažanus, cukinijas, paprikas, pievagrybius, svogūnus ar kukurūzų burbuoles rekomenduoju supjaustyti jas stambiais, 3-4 cm gabalėliais. Iš anksto marinuoti daržovių nebūtina, galite tai padaryti tiesiog kepimo metu, sukdami daržoves ir šlakstydami jas pasirinktu marinatu, o rezultatas jus tikrai nustebins – daržovės bus puikaus skonio ir aromato. Nedrįstantiems eksperimentuoti yra ir kita išeitis. Įsigykite iš anksto paruoštų produktų, kuriuos „Rimi“ parduotuvėse galite rasti pažymėtas „Mano dienai“ ženklu, ir užteks tik užmauti ant iešmo arba įdėti tarp grotelių ir kepti grilyje. Greiti ir skanūs savaitgalio pietūs bus garantuoti“, – sako mėsos technologas.

Gabrielė Šerėnienė
Viešųjų ryšių ir komunikacijos vadovė
Rimi Lietuva

spot_img
spot_img

Klaipėdos kriminalistai sulaikė du asmenis įtariamus aukso žiedų vagyste iš prekybos centro

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato nusikaltimų tyrimo valdybos pareigūnai operatyviai išaiškino visą padėklą aukso žiedų uostamiesčio parduotuvėje įtariama pavogusius du asmenis. 2022 m. gegužės 8 d., pranešta, jog Klaipėdoje, Taikos pr., prekybos centre, atrakinus vitriną...

Barzdą irgi reikia prižiūrėti: kokias taisykles pravartu žinoti kiekvienam barzdočiui?

Skaitmeninėje erdvėje gausų moteriškas ir vyriškas grožio priemones lyginti bandančių nuotraukų: ji grožio priemonių turi daugiau nei galėtų suskaičiuoti, jam kasdien pakanka tik muilo ir vandens. Tačiau realybėje, kiekvieno vyro kosmetinėje produktų turėtų būti...

Šiandien Lietuvoje bus saulėta ir sausa

Artimiausiomis naktimis kandžiosis šalnos, tačiau dienos bus malonios. Šiandien Lietuvoje bus saulėta ir sausa. Vėjas šiaurės vakarų, pereinantis į vakarų, 5–10 m/s. Aukščiausia temperatūra 14–19, pajūryje 11–13 laipsnių šilumos. Gegužės 19-os rytą ir dieną kai kur...

Horoskopai gegužės 18 dienai

AVINASTesisaugo varžovai - šiandien jus įveikti bus kur kas sunkiau nei vakar! Beje, verta turėti ir atsarginį išėjimą nesėkmingai susiklosčius aplinkybėms. Tarnyboje gali kilti nesusipratimų ar net konfliktų dėl darbo trukmės, terminų ar kitų...

Kauno policija ieško nemažą pinigų sumą pametusio žmogaus

Šią istoriją būtų galima vadinti laiminga, jei pareigūnams pavyktų surasti pamestų pinigų savininką ir jam juos grąžinti. Jau savaitė, kaip Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato (toliau – Kauno apskr. VPK) Kauno miesto Nemuno policijos komisariato...

Maroke gyvenusi drabužių dizainerė į lietuvaičių spintas įneša ryškius atspalvius

Dešimtmetį saulėtame Maroke praleidusi drabužių dizainerė Greta Jaraitė tvirtina, jog rytietiškame krašte požiūris į mada yra itin svarbus, mat šioje šalyje didelį vaidmenį atlieka tekstilės pramonė. Dizainerė teigia, jog būtent tai ją ir paskatino...

Lietuvoje įsibėgėja sodinimo sezonas: populiarumu išsiskiria egzotiniai vaisiai ir augalai

Atėjęs pavasaris skelbia naują sodinimo sezoną. Dabar pats metas ruošti sodą ar daržą, kad vasarą jis žaliuotų ir taptų gėrybes nešančia vieta, kurioje bus malonu apsilankyti. Pavasaris taip pat puikus metas persodinti bei tręšti...

Šiandien per šalį praslinks šaltasis atmosferos frontas

Gegužės 17-os dieną vietomis trumpai, daugiausia negausiai palis. Vėjas šiaurės vakarų, šiaurės, 8–13 m/s, vietomis gūsiai 15–17 m/s. Aukščiausia temperatūra 10–15 laipsnių šilumos. Gegužės 18 d. lietaus nenumatoma. Vėjas naktį šiaurės vakarų, šiaurės, dieną šiaurės...

Horoskopai gegužės 17 dienai

AVINASSvarbi kiekviena smulkmena, o jūs, rodos, būsite pražiopsojęs kai kuriuos subtilius, bet lemiamos reikšmės turinčius niuansus. Atokvėpio minutę gerai pagalvokite, kas jums iš tiesų yra svarbu. Vakarop sužinosite, kad vienu žmogumi galite pasikliauti kur...

Naudotų automobilių ekspertas: įsigyti automobilį turi būti patogu

Šių metų sausio mėnesį Panevėžyje, RYO prekybos centre, duris atvėręs Latvijos kapitalo naudotų automobilių pardavėjas „Longo LT“ teigia priėmęs teisingą sprendimą investuoti viename iš mažesnių Lietuvos miestų ir skelbia pirmojo ketvirčio rezultatus. Bendrovės vadovo...

Artimiausiu metu naktimis sulauksime šalnų

Gegužės 16-os dieną debesuota su pragiedruliais. Daug kur, daugiausia šiaurės rytinėje šalies pusėje, trumpai negausiai palis. Vėjas vakarų, šiaurės vakarų, 8–13 m/s, kai kur gūsiai 15 m/s. Aukščiausia temperatūra 12–17 laipsnių šilumos. Gegužės 17-os dieną...

Horoskopai gegužės 16 dienai

AVINASPuikiai išreikšite save tiek raštu, tiek žodžiu. Rytą skirkite keletą minučių dienos darbų planui sudaryti. Labai tinkamas metas, pavyzdžiui, pasikalbėti su bosu apie savo tarnybos perspektyvas ir sąlygas. JAUTISTuo blogiau tiems, kurie šiandien jūsų neklausys....

Kulinarijos technologė pataria, kaip avinžirnių užtepėlę pasigaminti namuose (receptas)

Gegužės 13-ąją minima Pasaulinė humuso diena. Tai skanus virtų avinžirnių kremas, paruoštas su citrinos sultimis, tahini (grietinėle arba pasta iš sezamo sėklų) ir alyvuogių aliejumi. Žodis humusas arabiškai reiškia avinžirnius ir dažniausiai yra patiekiamas...

Gegužės 14-os dieną protarpiais palis. Pūs stiprokas pietvakarių, vakarų vėjas, kai kur gūsiai sieks...

Šiandien Lietuvą pasieks ciklono pietinė dalis su storesniais debesimis ir lietumi. Gegužės 14-os dieną protarpiais palis. Pūs stiprokas pietvakarių, vakarų vėjas, kai kur gūsiai sieks 15–17 m/s. Aukščiausia temperatūra 11–16 laipsnių šilumos. Gegužės 15 d. kai...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img