9 C
Telšiai
2024 / 10 / 14

Kai dar taip karšta, sriubos nesinori: „Iki“ sutaupykite pirkdami šviežią moliūgą ir jį pagrilinkite – neatsivalgys visa šeima

Ar jau skaitėte?

Vasara dar spirgina termometro stulpelius, bet rankos jau savaime tiesiasi prie rudeniškų gėrybių. Neabejotinas šio sezono simbolis – moliūgas, kurio populiarumą įkvėpė ne tik Helovinas. Pasak „Iki“ komunikacijos vadovės Gintarės Kitovės, kasmet ši daržovė mėgaujasi savo šlovės valanda, nes yra nebrangi, vienos jos pakanka sočiam patiekalui, o ji dar ir neįtikėtinai universali. Per karščius dar negalvojant apie šildančią moliūginę sriubą, išnaudokite gerą orą – šviežią moliūgą dėkite ant grotelių. Juolab, kad sezono metu jiems „Iki“ parduotuvėse netrūksta gerų pasiūlymų.

- Reklama -

Pirkėjai pasakė: „Iki“ – aukščiausios kokybės šviežios daržovės

„Rudens pradžia reiškia ne tik grįžimą į mokyklą, bet ir didžiausios sezono žvaigždės pasirodymą – į parduotuves jau vežamas šviežių moliūgų derlius, iš Lietuvos ūkių atkeliaujantis vos per 1 dieną. Pardavimų statistika rodo, kad pirkėjai moliūgus ypač mėgsta, tad pasirūpiname ne tik geromis kainomis, šviežumu, bet ir jų įvairove. Parduotuvių lentynose jau yra ne tik populiariausių didžiųjų oranžinių gražuolių, bet ir sviestinių, muskatinių moliūgų, o žengiant gilyn į rudenį ši pasiūla tik plėsis“, – sako G. Kitovė.

Per karščius dar negalvojant apie šildančią moliūginę sriubą, išnaudokite gerą orą – šviežią moliūgą dėkite ant grotelių.

Pasak tinklo atstovės, „Iki“ glaudžiai bendradarbiauja tiek su Lietuvos augintojais, tiek ir su tiekėjais, kurie padeda užtikrinti ypač platų šviežių, kokybiškų vaisių bei daržovių pasirinkimą. Kad „Iki“ tuo išsiskiria, pastebi ir pirkėjai. Jų balsai šiemet lėmė, kad „Iki“ įteiktas prestižinis QUDAL medalis už aukščiausią šviežių vaisių ir daržovių kokybę.

„Iki“ kulinarai ragina neišmesti sėklų – valgykite į sveikatą

G. Kitovė pažymi, kad absoliučiai mėgstamiausi Lietuvoje – paprastieji, po jų seka sviestiniai moliūgai. Kuo skiriasi įvairios šių daržovių rūšys? Ne tik spalva, dydžiu, bet ir rekomendacijomis, kaip juos naudoti virtuvėje. Ši daržovė labai tinkama eksperimentams: iš moliūgo galima virti sriubą, gaminti troškinius, karius, kepti blynus ar apkepus, dėti į salotas, įdaryti ar ruošti kvapnius pyragus.

Kone viskam tiks bet kuri moliūgo rūšis, tačiau „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė siūlo įsidėmėti kelis jų ypatumus, kad patiekalai būtų dar skanesni.

„Paprastasis, tradicinis oranžinis milžinas puikiai tinka padažams ar sriuboms gaminti, jį galima kepti ir iš jo ruošti įvairius konservus. Jis yra švelnaus skonio, todėl nesipjaus su kitais ingredientais, galima prisigalvoti įvairių derinių. Tik derėtų nepamiršti prieskonių, nes pats savaime jo skonis nėra pats išraiškingiausias“, – pataria J. Sabaitienė.

- Reklama -

Sviestinis moliūgas su plona odele, nuo kitų išsiskiriantis kriaušės forma, virtuvėje ypač vertinamas. Jis gal dar net labiau nei paprastas moliūgas tinka kepiniams, saldiems patiekalams, nes yra natūraliai saldesnis, pažymi „Iki“ šviežių daržovių žinovė. Tačiau jį drąsiai naudokite ir pikantiškiems patiekalams, o ypač mėgstama jų puseles įdaryti įvairiais priedais ir iškepti.

Beje, „Iki“ kulinarai ragina nepamiršti ir moliūgų sėklų – tai tikras supermaistas ir vienas geriausių maisto produktų mūsų grožiui. Jose yra tokių mineralų kaip cinkas, siera, kalis, magnis ir kalcis.

„Nors jas galima valgyti ir žalias, skaniau bus paskrudinti. Atskyrus sėklas nuo minkštimo, jas nuplaukite, gerai nudžiovinkite, tuomet apšlakstykite aliejumi ir pagardinkite mėgstamais prieskoniais, pavyzdžiui, malta paprika, česnakų milteliais, čili ar cinamonu. Kepkite sėklas iki 175 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20-30 minučių, retkarčiais pamaitant. Jos taps auksinės spalvos, traškios ir labai skanios“, – idėja užkandžiui dalijasi „Iki“ kulinarai.

Tuo tarpu sočiai, bet nebrangiai ir lengvai paruošiamai vakarienei ar pietums pasiruoškite kai ką naujo iš viso šviežio moliūgo. Jis tiks ir ant šašlykų iešmo, ir salotose ar desertui.

Moliūgų ir vištienos iešmeliai

Pradėkime nuo ko nors paprasto, nebrangaus ir greitai paruošiamo. Ant iešmelių suverti ir ant grotelių kepti vištienos ir daržovių gabalėliai – klasika, kuri su šviežiu moliūgu nustebins nauju deriniu, tikina „Iki“ kulinarai.

Reikės: 1 šviežio moliūgo iš „Iki“, 2 vištienos krūtinėlių, 1 raudonosios paprikos, 1 geltonosios paprikos, 1 svogūno, 2 šaukštų alyvuogių aliejaus, 2 šaukštų šviežiai spaustų citrinos sulčių, 2 skiltelių česnako, 1 šaukštelio maltos paprikos, 1 šaukštelio džiovinto raudonėlio, druskos, pipirų.

Gaminame:

  1. Vištieną supjaustykite kvadratėliais. Moliūgą nulupkite, išimkite sėklas. Jį, taip pat paprikas, svogūną supjaustykite gabalėliais.
  2. Sumaišykite alyvuogių aliejų, citrinos sultis, išspaustą česnaką, papriką, raudonėlį, druską ir pipirus.Į šį marinatą sudėkite vištienos gabalėlius, gerai išmaišykite ir atidėkite į šaldytuvą maždaug 30 minučių.
  3. Jei naudojate medinius iešmelius, apie 30 min. pamirkykite juos vandenyje, kad kepant nesudegtų.
  4. Ant iešmelių pakaitomis verkite vištienos, moliūgo, paprikos ir svogūno gabalėlius.
  5. Įkaitinkite kepsninę iki vidutinės temperatūros. Dėkite iešmelius ant grotelių ir kepkite apie 10-15 minučių dažnai sukdami, kol vištiena gerai iškeps, o daržovės suminkštės ir lengvai paruduos.
  6. Patiekite iešmelius su tzatziki, česnakiniu ar kitu pasirinktu mėgstamu padažu ir šviežiomis daržovėmis.

Grilinto moliūgo salotos su feta ir apelsinų padažu

Ant grotelių pakeptas moliūgas – puikus priedas paįvairinant įprastas salotas. Pasak „Iki“ kulinarų, jis ypač dera su sūriais, todėl drąsiai galite naudoti ne tik fetą, bet ir bri ar su mėlynuoju pelėsiu.

Reikės: 200 g šviežio moliūgo iš „Iki“, 100 g špinatų, 150 g fetos, 150 g vyšninių pomidorų, 2 šaukštų moliūgų sėklų, 3 ½ šaukšto aliejaus, šiek tiek paprikos dribsnių, ½ šaukšto obuolių sidro acto, 2 šaukštų apelsinų sulčių, druskos, pipirų, 1 raudonojo svogūno.

Gaminame:

  1. Moliūgą nulupkite, supjaustykite riekelėmis, apšlakstykite aliejumi ir pabarstykite čili dribsniais. Kepkite ant grotelių iš abiejų pusių, kol suminkštės. Atvėsinkite ir supjaustykite mažesniais gabalėliais.
  2. Moliūgų sėklas paskrudinkite sausoje keptuvėje.
  3. Sumaišykite 3 šaukštus aliejaus, actą, apelsinų sultis, įdėkite druskos ir pipirų.
  4. Lėkštėje išdėliokite špinatus, moliūgą, vyšninius pomidorus, svogūno griežinėlius ir fetos sūrį. Užpilkite padažą ant salotų ir pabarstykite skrudintomis moliūgų sėklomis.

Ant grotelių kepti sviestiniai moliūgai dviem būdais: saldžiai ir sūriai

Paverskite šviežią naujo derliaus sviestinį moliūgą universaliu skanėstu ir dviguba švente. Pasak „Iki“ kulinarijos technologų, vakarienei ar pietums puikiai tiks pikantiškas moliūgas, įdarytas dešra ir sūriu, o sveikam desertui – ši daržovė, pakepta su saldžiu klevų sirupu ir cinamonu.

Reikės: 2 sviestinių moliūgų iš „Iki“, ¼ puodelio klevų sirupo arba skysto medaus, 4 šaukštų sviesto, ½ šaukštelio cinamono, 1 šaukštelio moliūgų prieskonių, 1-2 dešrelių, 1 puodelio mocarelos sūrio (arba kito mėgstamo sūrio).

Gaminame:

  1. Moliūgą perpjaukite per pusę ir išimkite sėklas. Penkias minutes pakaitinkite mikrobangų krosnelėje, kad suminkštėtų.
  2. Įkaitinkite kepsninę iki vidutinio karščio. Sudėkite moliūgo puseles ant grotelių pjautine puse žemyn ir kepkite 15-25 min. Tada apverskite, odele žemyn ir dar kepkite, kol moliūgas bus minkštas, į jį lengvai įsmigs šakutė.
  3. Ant dviejų moliūgų puselių tolygiai paskirstykite klevų sirupą, sviestą, cinamoną ir prieskonius. Į likusias dvi puseles įdėkite sviesto, griežinėliais supjaustytos dešros ir mocarelos sūrio.
  4. Kepkite toliau, kol sūris ištirps ir pradės burbuliuoti, o ant saldžiųjų puselių iš prieskonių ir sirupo pasidarys glazūra.

Gintarė Kitovė
„Iki“ komunikacijos vadovė

TOP naujienos

Vasario 18-osios eismo įvykiai

Vasario 18 d., ketvirtadienį, policijos pareigūnai užregistravo, pirminiais duomenimis, 45 eismo įvykius, 3-uose iš jų (miestuose) sužeisti žmonės. Viename įvykyje, susidūrus 2 automobiliams, nukentėjo...

5 namų vietos, kuriose per šventes vaikų tyko didžiausi pavojai

Neįprastai daug laisvų dienų per didžiąsias metų šventes daugelį nuteikia optimistiškai, tačiau draudikai perspėja, kad ilgas šventinis laikotarpis gali pažerti papildomų rizikų – laisvu...

Vargina sloga: kaip žinoti, ar nėra komplikacijų?

Senkant per vasarą sukauptoms vitaminų atsargoms, gynybinė organizmo sistema, užkertanti kelią įvairioms infekcijoms ir virusams, taip pat ima slopti, o susirgus – darosi vis...

Horoskopai kovo 23 dienai

AVINASNeatidėliokite šiandienos darbų tik todėl, kad jums jie nemalonūs - rytoj bus dar blogiau. Deja, ši diena pažymėta karštligiškos, nervingos ir žymia dalimi nevaisingos...

Juodadėmė menkė per keliolika minučių – ypatingas tinklaraštininkės „Ant medinės lentelės“ receptas

Žuvį įtraukti į savo kasdienį racioną svarbu. Tuo neabejoja ir populiaraus maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Kaip teigia tinklaraštininkė, žuvies patiekalus namuose ji gaminti mėgsta ir pabrėžia, kad nors iš pirmo...

Darbas namuose: 5 patarimai, kaip išlikti fiziškai aktyviems

Dirbant namuose judame daug mažiau nei anksčiau. Tačiau, pasitelkus vos keletą išmanių įrankių, galima tai lengvai pakeisti. Arnoldas Lukošius, „Tele2 Inovacijų biuro“ ekspertas, dalinasi idėjomis, kaip šiuo metu palaikyti fizinę formą ir puoselėti sveiką bei...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS