2.7 C
Telšiai
2024 / 04 / 18

Ką valgyti per šventes, kad nekankintų bloga savijauta?

Ar jau skaitėte?

Kasmet per didžiąsias šventes stalą papuošia daugybė sočių valgių. Dauguma jų būna kur kas riebesni, negu esame įpratę valgyti kasdien, taip pat sunkiau virškinami. Nors šventės yra puiki proga palepinti save leidžiant pasimėgauti neįprastu maistu, tai dažniausiai baigiasi sutrikusia virškinamojo trakto veikla, sunkumo ir mieguistumo jausmu. Tačiau šios savijautos galima išvengti – šventinis stalas gali būti ir skanus, ir sveikatai palankus, neatsisakant malonumų. Šveicarijos supermaisto startuolio „Alver“ gydytoja dietologė Evelina Sabonaitytė dalijasi patarimais, kaip nepersivalgyti, ir pasakoja, kaip paruošti sveikesnį šventinį meniu, kokių produktų verčiau atsisakyti ir kaip paįvairinti tradicinius, pamėgtus patiekalus, kad jie taptų naudingesni organizmui.

- Reklama -

Norint nepersivalgyti – sėsti prie stalo pavalgius

Pasak gydytojos dietologės, būtų sunku atrasti žmogų, nesiskundžiantį persivalgymu po didžiųjų metų švenčių.

Auksinė chlorelė.

„Problema tampa ne tik maisto kiekis, bet ir jo rūšis – per šventes valgyti sveikai yra tikras iššūkis, tačiau nebūtina savęs per daug riboti ir valgyti vien salotas. Yra keli patarimai, kaip šventes padaryti sveikesnes. Visų pirma, prieš sėsdami prie Kūčių stalo nepersivalgykite, tačiau ir nebadaukite. Dažnai manoma, kad visą dieną nevalgant sutaupoma kalorijų, todėl bus galima sočiau pavalgyti vakare, tačiau būtent taip persivalgoma labiausiai. Užuot badavus, rekomenduojama valgyti įprastai, tačiau rinktis lengvesnį maistą, tokį kaip sriubos ir salotos“, – pataria gydytoja dietologė.

E. Sabonaitytė atkreipia dėmesį, kad per šventes dažnai prisivalgome ne todėl, kad esame alkani, o dėl to, kad patiekalų daug ir jie gražiai atrodo.

„Nors Kūčių stalą tradiciškai puošia dvylika patiekalų, nebūtina persivalgyti išragaujant juos visus – geriau atsirinkite kelis mėgstamus patiekalus ir pasimėgaukite jais. Juk švenčių laukiame ne dėl maisto, o dėl galimybės pabūti su pačiais artimiausiais. Norint nepersivalgyti, labai svarbu įsiklausyti į savo kūno siunčiamus signalus ir suprasti, kada esate alkanas, o kada – sotus. Jeigu jaučiatės pavalgę, tačiau vis vien norisi ko nors užkąsti, pabandykite užsiimti kokia nors kita veikla, o ne sėdėti prie stalo. Galite žaisti įvairius smagius žaidimus, išeiti pasivaikščioti, pasikalbėti su seniai matytu giminaičiu ar užsiimti kita malonia veikla. Taip pat valgant rekomenduojama neskubėti, maistą gerai sukramtyti, o dieną nepamiršti gerti pakankamai skysčių – troškulį dažnai galima supainioti su alkio jausmu, tad jeigu visą dieną pakankamai negėrėte, tikėtina, kad suvalgysite daugiau maisto“, – pasakoja gydytoja dietologė.

Sveikesnis šventinis stalas

E. Sabonaitytė dalijasi keliais patarimais, kaip šventinį stalą paversti sveikesniu.

- Reklama -

„Tikrai nebūtina apsunkinti organizmo majonezu gardintomis mišrainėmis, riebiais mėsos patiekalais ir cukrumi pertekusiais pyragais. Gaminant patiekalus vietoj majonezo ar grietinės galima rinktis graikišką ar kitą natūralų jogurtą. Jei gaminate kūčiukus – kepkite iš viso grūdo miltų ar, pavyzdžiui, migdolų miltų. Taip pat valgant rekomenduoju negurkšnoti kisieliaus ar kitų saldžių gėrimų – jie turi nemažai kalorijų, todėl taip pat prisideda prie blogos savijautos. Pavalgius naudinga padaryti pertrauką ir tik tada atsigerti. Taip pat rekomenduoju pagaminti mažiau maisto, kurį dar šviežią suvalgysite per šventes, negu pagaminti per daug ir vėliau nenoromis valgyti jį dar kelias dienas“, – pataria Alver gydytoja dietologė.

E. Sabonaitytė rekomenduoja ant stalo patiekti įvairaus, nedaug apdoroto maisto, taip pat į meniu įtraukti įvairiaspalvių daržovių.

„Jos kur kas lengviau virškinamos negu mėsa, todėl tokie patiekalai padės jaustis lengvai net ir sočiau pasistiprinus. Ant šventinio stalo turėtų būti ir sėklų bei riešutų – juos galima patiekti kaip užkandį arba gardinti jais įvairius patiekalus. Šventiniams patiekalams gardinti labai tinka įvairios žolelės ir tokie prieskoniai kaip ciberžolės, kardamonas, gvazdikėliai, kmynai, kuminas. Taip pat daugelį pamėgtų šventinių patiekalų galima nesunkiai paversti maistingesniais papildžius juos vienu netikėtu ingredientu – fermentuotais ir džiovintais mikrodumbliais. Lengviausiai kasdienėje mityboje pritaikoma mikrodumblių rūšis yra auksinė chlorelė (Golden Chlorella). Šie dumbliai yra neutralaus skonio ir kvapo, todėl puikiai tinka šventiniams patiekalams – troškiniams, sriuboms, salotoms, užkandžiams ir net desertams. Auksinėse chlorelėse gausu omega-3 riebalų rūgščių, vitamino A, cinko, geležies, fosforo, magnio, B grupės ir kitų vitaminų, taip pat daug baltymų“, – apie mikrodumblius pasakoja gydytoja dietologė.

Renata Rimkutė

TOP naujienos

To greičiausiai nežinojote apie moliūgų naudą sveikatai: gydytoja dietologė pasakoja, kodėl šią rudeninę daržovę turėtų valgyti kiekvienas

Rudens sezonas neabejotinai žymi ir gausų moliūgų derlių. Ši spalvinga, apvali ir maistinga daržovė yra ne tik puikus dekoro elementas rudens šventėms, bet ir...

Horoskopai rugpjūčio 10 dienai

AVINASImkitės iniciatyvos pašalinti kvailą nesusipratimą. Galėsite pasidžiaugti, kad vėl atsinaujino sena draugystė. Neieškokite slaptos prasmės ten, kur jos nėra. Kartais dalykai yra būtent tokie,...

Rudens pavojus kelyje – laukiniai gyvūnai

Įsibėgėjant rudeniui, didėja gyvūnų migracija, prasidėjus rujai, gyvūnų elgesys pasikeičia – jie tampa ne tokie baikštūs, praranda atsargumą. Šiuo metu vairuotojai turėtų būti ypač...

Kas slypi už greito papildomų kilogramų atsikratymo: kai kuriems gali būti pavojinga

2017 metais pasibaigus klinikiniams tyrimams ir patvirtinus semagliutido preparatus medicininiam gydymui, II tipo diabetu sergančių žmonių kasdienybė tapo lengvesne. Po kurio laiko pastebėjus šalutinį...

Horoskopai lapkričio 17 dienai

AVINASŠiandien būsite kiek jausmingesnis nei paprastai. Tik supraskite, kad emocijos nedaro jus silpnu žmogumi. Apskritai jūsų mintys gali nuklysti į gana pavojingas lankas. JAUTISGalite patirti kažką nepaprasta, kas ilgam išmuš jus iš vėžių. Atidžiai ištirkite...

Maudymosi sezono metu švariausias maudyklų vanduo užfiksuotas Telšių apskrityje

Visą maudymosi sezoną stebėjus šalies maudyklų vandens kokybę, Telšių apskrityje esančiose maudymosi vietose nė karto neužfiksuota trumpalaikės taršos atvejų, teigia Higienos institutas. Anot jo, šį sezoną 84,3 proc. maudyklų vanduo atitiko higienos normos reikalavimus (2022...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS