0.5 C
Telšiai
2024 / 12 / 09

Įtraukite į mitybą mėgiamiausią grenlandiečių žuvį: „Rimi“ jos įsigysite pigiau

Ar jau skaitėte?

Nors lašišą dažniausiai kepame, o rūkyta arba sūdyta keliauja ant sumuštinukų, galima pasilepinti ir gardžiomis salotomis, kurios tikrai papuoš šventės ar savaitgalio stalą. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad apetitą sužadina ir teigiamas emocijas kelia spalvingas ir įvairiaskonis maistas lėkštėje – tokios yra šios lašišos salotos su mangais ir avokadu. Prekybos tinklo „Rimi“ ryšių su visuomene vadovė Eglė Krasauskienė pataria, kaip išsirinkti lašišą parduotuvėje, kaip ją laikyti namuose ir kaip iš vienos žuvies pigiau pasigaminti keletą patiekalų.

- Reklama -

Omega-3 riebalų rūgščių nauda širdies sveikatai

Nors dar mažiau nei prieš šimtmetį manyta, kad gausus riebių jūrinių žuvų dominavimas mityboje nepalankus sveikatai, tikrą perversmą 1971 m. sukėlė danų mokslininko dr. Jörno Dyerbergo tyrimai ir publikacijų serija medicinos žurnaluose. Jis su kolegomis keletą kartų vyko į ekspedicijas Grenlandijoje, domėjosi vietinių gyventojų mityba, tyrė jų kraujo rodiklius. Mokslininkui smalsumą kėlė inuitų dieta, kurioje gausu riebalų ir beveik nėra augalinio maisto (mitybą sudarė daugiausia ruoniai ir lašišos), tačiau taip besimaitindami žmonės beveik nesirgdavo širdies ligomis. Jo, o vėliau ir kitų mokslininkų, buvo nustatyta, kad omega-3 riebalų rūgštys, kurių gausu jūrinėse žuvyse, prisideda prie geresnės širdies sveikatos.

Aštrios lašišų salotos su mangais ir avokadu.

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad nors reikšmingų skirtumų tarp žuvų, lyginant jų maistinę vertę, nėra, tačiau skiriasi būtent omega-3 riebalų rūgščių kiekis – jūrinės kilmės žuvys jų turi daugiau nei gėlavandenės. „Lašiša priskiriamos riebių žuvų rūšiai – 100 g yra maždaug 12 g riebalų. Lašišose yra daug omega-3 riebalų rūgščių, vitaminų (daugiausia A, B grupės, D, taip pat – E ir K). Omega-3 riebalų rūgštys svarbios mažinant trigliceridų ir cholesterolio kiekį kraujyje, jos prisideda prie kraujospūdžio koregavimo ir mažina sergamumą širdies bei kraujagyslių ligomis,“ – teigia dr. E. Gavelienė.

Pasak gydytojos dietologės, taip pat įrodyta, kad žuvų, turinčių daug omega-3 riebalų rūgščių, vartojimas mažina riziką susirgti Parkinsono ir Alzheimerio ligomis. „Sveikatai naudingi riebalai, kartu su vitaminais A ir D, rūpinasi mūsų sąnariais bei nervų sistema, lėtina senėjimo procesus, reguliuoja kalcio kiekį kraujyje. A vitaminas taip pat sumažina akių ligų riziką. Kitos svarbios lašišos maistinės medžiagos yra geležis, baltymai, kalcis, kalis, jodas, selenas, cinkas, magnis, natris bei fosforas“, – vardija dr. E. Gavelienė.

Kaip išsirinkti kokybišką žuvį ir kaip ją laikyti namuose

Prekybos tinklo „Rimi“ ryšių su visuomene vadovė Eglė Krasauskienė pasakoja, kad priklausomai nuo rūšies, lašiša turėtų būti nuo šviesiai rausvos iki raudonos spalvos, be patamsėjusių kraštų, kvepėti vandenynu.

„Išvalytą žuvį su kaulais šaldytuve galima laikyti 2–3 dienas. Jei norite lašišos filė šaldytuve laikyti ilgiau, rekomenduoju ją apibarstyti pipirais ir aptepti aliejumi, kad nedžiūtų. Išdarinėję žuvį, neišmeskite galvos, kaulų ir ašakų – iš jų galite išvirti skanią žuvienę ir taip pavalgyti pigiau. Jei matote, kad žuvies nesuvalgysite, sandariai ją uždarę, užšaldykite ir laikykite iki kelių mėnesių. Geriausia lašišą atšildyti iš šaldymo kameros perkėlus ją į šaldytuvą: žuvį įdėkite į lėkštę ir ją uždenkite, kad jose nesiveistų šaldytuve esančios bakterijos. Taip lašišą šaldytuve laikykite iki 24 val., o po jų jau ruoškite įvairius patiekalus,“ – siūlo ekspertė.

- Reklama -

Ji taip pat pataria pirkėjams rinktis „MSC” ir „ASC” sertifikavimo logotipais pažymėtus žuvies bei jūros gėrybių produktus: „Šie logotipai padės identifikuoti, kad produktai sužvejoti ar užauginti laikantis atsakingos žvejybos įstatymų. Vadovaujamės tvarios žuvininkystės principais ir neprekiaujame žuvimi ar jūrų gėrybėmis, kurios Pasaulio gamtos fondo žuvies ir jūrų produktų vadovuose pažymėtos raudonai.“

E. Krasauskienė primena, kad norintys apsipirkti pigiau, turėtų sekti skelbiamas akcijas, be to, tiek fizinėse, tiek elektroninėje parduotuvėje www.rimi.lt pirkėjai ras net 700 produktų bene žemiausia įprasta kaina rinkoje: „Yra ir mylimiausių prekės ženklų, ir žemos kainos bei aukštos kokybės „Rimi Smart“ produkcijos – visi šie produktai parduotuvėje pažymėti euro ženklu, tad juos lengvai pastebėsite“.

„Rimi“ siūlo pasigaminti salotas su lašiša, kuriose susitinka keli skoniai: saldus, kartus ir sūrus.

RECEPTAS

Aštrios lašišų salotos su mangais ir avokadu

Patiekalui reikės:

  • 500 g lašišų filė be kaulų ir odos;
  • 100 g ryžių;
  • 2 a. š. paprikos miltelių;
  • 1 a. š. kumino;
  • 1 a. š. raudonėlių;
  • 1 vnt. saliero;
  • 5 g laiškinių česnakų;
  • 2 vnt. mangų;
  • 1 vnt. avokado;
  • 1 vnt. žaliosios citrinos;
  • 2 v. š. alyvuogių aliejaus;
  • 0,5 šaukštelio aitriosios raudonosios paprikos;
  • 1 a. š. rudojo cukraus;
  • druskos, pipirų – pagal skonį;
  • keletos lapelių mėtos ir kalendros.

Kaip gaminti:

  1. Ryžius išvirkite kaip nurodyta ant pakuotės.
  2. Vidutinio dydžio dubenyje išmaišykite prieskonius: paprikos miltelius, kuminus, čiobrelius, raudonėlius, druską. Imkite lašišų filė, supjaustykite gabaliukais ir įtrinkite prieskonių mišiniu.
  3. Įkaitinkite keptuvę, dėkite lašišų filė ir kepkite po 3 min. iš abiejų pusių. Iškeptą filė padėkite į lėkštę atvėsti.
  4. Mangus ir avokadą nuplaukite, perpjaukite per pusę, išimkite kaulus, su šaukštu išskaptuokite minkštąją dalį ir supjaustykite kubeliais.
  5. Saliero stiebą supjaustykite kubeliais.
  6. Laiškinius česnakus ir mėtas sukapokite.
  7. Paruoškite padažą. Dubenyje išmaišykite citrinos žievelę, 2 šaukštus citrinos sulčių, smulkiai sukapotą aitriąją raudonąją papriką, cukrų ir druską su aliejumi.
  8. Į dubenį suberkite ryžius, sudėkite supjaustytus avokadą, mangus, salierą, kubeliais supjaustytą lašišų filė, užberkite kapotų žolelių, užpilkite padažo, papuoškite citrinos riekele.

Skanaus!

TOP naujienos

Astrologinė prognozė sausio 29-ajai, pirmadieniui

AVINAS. Jūsų sveika logika ir įžvalga padės rasti išeitį iš bet kokios situacijos. Kai kurie reikalai turėtų konkretizuotis ir pajudėti pirmyn. Regis, susidomėsite dar...

Senjorams – išskirtinės nuolaidos kasdien: „Iki“ primena, kokiais specialiais pasiūlymais galima pasinaudoti visiškai paprastai

Sulaukus garbaus amžiaus sutaupyti pirkiniams neturi būti sunku – užsukus į bet kurią „Iki“ parduotuvę visoje šalyje galima vos per kelias minutes tapti „Iki“...

Per 20 skirtingų vitaminų turintys mangai – svarbūs ligų prevencijai: dietologė įvardijo, kaip dažnai juos galime skanauti

Vaisiai yra puikūs sveikatai palankios mitybos komponentai, užtikrinantys kasdienį skaidulų, vandens, vitaminų ir mineralų, reikalingų organizmo funkcijoms atlikti, poreikį. Nors kalbant apie mangus iškart...

Pradėkite ruoštis šventėms su „Iki“: kas keliaus į dovanų sąrašą, o kas – į šaldiklį?

Lapkritį visame pasaulyje startuoja didieji išpardavimai, pavyzdžiui, Vienišių diena Kinijoje ar Juodasis penktadienis JAV, kai perkama jau galvojant apie Kalėdas. Užtat „Iki“ prekybos tinklo...

Kepenų suriebėjimas pacientams diagnozuojamas vis dažniau – kokie įpročiai jį sukelia?

Kepenys – didžiausias vidaus organas, kuris atlieka daugybę gyvybiškai svarbių funkcijų. Visgi, retas susimąsto, kad netinkami gyvenimo būdo pasirinkimai stipriai apsunkina jų veiklą ir gali baigtis kepenų suriebėjimu, kuris sukelia daugybę organizmo problemų. Pasak...

Tokių orų Lietuvoje nebūta dešimtmetį: kelininkai pateikė įspūdingą statistiką

Pastaraisiais metais AB „Kelių priežiūra“ darbų apimtys nuolat auga, dar labiau statistiką pakoregavo šių metų pirmieji žiemos sezono mėnesiai. Tą rodo bendrovės dirbusių mechanizmų, išbarstytų slidumą mažinančių medžiagų tonų skaičius bei nuvažiuotas žiemos darbų...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS