14.9 C
Telšiai
2023 / 06 / 06

Ir pelėsinis sūris gali supelyti: kaip atpažinti, ar sūrį dar galima vartoti ir su kuo jį derinti?

Ar jau skaitėte?

Skaitomiausi

Kai Lietuvoje dar nebuvo tokios maisto produktų įvairovės, lauktuvės iš Prancūzijos dažnai dvelkdavo keistu aromatu – nematytų sūrių ne visi drįsdavo ragauti, bet paskanavę su įvairiomis užtepėlėmis ir džemais likdavo sužavėti. Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, dažniausiai pelėsiniai sūriai yra kaloringi, todėl juos reikėtų vartoti saikingai. Kita vertus, jie yra turtingi kalciu, o pelėsis suteikia ne tik pikantišką skonį, bet ir paskatina virškinimo sulčių sekreciją. Birželio 4 d. minint Tarptautinę sūrių dieną prekybos tinklo „Rimi“ produktų vadovė Rūta Golovač pataria išėmus sūrį iš šaldytuvo bent pusvalandį palaikyti jį kambario temperatūroje ir tik tada skanauti su traškia duona ar krekeriais.

- Reklama -

Verta paragauti to, ko dar neragavote

Konservatyvesni maisto atžvilgiu žmonės įpratę valgyti tik jiems žinomą ir patinkantį maistą, o apie gurmaniškesnius produktus turi išankstinę neigiamą nuomonę – yra įsitikinę, kad jiems nepatiks. Tačiau skonis lavėja jį ugdant – ragaujant tai, ko dar neragavote. Tad keletą kartų pabandžius egzotiškesnių skonių galite juos netikėtai pamėgti. Patys populiariausi pelėsiniai sūriai – tai mėlynojo pelėsio: rokforas, gorgonzola, stiltonas ir baltojo pelėsio: kamamberas bei bri. Jų derinimo ir panaudojimo variantų yra begalės.

Pasak prekybos tinklo „Rimi“ produktų vadovės Rūtos Golovač, bri ir kamamberas gali būti pagrindiniai karštųjų patiekalų ingredientai, tereikia sūrį 15-20 minučių pašauti į orkaitę. Pakepus ir pradūrus iškepusio sūrio plutelę, galite juo gardžiuotis dažydami į jį duoną. Jei šalia patieksite figų ar kitų vaisių džemo, medaus, saldesnių čatnių ar riešutų, gomuryje susitikę skirtingi skoniai leis pajusti sūrio subtilybes.

„Pelėsiniais sūriais gardinkite salotas, omletus, picą, mėsą ar žuvį. Iš mėlynojo sūrio lengvai pagaminsite padažą – tereikia sūrį sutrupinti arba išlydyti ir sumaišyti su grietine ar jogurtu. Prancūzijoje populiarus ir kiek mums netikėtas derinys – pelėsiniai sūriai su keptomis bulvėmis. Griežinėliais supjaustytos bulvės verdamos, paskui kepamos keptuvėje su šonine ir galiausiai apkepamos orkaitėje su vynu ir bri sūriu. Mėlynojo pelėsio sūris pagardins daržovių apkepus, jis dera ir prie karštų bulvių – tiesiog užtepkite jo ant orkaitėje kepamų bulvių puselių“, – pataria specialistė.

Tačiau, kaip minėjo gydytoja dietologė, pelėsinis sūris yra kaloringas patiekalas, ir, nors atrodo, kad prancūzai sūrių valgo labai daug, taip nėra. „Fermentinių sūrių dienos norma – žmogaus nykščio dydžio. Atrodo, labai nedaug, bet jei tokio sūrio neskanavote kelias dienas, tikrai galima suvalgyti daugiau. Kartais sakoma, kad štai prancūzai valgo daug sūrių, jie yra jų maisto kultūros dalis, bet tai nekenkia nei jų figūrai, nei sveikatai. Tačiau žvelgdami į kitas tautas, mes dažnai išskiriame tik vieną mitybos komponentą, neįvertindami kitų: paties valgymo proceso ir bendro dienos maisto kiekio“, – pastebi gydytoja dietologė dr. E. Gavelienė.

Kaip laikyti, kad sūris ilgiau išliktų šviežas?

Kartais suabejojama, ar pelėsis nepavojingas žmogaus sveikatai. Šiuo atveju reikėtų atskirti, ar pelėsis sūryje atsirado jį gaminant, ar paskui, laikant šaldytuve. Jei gaminant – pelėsis yra tinkamas vartoti, o jei vėliau – jį reikia nupjauti arba tokio sūrio išvis nebevalgyti. Pirmas požymis, kad sūris yra sugedęs – amoniako kvapas, o antras – po plutele atsiradusios spalvotų pelėsių puokštelės, pasikeitusi sūrio masės spalva.

- Reklama -

Pasak Rūtos Golovač, sūrį, prieš dedant į šaldytuvą, reikia išimti iš plastiko pakuotės, nes joje jis negali kvėpuoti. „Geriausia sūrį supakuoti į specialų popierių, bet tinka ir pergamentinis ar paprastas kepimo popierius – taip sūris bus apsaugotas nuo išdžiūvimo. Supakuotą sūrį galima įdėti į plastikinę dėžutę ar maišelį, bet jų neuždaryti. Bri ir kamamberą galima vynioti ir į celofaną, bet svarbu kasdien ar kas antrą dieną juos trumpam atvynioti ir leisti pakvėpuoti. Beje, prapjautas bri sūris galioja tik kelias dienas, tad ilgiau jo nelaikykite“, – pataria specialistė.

Pelėsiniai sūriai išsiskiria skonių bei kvapų gausa – „Rimi“ siūlo pasirinkti vienas kitą papildančius sūrių ir vaisių pagardų derinius – juos lengva paruošti ir nustebinti svečius.

Datulių ir apelsinų čatnis

Jums reikės:

  • 3 apelsinų;
  • 250 g datulių;
  • 2 obuolių;
  • 200 g rudojo cukraus;
  • 2 šaukšteliai šviežio tarkuoto imbiero;
  • 150 ml baltojo vyno acto;
  • ½ šaukštelio druskos;

Kaip gaminti:

Obuolius nulupkite, supjaustykite ketvirčiais, pašalinkite sėklytes, tada supjaustykite plonais griežinėliais. Apelsiną nulupkite, supjaustykite mažais gabalėliais, nuimkite plėveles. Iš datulių išimkite kauliukus, supjaustykite mažais gabalėliais.

Į puodą sudėkite visus produktus, užvirkite, kaitrą sumažinkite ir virkite retkarčiais pamaišydami apie 2,5 valandos, kol čatnis ims tirštėti.

Nuimkite puodą nuo kaitros, leiskite pravėsti 20 minučių. Išpilstykite datulių ir apelsinų čatnį į stiklainius.

Čatnio skonis bus dar geresnis, jei jį palaikysite šaltai kelias savaites.

Ananasų ir abrikosų pagardas su garstyčiomis

Jums reikės:

  • 200 g džiovintų abrikosų;
  • 250 ml vandens;
  • ½ ananaso (apie 600 g);
  • 2 šaukštai grūdėtųjų garstyčių;
  • 150 ml greipfrutų sulčių;
  • 300 g cukraus;

Kaip gaminti:

Puode užvirkite vandenį, suberkite susmulkintus abrikosus. Kaitrą sumažinkite, puodą uždenkite ir virkite apie 15 minučių, kol abrikosai suminkštės, o vanduo beveik išgaruos.

Į puodą suberkite susmulkintus ananasus, cukrų, supilkite išspaustas iš greipfrutų sultis, sudėkite garstyčias. Viską pavirkite ant mažos kaitros apie 1 valandą. Masę sutrinkite.

Gautą pagardą patiekite prie sūrių.

Riešutų pagardas

Jums reikės:

  • 50 g migdolų;
  • 100 g pistacijų;
  • 50 g graikinių riešutų;
  • 100 g anakardžių;
  • 1 raudonosios paprikos;
  • 3 šaukštų citrinos sulčių;
  • 1 skiltelės česnako;
  • ½ šaukštelio druskos;
  • 4–6 šaukštų vandens;
  • kelių baziliko lapeliai;
  • šakelės šviežio čiobrelio;
  • pipirų pagal skonį;

Kaip gaminti:

Pistacijas išlukštenkite. Virtuviniu kombainu sutrinkite riešutus, papriką, česnaką, prieskonius, žoleles su citrinos sultimis iki vientisos masės.

Gabrielė Šerėnienė
Viešųjų ryšių ir komunikacijos vadovė
Rimi Lietuva

spot_img
spot_img

Telšiuose, garaže, rastas mirusio vyro kūnas

nTelšių vyriausiasis policijos komisariatas praneša apie Telšiuose, garaže rastą vyro kūną. Policijos duomenimis, 17.35 val. Telšiuose, Masčio g., garaže rastas vyro, gim. 1958 m, lavonas.  

Naktinių taikiklių įteisinimui priešinasi patys medžiotojai

Antradienį Seimas turėtų svarstyti dėl naktinių taikiklių naudojimo medžioklėje. Anksčiau Seimo aplinkos apsaugos komitetui vieno balso persvara pritarus šiam sprendimui, kilo didžiulė visuomenės pasipiktinimo banga. Dėl šio sprendimo iš pareigų pasitraukė aplinkos ministro patarėju...

ORAI: Antradienis be lietaus, aukščiausia temperatūra 22–27 laipsnis šilumos

Antradienio dieną nelis. Vėjas besikeičiančios krypties, 4–9 m/s. Aukščiausia temperatūra 22–27, pajūryje 19–21 laipsnis šilumos. Trečiadienį be lietaus. Vėjas naktį silpnas, dieną šiaurinių krypčių, 4–9 m/s. Temperatūra naktį 6–11, vietomis iki 13 laipsnių šilumos, dieną...

Horoskopai birželio 6 dienai

AVINASJeigu jums kas nors kelia nepatogumų, netylėkite ir ieškokite visų įmanomų kompromisų. Daug kas norėtų bent dalies to, ką jūs turite. Pasitaikys gera proga parodyti, koks esate atlaidus ir kilniaširdis. JAUTISIšlaikydamas olimpinę ramybę anaiptol ne...

ORAI: Pirmadienio dieną aukščiausia temperatūra 18–23, pajūryje 15–17 laipsnių

Pirmadienio dieną lietaus nenumatoma. Vėjas besikeičiančios krypties, 5–10 m/s. Aukščiausia temperatūra 18–23, pajūryje 15–17 laipsnių. Antradienį lietaus nenumatoma. Vėjas naktį silpnas, dieną nepastovios krypties, 4–9 m/s. Temperatūra naktį 5–10, Kuršių nerijoje 11–13 laipsnių šilumos, dieną...

ORAI: Sekmadienio dieną vietomis trumpas lietus, aukščiausia temperatūra 16–21 laipsnis

Sekmadienio dieną vietomis, daugiausia šiauriniuose rajonuose, numatomas trumpas lietus, galima perkūnija. Vėjas pietvakarių, vakarų, 7–12 m/s, kai kur gūsiai 15 m/s. Aukščiausia temperatūra 16–21 laipsnis. Pirmadienį be žymesnio lietaus. Vėjas besikeičiančios krypties, 5–10 m/s. Temperatūra...

Horoskopai birželio 4 dienai

AVINASPabandykite įrodyti savo pranašumą. Jums ims sektis geriau, jei sugebėsite įsitvirtinti kolektyve. Bent jau šiandien jums pirmas impulsas yra pats geriausias. JAUTISAr ir vėl ketinate parsinešti darbo į namus? Prisiminkite galų gale, kad dar turite...

ORAI: Šeštadienio dieną vietomis trumpas lietus, aukščiausia temperatūra 14–19 laipsnių šilumos

Šeštadienio dieną vietomis trumpas, daugiausia nedidelis lietus. Vėjas vakarinių krypčių, 8–13 m/s. Aukščiausia temperatūra 14–19 laipsnių šilumos. Sekmadienio dieną vietomis trumpi lietūs. Vėjas naktį pietvakarių, vakarų, 6–11 m/s, dieną vakarų, šiaurės vakarų, 8–13 m/s. Temperatūra...

Horoskopai birželio 3 dienai

AVINASKonflikto išvengsite tik laikydamas liežuvį už dantų. Kažkieno nekompetencija badyte bado akis, bet kritika čia nieko nepadės. Turėkite prieš akis galutinį tikslą ir nesileiskite įklampinamas smulkmenose. JAUTISTikrai turėtumėte rasti laiko ir galimybių bent valandėlę pailsėti...

ORAI: Šiandien nedidelis lietus, galima perkūnija, aukščiausia temperatūra 12–17 laipsnių šilumos

Šiandien Lietuvoje vietomis trumpas, daugiausia nedidelis lietus, galima perkūnija. Vėjas šiaurės, šiaurės vakarų, 9–14 m/s, kai kur gūsiai 15–17 m/s. Aukščiausia temperatūra 12–17 laipsnių šilumos. Šeštadienį kai kur nedidelis trumpas lietus. Vėjas šiaurės vakarų, vakarų,...

Horoskopai birželio 2 dienai

AVINASTie, kam iš tiesų rūpi jūsų nuomonė, išgirs jus net jei kalbėsite tyliai. Tad nusiraminkite ir lipkite į tribūną. Jus išklausyti verta, ir protingi žmonės tai greit supras. JAUTISPagaliau suvoksite, kad sėdėdamas ir nieko neveikdamas...

Būk Zarasų profesinės mokyklos vadovu

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija kviečia dalyvauti konkurse Zarasų profesinės mokyklos direktoriaus (-ės) pareigoms eiti. Birželio 5-oji – paskutinė diena neturintiesiems vadovavimo švietimo įstaigai kompetencijų vertinimo pateikti paraišką dalyvauti konkurse. Kompetencijų vertinimą turintys (-čios) pretendentai (-ės)...

Prasideda ir maudymosi sezonas, kuris tęsis iki rugsėjo 15 dienos

Higienos instituto Sveikatos stiprinimo centras (HI SSC) informuoja, kad birželio 1 d. Lietuvoje prasideda maudymosi sezonas, kuris tęsis iki rugsėjo 15 d. Ne anksčiau kaip 10 dienų iki maudymosi sezono pradžios turi būti atliekami...

Neaiškūs bėrimai ant kūno? Vaistininkė pasakė, kokia liga už to gali slypėti

Įvairūs odos dariniai, tokie kaip spuogeliai, pūslelės ar dėmelės, ne visada yra teisingai atpažįstami – ar išbėrė nuo apelsinų, o gal nuo drabužio etiketės? Vaistininkė atsako, kokie bėrimai dažniausiai pasitaiko ir kaip juos galima...

Paslaugos

Reklama

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img