11 C
Telšiai
2024 / 09 / 21

„Iki“ pataria: pasitikrinkite – ar tikrai teisingai sūrį laikote šaldytuve? + 2 receptai su dieviškai tįstančio sūrio pagunda

Ar jau skaitėte?

Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Jis, kaip pastebi Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, tebėra populiariausias pirkėjų pasirinkimas, bet lietuvius galima pavadinti ir sūrių gurmanais.

- Reklama -

„Fermentiniai ir tepamieji sūriai jau daug metų dažniausiai atsiduria pirkėjų krepšeliuose, kai šie renkasi prekes sūrių skyriuje. Tačiau ir mocarela, kietieji sūriai, tokie kaip parmezanas, įvairūs pelėsiniai sūriai, feta jau seniai nebėra egzotika, o įprastas kasdienis pirkinys. Taip pat kasmet vis daugiau dėmesio sulaukia įvairesnės sūrių rūšys: pavyzdžiui, ožkų ar avių pieno, išraiškingasis britiškas čederis. Savaitgaliais ar šventinėmis dienomis populiaru rinktis ir įmantresnius sūrius, tokius kaip pagardintus trumais, pipirais ar net vasabiu. O šį savaitgalį lojaliems pirkėjams taikysime ir solidžias nuolaidas daugumai sūrių, tad tai proga atrasti naują favoritą“, – sako G. Kitovė.

Nuo sūrių gausybės gali susisukti galva, bet visus juos vienija mažiausiai vienas bendras dalykas: namuose visiems jiems priklauso atsidurti šaldytuve. Tačiau kaip ir kiek sūrį ten laikyti, priklausys jau nuo jo rūšies. „Iki“ dalijasi paprastu teisingo sūrių laikymo šaldytuve vadovu: taisyklėmis, gudrybėmis ir patarimais, kad sūriai ilgai išliktų puikios būklės.

„Švieži sūriai visi daugiau ar mažiau lengvai genda ir gali tapti pelėsio ar pavojingo bakterijų dauginimosi auka. Tačiau šiek tiek dėmesingiau juos dedant į šaldytuvą, šių procesų galima išvengti arba juos atitolinti ir sūriu mėgautis ilgiau“, – sako „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė.

Pakuotė

Ką daryti su pakuote, kurioje sūrį nusipirkote, kai ją jau atidarėte? Jei, kaip dažniausiai būna, sūris buvo suvyniotas į plastikinę ar maistinę plėvelę, šios jau nerekomenduojama pakartotinai naudoti. Maistinė plėvelė padės kaupti drėgmę, ir sūris suges žymiai greičiau. Kad sūriai išsilaikytų ilgiau, žymiai geriau rinktis kitus sprendimus:

  • Sviestinis popierius arba folija: idealiai tinka pusiau kietiems sūriams, taip pat fermentiniams, varškės. Svarbu yra juo uždengti perpjautą dalį, kad sumažėtų deguonies patekimas į sūrį, nes taip didėja jo gedimo galimybė.
  • Medvilninis audinys: jei norite ilgai išsaugoti brandintą sūrį, pavyzdžiui, parmezaną, saugiausia jį suvynioti į šviežiai sudrėkintą medvilninį audinį.
  • Vakuuminė pakuotė: veiksmingiausias sprendimas, kaip ilgai išsaugoti kietus ir pusiau kietus sūrius, neabejotinai yra vakuuminė pakuotė. Jeigu turite tokį aparatą namie, būtinai naudokite. Vakuumas leidžia iki minimumo sumažinti deguonies kiekį, taigi ir pelėsio atsiradimo galimybę.
  • Indelis: į sviestinį popierių suvyniotą sūrį arba supjaustytas jo riekeles taip pat verta įdėti į plastikinę dėžutę su dangčiu. Taip jie, ypač mėlynojo pelėsio, neskleis kvapo šaldytuve. G. Urbonavičiūtė dalijasi ir gudrybe – įdėkite į tokį indelį kubelį cukraus. Jis sugers drėgmę.

Vieta šaldytuve

Ne visi sūriai laikomi tokioje pačioje temperatūroje, todėl, atsižvelgiant į jo rūšį, derėtų sūrius palikti tam tikrose šaldytuvo lentynose. Išsamiau:

- Reklama -
  • Minkšti sūriai: jiems reikia žemesnės temperatūros, todėl jie dedami į žemiausią (ir šalčiausią) šaldytuvo lentyną, esančią tiesiai virš vaisių ir daržovių stalčiaus.
  • Brandinti ir pusiau brandinti sūriai: juos geriau laikyti aukščiausioje šaldytuvo dalyje, kur temperatūra šiek tiek aukštesnė, jiems tokia yra tinkamesnė.

Prieš valgymą

Sūris skaniausias kambario temperatūros, tad prieš patiekiant jį iš šaldytuvo reikėtų išimti bent prieš valandą. Jeigu ketinate patiekti jį supjaustytą gabaliukais, pavyzdžiui, ant sūrio lentos, atminkite, kad jie greičiau apdžius nei dideli gabalai. Todėl geriausia sūrį porcijuoti prieš pat patiekimą.

G. Urbonavičiūtė taip pat dalijasi 3 receptais, kurių žvaigždė – šiltas, maloniai tįstantis sūris, kuris nepaliks abejingų nei vaikų, nei suaugusiųjų.

Bulvių rutuliukai su sūriu

Porcijos: 6

Gaminimo laikas: 30 min

Reikės: 500 g bulvių, druskos, 50 g miltų, 100 g mocarelos ar kito gerai besilydančio sūrio; apvoliojimui: 2 kiaušinių, miltų, džiūvėsėlių.

Gaminame:

  1. Nuskustas ir dideliais gabalais supjaustytas bulves išvirkite ir nusausinkite. Sudėkite į didelį indą, įberkite šiek tiek druskos ir gerai sutrinkite, tada įmaišykite 50 g miltų.
  2. Rankas patepkite trupučiu aliejaus ir formuokite rutuliukus. Sūrį supjaustykite kubeliais ir po vieną jų įspauskite į kiekvieno rutuliuko centrą. Užglaistykite rankomis, kad sūrio nesimatytų.
  3. Kiekvieną rutuliuką apvoliokite išplaktame kiaušinyje, miltuose ir džiūvėsėliuose. Kepkite keptuvėje su aliejumi apie 5 min., vis pavartydami, kad apskrustų visos pusės.

 Sūrinė „naan“ duonelė

 Porcijos: 6

Gaminimo laikas: 90 min. (15 min. ruošti, 15 min. kepti ir 1 val. tešlos kildinimui)

Reikės: 450 g miltų, 80 g jogurto, 160 ml šilto vandens, druskos, 60 ml ypač tyro alyvuogių aliejaus, tarkuoto sūrio, kuris gerai lydosi (mocarelos ar fermentinio), tarkuoto parmezano, česnako skiltelių pagal skonį, petražolių papuošimui. Mielėms: 7 g sausų mielių, 4 g cukraus, 30 ml šilto vandens.

Gaminame:

  1. Nedideliame dubenyje sumaišykite mielėms skirtą šiltą vandenį ir cukrų, tada įmaišykite mieles. Uždenkite rankšluostėliu ir palikite 10 minučių pastovėti.
  2. Kitame dubenyje sumaišykite miltus su aliejumi. Paeiliui pilkite jogurtą, šiltą vandenį, įberkite druskos. Į tešlą dėkite mieles ir išmaišykite mentele. Tuomet minkykite rankomis, kol gausite elastingą tešlą. Ją palikite dubenyje, uždenkite maistine plėvele ir palikite kilti 1 valandą.
  3. Padalykite tešlą į 7-8 dalis ir suformuokite rutuliukus ir juos suplokite.
  4. Ant kiekvieno paplotėlio dėkite tarkuoto minkšto sūrio ir tarkuoto parmezano. Gerai užlenkite kraštus, suformuokite rutuliuką ir jį lengvai pakočiokite kočėlu.
  5. Kiekvieną tokią duonelę dėkite į keptuvę ir kepkite iš abiejų pusių, kol ji išsipūs.
  6. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite alyvuogių aliejų, smulkintas petražoles ir išspaustą česnaką. Šiuo mišiniu aptepkite kiekvieną iškeptą duonelę ir patiekite dar šiltą.

 

TOP naujienos

Kaip išvengti klaidų, susijusių su vaistais?

Klaidos, susijusios su vaistais, medicinoje yra vienos dažniausiai pasitaikančių. Jos gali įvykti dėl įvairiausių priežasčių. Pavyzdžiui, paskirtos per mažos arba per didelės medikamento dozės,...

Mitybos ekspertė pataria sumuštiniams suteikti naują skonį

Vėstantys orai ir karantinas sulėtino gyvenimo ritmą – žmonės vis daugiau laiko praleidžia namų erdvėje, o būdami namie ir gamina daugiau. Kadangi ruduo tradiciškai...

Vaistininkai: briliantinei žalumai ne vieta ant kiaušinių

Velykas pasitinkant savo namuose ar sodyboje per visuotinį karantiną, sveikatos specialistai pataria dar labiau paisyti auksinės taisyklės – saiko. Neverta ruošti gausybės patiekalų, kuriuos...

Šios savaitės orai

Artimiausią parą orus lems anticiklono gūbrys. Dieną vyraus sausi ir šilti orai. Spalio 31 d. žymesnio lietaus nenumatoma. Vietomis tvyros rūkas. Žemiausia temperatūra naktį 1–6...

Lietuvos zoologijos sodo renovacijos užkulisiai per padidinamąjį stiklą

Vis daugiau uždangos atitraukiama nuo Lietuvos zoologijos sodo renovacijos. Rudenį pasitinkame su dar didesniu nuveiktų renovacijos darbų bagažu. Kas prieš kelis metus atrodė tik pažadai, šiandien — įgyvendintina projekto dalis. Šiandien praversime Lietuvos zoologijos...

Mityba pasninko metu: dietologo patarimai ir užburiantis šventinis receptas

Mėsos ir pieno produktų ribojimas – tai viena pagrindinių advento laikotarpio tradicijų, kurios iki šių dienų laikosi nemažai tikinčiųjų. Visgi, ekspertai perspėja, kad drastiškas mitybos įpročių pakeitimas gali turėti nepageidaujamų pasekmių ir pataria, kaip...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS