10.4 C
Telšiai
2024 / 03 / 29

Į maisto mados viršūnę veržiasi kinrožė: kuo ji ypatinga ir su kuo ją valgyti

Ar jau skaitėte?

Skamba neįtikėtinai, tačiau prognozuojama, kad į maisto madų Olimpą netrukus įsiverš ne kas kitas, o kinrožė. Šis ingredientas sparčiai populiarėja ir laikui bėgant jos populiarumas tik didės. Kinrožė garsėja dėl skaisčiai raudonos spalvos ir išskirtinio, rūgščiai salstelėjusio skonio. Dažniausiai arbatoms vartota kinrožė išsiveržė iš gėrimų pasaulio ir šįmet ja bus praturtinami desertai bei įvairiausi mėsos ar žuvies patiekalai. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad pasaulinės maisto tendencijos sparčiai pasiekia ir mūsų šalį.

- Reklama -

Populiarėja visame pasaulyje

„Analizuodami pardavimų duomenis galime daryti prielaidą, kad mūsų tinklo pirkėjai neapsiriboja tradiciniais, paprastais patiekalais. Jie perima pasaulines maisto tendencijas, nori pasilepinti ir išbando naujus skonius, įvairesnius receptus, kuriems pagaminti įsigyja ir egzotiškesnių, išskirtinesnių produktų. Kad kiekvienas galėtų įsigyti ieškomų ingredientų, nuolat plečiame asortimentą, įvedame ir naujas produktų kategorijas“, – teigia V. Budrienė.

Kinrožė,

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, apžvelgdama šių metų maisto tendencijas, sako, kad vienas iš populiariausių 2022-ųjų skonių ir ingredientų bus kinrožė.

„Gastronomijos pasaulyje matoma, kad kinrožės pradedamos naudoti įvairiausiems šaltiesiems gėrimams gardinti. Taip pat jomis praturtinami ledai, natūralus jogurtas ar kiti desertai. Pasaulio restoranai siūlo ir vištienos ar žuvies patiekalų su kinrože. Be to, jau atsiranda ir šio išskirtinio skonio užtepėlių“, – sako maisto ekspertė.

Pasaulyje egzistuoja apie 220 skirtingų kinrožės rūšių, kurių kiekviena skiriasi dydžiu, forma ir spalva.

Dažniausiai iš kinrožių žiedų gaminama arbata, kuri patiekiama tiek karšta, tiek šalta. Šis gėrimas geriausiai žinomas dėl ryškios raudonos spalvos. Be to, jame gausu vitamino C, mineralų ir antioksidantų. Šios arbatos vartojimas taip pat mažina aukštą kraujospūdį, padidėjusį cholesterolio kiekį, padeda virškinimui, gali padėti pagreitinti medžiagų apykaitą.

- Reklama -

Kur kinrožę panaudoti?

Pasak V. Juodkazienės, kinrožė dažniausiai naudojama kinų, vietnamiečių, egiptiečių, Meksikos virtuvėje. Be arbatos, iš kinrožės gaminami įvairiausi sirupai, kuriais vėliau gardinami gaivinantys kokteiliai. Ruošiant gėrimus su kinrože jie praturtinami ir kitais prieskoniais: cinamonu, kardamonu, gvazdikėliais. Jeigu norisi aštresnio skonio, gėrimus galima paskaninti ir džiovinto imbiero milteliais.

Sirupais su kinrože gardinami įvairiausi saldėsiai: uogienės, žėlė, pyragai, pudingai, pavlovos, natūralūs jogurtai ar ledai. Dar vienas įdomus kinrožės panaudojimo būdas: džiovintus jos žiedus susmulkinti ir įmaišyti į įvairiausių kepinių tešlą: pradedant keksiukais ir baigiant ypatingo skonio duona.

Įdomu dar ir tai, kad kinrožės sirupas naudojamas ir marinuojant daržoves ar gaminant padažus. Taip pat su kinrožės sirupais gaminami įvairiausi marinatai mėsai – ypač paukštienai ar ėrienai bei žuviai, dažniausiai baltai, tokiai kaip menkė ar paltusas.

Dar viena sparčiai populiarėjanti tendencija – kinrože pagardinti meksikietiški takai. Kinrožė naudojama gaminant ir pačius takus – jos ekstrakto maišant į tešlą, kuri nusidažo švelniai rožine spalva. Taip pat kinrože praturtinamas ir takų įdaras – dažniausiai tokiu atveju ji naudojama ne džiovinta, o šviežia.

„Kinrožė puikiai dera su kitomis prieskoninėmis žolelėmis: levanda, mėtomis, rozmarinais ir čiobreliais. Taip pat ir citrusiniais vaisiais: citrina, apelsinais, mandarinais ar greipfrutais, ananasu, riešutais, pavyzdžiui, pistacijomis“, – sako maisto ekspertė ir dalijasi net trimis receptais, kuriuose išradingai panaudosite šį neįprastą ingredientą.

Granola su spanguolėmis ir kinrože

Jums reikės:

  • 4 puodelių avižų
  • 1 puodelio pjaustytų migdolų
  • ½ puodelio susmulkinto kokoso
  • ¼ puodelio susmulkintų anakardžių
  • ¼ puodelio susmulkintų lazdyno riešutų
  • ¼ puodelio saulėgrąžų sėklų
  • ¼ puodelio nesūdytų moliūgų sėklų
  • ½ puodelio klevų sirupo
  • 2 šaukštų aliejaus
  • ½ arbatinio šaukštelio druskos
  • ½ puodelio džiovintų spanguolių
  • ½ puodelio džiovintų kinrožių

Gaminame:

Įkaitinkite orkaitę iki 175 laipsnių. Ant kepimo skardos supilkite avižas, migdolus, kokosus, anakardžius, lazdyno riešutus, saulėgrąžas ir moliūgų sėklas. Įpilkite klevų sirupo, aliejaus ir druskos, viską sumaišykite ir kepkite orkaitėje karts nuo karto pamaišydami apie 25–30 minučių. Tuomet į mišinį įdėkite spanguolių ir smulkintų kinrožės žiedlapių viską sumaišykite. Dar kelias minutes pakepkite orkaitėje ir leiskite atvėsti.

Kinrožių uogienė su braškėmis

Jums reikės:

  • 6 puodelių braškių
  • 3 puodelių cukraus
  • 1 puodelio džiovintos kinrožės
  • 4 šaukštų citrinos sulčių

Gaminame:

Uogas nuplaukite, nulupkite ir stambiai supjaustykite. Užpilkyte jas 1 1/2 puodelio cukraus. Uždenkite ir atvėsinkite šaldytuve mažiausiai 2–3 valandas. Kinrožes užpilkyte pusės puodelio karšto vandens ir leiskite pastovėti. Nukoškite žoles ir gautą skystį palikite atvėsti. Uogas ir visą skystį supilkite į didelį puodą kartu su likusiu cukrumi. Viską užvirinkite ant vidutinės ugnies ir nuolat maišydami troškinkite. Galiausiai supilkite citrinų sultis. Kai uogienė pasieks norimą konsistenciją, nukelkite nuo ugnies ir nugriebkite putas ir supilstykite į sterilius stiklainius.

Kinrožės limonadas su levandomis

Jums reikės:

  • 6 puodelių vandens
  • 1 ½ puodelio citrinos sulčių
  • 1 ¼ stiklinės baltojo cukraus
  • 2 šaukštų džiovintų levandų žiedų
  • 1 ½ arbatinio šaukštelio džiovintų kinrožės žiedų

Gaminame:

Dideliame ąsotyje sumaišykite 3 puodelius vandens ir citrinos sultis. Gautą gėrimą palikite šaldytuve atvėsti. Likusius 3 puodelius vandens, cukrų, levandas ir kinrožės žiedlapius užvirinkite puode, tuomet sumažinkite ugnį iki vidutinės ir virkite apie 10 minučių. Nukelkite nuo ugnies ir leiskite atvėsti. Kai gautas mišinys atvėso – sumaišykite jį su citrininiu vandeniu ir mėgaukitės.

Vaida Budrienė
„Iki“ komunikacijos vadovė

TOP naujienos

Mūsų valgymo įpročiai: tampame sąmoningesni ir siekiame gyventi sveikiau

Naujausio „Nestlé Baltics“ atlikto tyrimo duomenimis, dauguma Lietuvos gyventojų valgo daugiau nei tris kartus per dieną – 70 proc. respondentų į savo maisto racioną...

Druska konditerijoje – ar iš tiesų suderinama?

Druska – vienas dažniausiai naudojamų ingredientų gardinant maistą. Ar žinojote, kad žmonių mityboje ji naudojama mažiausiai 10 tūkstančių metų? Druskos vartojimo istorija yra išties...

Prognozuojami karščiausi metai per visą istoriją: pokyčiai jau stebimi ir Lietuvoje

Globali birželio mėnesio temperatūra rekordines aukštumas pasiekė dar prieš „El Niño“ – natūraliai kas keletą metų pasikartojantį klimato reiškinį, kai įšyla tam tikros Ramiojo...

Barzdą irgi reikia prižiūrėti: kokias taisykles pravartu žinoti kiekvienam barzdočiui?

Skaitmeninėje erdvėje gausų moteriškas ir vyriškas grožio priemones lyginti bandančių nuotraukų: ji grožio priemonių turi daugiau nei galėtų suskaičiuoti, jam kasdien pakanka tik muilo...

Piktnaudžiavimas vitaminais gali pakenkti sveikatai – šeimos gydytoja pataria, kaip nesuklysti stiprinant organizmą

Šaltuoju metų laikotarpiu smarkiai išaugant susirgimų peršalimu ir gripu skaičiams, neretas žmogus organizmui stiprintii renkasi vartoti vitaminus. Radviliškio „MediCA klinika“ šeimos gydytoja Agnė Gudaitė-Staškūnė sako, kad pacientai dar neturi įpročio apie vitaminų poreikį pasikalbėti...

Gyventojai grįžta į senas vėžes: pradeda sau leisti daugiau

Prasidėjusi vasara ir sumažėjusi baimė dėl keletą mėnesių šalį temdžiusios COVID-19 bangos paskatino gyventojus tęsti dar iki paskelbiant karantiną užsibrėžtus planus. Daugelis mano, kad šiuo metu yra puikus laikas pradėti verslą, įsigyti automobilį ar...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS