14.9 C
Telšiai
2024 / 04 / 29

Gudrybės, kaip sutirštinti sriubą net ir nenaudojant miltų – pavyks visuomet

Ar jau skaitėte?

Tirštos, aromatingos ir kupinos rudeniškų gėrybių sriubos – tai patiekalai, kurie ypač džiugina orams atvėsus. Visgi kartais, nepaisant patikrinto recepto ir net laikantis jo žingsnis po žingsnio, sriuba gali pavykti per skysta. Dažniausiai tuomet griebiamasi miltų, bet „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė sako, kad tai ne vienintelis efektyvus būdas sriubą išgelbėti.

- Reklama -

Meniu paįvairinimui – ir mažiau tradicinės nebrangios daržovės

Šviežios daržovės – neatsiejama rudens raciono dalis. Pasak Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, populiariausiųjų rikiuotė kasmet išlieka labai panaši, tačiau viena daržovė pastebimai sulaukia vis daugiau dėmesio.

Moliūgų sriuba.

„Rudenį dažniausiai perkamos tradicinės lietuviškos daržo gėrybės: bulvės, svogūnai, morkos, kopūstai ir pomidorai. Jų populiarumą lemia tiek gera kaina, tiek universalumas. Tačiau kasmet labai ryškiai matome vis augančią moliūgų paklausą – ši daržovė stabiliai įsitvirtina rudeniškame lietuvių meniu. Juo labiau, kad jų siūlome ne vieną rūšį, o patys perkamiausi paprastieji moliūgai yra užauginti Lietuvoje. Kilmės šalis renkantis daržoves pirkėjams yra labai svarbi“, – pastebi V. Budrienė.

Kaip tradicinėje mūsų šalies virtuvėje ne itin populiarūs moliūgai visgi užkariavo lietuvių širdis, taip tą gali padaryti ir daugiau daržovių. Tereikia duoti joms šansą ir išbandyti kažką naujo virtuvėje. „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė siūlo atkreipti dėmesį į tris gėrybes, kurios puikiai tiks tiek sriuboms, tiek kitiems rudeniškiems kvapniems patiekalams.

Kaliaropės. Unikali ir šiais laikais mažiau žinoma daržovė pasižymi švelniai saldžiu, žemišku skoniu. Jos derės įvairiuose troškiniuose, apkepuose, sriubose. Taip pat galite tiesiog pakepti kaliaropės griežinėlius aliejuje su mėgstamais prieskoniais – bus gardus ir pigus garnyras.

Saldžiosios bulvės. Amerikiečių ypač mėgstamos daržovės garsėja savo natūraliu saldumu, yra puikus pikantiškų ir saldžių natų derinys. Šiose maistingose daržovėse netrūksta vitaminų, ypač A ir C. Iš jų galima gaminti įdomesnio skonio bulvytes, sriubas, troškinius ar bulvių košę.

- Reklama -

Pankoliai. Jie nustebina švelniu anyžių ar saldymedžio skoniu, todėl ypač mėgstami tų, kurie nori paeksperimentuoti virtuvėje. Be to, mažai kalorijų ir daug ląstelienos turintis pankolis yra maistingas pasirinkimas. Juos galima kepti, iš jų virti sriubą arba mėgautis žaliais, suteikiant patiekalams išskirtinio ir gaivinančio skonio.

Efektyvūs būdai sutirštinti sriubas

Kad ir kurias daržoves pasirinksite, rudenį jos ypač dažnai keliauja į sriubos puodą. Labai nesunkiai galima pasigaminti sotų ir maistingą patiekalą neskiriant nei daug laiko, nei pinigų. Kad sriuba tikrai pavyktų, verta atsiminti kelis triukus, kaip ją sutirštinti. Tai bus ypač aktualu ruošiant trintas sriubas, kurios rudenį tampa dažnu pasirinkimu.

„Bene populiariausias sriubos tirštinimo būdas – į ją įdėti miltų. Tą galima padaryti dviem būdais. Pagal pirmąjį, juos labai gerai išmaišykite su šaltu vandeniu, kol neliktų gumuliukų. Paruoštus miltus į sriubą pilkite labai lėtai, nuolat maišydami. Geriausia sriubą kuriam laikui nukelti nuo ugnies, o sudėjus miltus vėl užvirti. Pagal antrąjį metodą miltus paruošite su riebalais – sviestu ar aliejumi. Keptuvėje juos įkaitinkite ir suberkite miltus. Kruopščiai išmaišykite ir palaikykite ant silpnos ugnies, kol sutirštės ir taps auksinės spalvos. Tuomet galima dėti į sriubą“, – pasakoja G. Urbonavičiūtė.

Tačiau ir nenaudojant miltų sriubą galima sutirštinti. Štai kaip:

Su grietinėle. Į sriubą įpylus grietinėlės, ji ne tik sutirštės, bet ir taps švelnesnė, geresnio skonio, kreminė. Tiesa, ir su daugiau kalorijų. Būtinai atminkite, kad grietinėlės negalima dėti tiesiai į karštos sriubos puodą, nes gali susidaryti neskanių gumuliukų. Dalį sriubos supilkite į atskirą dubenėlį ir palaukite, kad šiek tiek atvėstų. Tuomet lėtai, nuolat maišydami, supilkite grietinėlę. Tada ją galima supilti į puodą su karšta sriuba.

Su natūraliu jogurtu. Jei sriuba per skysta, į ją galima įpilti natūralaus jogurto. Bus mažiau kalorijų nei su grietinėle, tačiau turėkite omenyje, kad jogurtas turi rūgštelės. Todėl įvertinkite, ar tai derės su naudojamomis daržovėmis.

Su sūriu. Sriubai sutirštinti taip pat galite panaudoti lydytą ar maskarponės sūrį. Jie suteiks aksominę tekstūrą ir net pagerins sriubos skonį. Su sūriu elkitės taip, kaip ir su grietinėle – dalį sriubos nupilkite į dubenėlį, atvėsinkite, tuomet sudėkite sūrį, ištirpdykite ir grąžinkite viską į puodą.

Su kiaušinio tryniu. Mažiau žinomas, bet labai efektyvus metodas. Į puodelį įpilkite kelis šaukštus sriubos, šiek tiek šalto vandens ir įmuškite vieno ar dviejų kiaušinių trynius. Išplakite šakute ar plaktuvu ir lėtai, nuolat maišydami, viską supilkite į karštą sriubą. Daugiau jos nebevirkite!

Su duona. Pridėjus viso grūdo duonos sriuba puikiai sutirštės. Duonos riekes galite supjaustyti mažais gabalėliais arba sumalti trintuvu ir sudėti, kai sriuba bus beveik paruošta. Galite panaudoti net ir šiek tiek padžiūvusią duoną – nereikės jos išmesti.

Su greitai paruošiama bulvių koše. Šis triukas išpopuliarėjęs ir internete. Tereikia jau paruoštą sriubą ar net troškinį pabarstyti bulvių košės milteliais ir gerai išmaišyti – viskas sutirštės ir tai net patiekalui suteiks naujų skonio natų.

Vaida Budrienė
„Iki“ komunikacijos vadovė

TOP naujienos

Pigiausias šildymo sezonas Lietuvos istorijoje baigėsi. Koks laukia ateinantis?

Šiemet gegužės pradžioje pasibaigęs rekordiškai užsitęsęs šildymo sezonas buvo vienas pigiausių per pastaruosius 10 metų. Kaip skelbia tarptautinė biokuro birža „Baltpool“, praėjusį sezoną parduotos...

Šiandien daug kur nedideli krituliai, vyraus sniegas

Šiandien daug kur nedideli krituliai, vyraus sniegas. Vietomis plikledis, rūkas. Vėjas pietinių krypčių, vidutinis. Aukščiausia temperatūra nuo 1 laipsnio šalčio iki 3 laipsnių šilumos. N24.lt...

G. Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka rengia virtualų pasakojimo festivalį „SEKAS 2020“

Pasakojimo menas kaip žaižaruojantis kristalas, kiekvienam pažeriantis vis kitus potyrius. Pasakotojas išlaisvina savo kūrybines galias, fantaziją, savo gebėjimus, kurių galbūt nė neįtarė turėjęs. Klausytojas...

4 iš 10 lietuvių per pandemiją patiria daugiau streso: sutriko net miego kokybė

73 proc. lietuvių pandemijos akivaizdoje teigia jaučiantys vidutinį ar stiprų stresą, rodo „Huawei“ iniciatyva atlikta šalies gyventojų apklausa. Pagrindinėmis streso priežastimis įvardijamos koronaviruso sukeltos...

Nuo šiol plynų kirtimų stebėsena bus vykdoma panaudojant ir pažangius metodus

Valstybinė miškų tarnyba inovatyviais metodais identifikavo 2020 metais šalies miškuose vykdytų plynų miško kirtimų plotus. Identifikavimas buvo vykdomas dešifruojant žemės dangos vaizdus, gautus iš dirbtinių žemės palydovų.  Tarnybos užsakymu atliktas dešifravimas iškart išsprendė du uždavinius:...

Horoskopai kovo 1 dienai

AVINASJūsų norai gali prieštarauti vienas kitam. Sunku pasakyti, kas jums atrodys svarbu ir vertinga po valandos ar dviejų, tad verčiau nė nesistenkite dienos griežtai suplanuoti. Veikite ir spręskite intuityviai, atsižvelgdamas į šios minutės situaciją. JAUTISJei...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS