-5.2 C
Telšiai
2021 20 sausio, Trečiadienis

Ekspertė siūlo išbandyti 3 įdarytos anties receptus, kurie nustebins netikėtu skoniu

Ar jau skaitėte?

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, pastebėjo, kad lietuviai Kalėdoms ir šventiniam stalui pradėjo ruoštis likus kelioms dienoms iki Kūčių. „Žmonės iš anksto galvoja šventinį valgiaraštį. Svarsto, kuo nustebins savo artimuosius, ieško naujų receptų, kai kuriuos jų išbando iš anksto. O tada lieka suplanuoti pirkinius ir mėgautis maisto ruošimu“, – sako V. Juodkazienė.


Šeimininkės.info – Tai skanu!


Maisto ekspertės teigimu, kaip vienas kalėdinio stalo atributų vis labiau populiarėja antis. Dėl savo dydžio ir skonio ji ypač tinkama šiais metais, kai Kalėdos bus švenčiamos namuose su šeima. Žmonės dažniausiai paukštį kepimui ruošia dar iš vakaro – užmarinuoja, įtrina prieskoniais ir palieka nakčiai.

„Antis – ganėtinai ryškaus skonio paukštiena, artima raudonai mėsai. Dažniausiai ji yra marinuojama paprastai – žmonės dažniausiai iš vakaro antį įtrina su česnako, mėgstamų žolelių, sviesto, druskos ir pipirų mišiniu ir leidžia skoniams per naktį įsigerti. Kepta antis dažniausiai patiekiama su bruknių ar spanguolių padažu. Kadangi tai – gana riebus paukštis, žmonės jos riebaluose kepa bulves, kurias vėliau šalia pagrindinio patiekalo patiekia kaip garnyrą“, – pasakoja V. Juodkazienė.

Maisto ekspertė įsitikinusi, kad pasirinkus tinkamą receptą antis gali virsti tikra šventinio stalo pažiba, o ir pastangų ar įmantrių ingredientų tam nereikia.

Anot V. Juodkazienės, ančiai ypatingo skonio suteiks specialiai paruoštas įdaras. Tai – puikus akcentas pagardinti paukščiui, jis suteiks ne tik nuostabų skonį, bet ir sukurs prabangių pietų įspūdį. Ekspertė siūlo tris skirtingus receptus, kurie praturtins skonį ir maloniai nustebins jūsų artimuosius.

Apelsinais ir čiobreliais įdaryta antis

Jums reikės:

  • 1 vnt. anties
  • 1 česnako galvos
  • 2–3 didelių apelsinų
  • Saujos gvazdikėlių
  • Šviežių čiobrelių
  • Žiupsnelio druskos ir pipirų

Paruošimas:

Pirmiausia kambario temperatūroje palaikykite sviestą, kad šis suminkštėtų, tuomet į sviestą įmaišykite prieskonius – sutrintą česnaką, druską, pipirus. Šiuo mišiniu įtrinkite antį ir palikite marinuotis šaldytuve ar kitoje vėsioje patalpoje. Marinavimuisi geriausiai antį palikti per naktį. Prieš kepant į antį subeskite gvazdikėlius. Tuomet supjaustykite apelsinus ir juos, kartu su čiobreliais sukiškite į anties vidų. Tuomet iki 160 laipsnių įkaitinkite orkaitę ir joje antį kepkite apie 1,5–2 valandas (priklausomai nuo anties dydžio). Antį geriausiai kepti skardoje tam, kad joje liktų visi nuo jos nuvarvėję riebalai. Kepimo metu nepamirškite anties pašlakstykite nuvarvėjusiais riebalais, taip paukštis liks sultingas. Pabaigoje orkaitėje iki 220 laipsnių padidinkite temperatūrą ir 15 minučių leiskite ančiai paskrusti.

Antis su kaštainių įdaru

Jums reikės:

  • 1 vnt. anties
  • 500 g nuluptų kaštainių
  • 4–5 šalotinių svogūnų
  • 200 g batono
  • 200 ml pieno
  • 1 kiaušinio
  • 1 a. š. džiovintų čiobrelių
  • 5–6 šalavijų lapelių
  • 1 v. š. smulkintų petražolių
  • maltų juodųjų pipirų
  • 2 a. š. druskos
  • 50 ml saulėgrąžų aliejaus

Paruošimas:

Batoną supjaustykite kubeliais, suberkite į dubenį, užpilkite pienu ir palaikykite apie 5 minutes.

Tuomet pieną nupilkite, į dubenį su išbrinkusiu batonu įmuškite kiaušinį, suberkite susmulkintus

šalotinius svogūnus, čiobrelius, petražoles, šalavijus, pipirus, šaukštelį druskos bei pusė turimų, ketvirčiais supjaustytų kaštainių. Viską gerai išmaišykite. Antį padenkite likusia druska tiek iš vidaus, tiek iš išorės, ir įdarykite paruošta kaštainių mase. Gilią kepimo skardą ištepkite aliejumi, per vidurį dėkite įdarytą antį, o aplinkui supilkite likusį įdarą. Skardą pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 200 laipnsių, ir kepkite maždaug pusantros valandos. Kepimo metu nepamirškite anties pašlakstykite nuvarvėjusiais riebalais, taip paukštis liks sultingas.

Obuoliais ir džiovintomis slyvomis įdaryta antis

Jums reikės:

  • 1 vnt. anties
  • 1 česnako galvos
  • 2–3 obuolių
  • Saujos džiovintų slyvų
  • Kelių šakelių šviežio rozmarino
  • 100 g sviesto
  • Žiupsnelio druskos ir pipirų

Paruošimas:

Pirmiausia namų temperatūroje palaikykite sviestą, kad šis suminkštėtų, tuomet į sviestą įmaišykite prieskonius – sutrintą česnaką, druską, pipirus. Šiuo mišiniu įtrinkite antį ir palikite ją marinuotis šaldytuve ar kitoje vėsioje patalpoje. Marinavimuisi geriausiai antį palikti per naktį. Džiovintas slyvas užpilkite karštu vandeniu ir palikite apie pusvalandį, tol kol suminkštės. Tuomet supjaustykite obuolius, slyvas ir sukiškite į anties vidų. Tuomet iki 160 laipsnių įkaitinkite orkaitę ir joje antį kepkite apie 1,5-2 valandas (priklausomai nuo anties dydžio). Antį geriausiai kepti skardoje tam, kad joje liktų visi nuo jos nuvarvėję riebalai. Kepimo metu nepamirškite anties pašlakstykite nuvarvėjusiais riebalais, taip paukštis liks sultingas. Pabaigoje orkaitėje iki 220 laipsnių padidinkite temperatūrą ir 15 minučių leiskite ančiai paskrusti.

Įprastai neprieinamos Kauno rotušės erdvės – virtualiame 3D ture

Nors kultūrinės įstaigos šiuo metu yra uždarytos, jos nepaliauja džiuginti kuriamomis virtualaus patyrimo galimybėmis. Kauno miesto muziejaus pristato virtualų 3D turą, kurio dėka galima aplankyti visas miesto širdyje įsikūrusios rotušės erdves: tiek lankytojams jau...

Savivaldybių kultūros darbuotojų atlyginimai didės vidutiniškai 43 eurus

Savivaldybių kultūros įstaigų kultūros ir meno darbuotojų atlyginimams valstybės biudžete šiemet papildomai skirta 1,6 mln. eurų. Jeigu prie atlyginimų didinimo savo ruožtu prisidės ir savivaldybės, kaip numatyta memorandume dėl bendradarbiavimo, vidutiniškai minėtiems darbuotojams atlyginimai...

Sausio 20-oji, dienos ilgumas jau 8.02 val.

Sausio 20-oji, trečiadienis, 3 savaitė. Dangaus kūnai: saulė teka 8.29 val., leidžiasi 16.31 val. Dienos ilgumas 8.02 val. Vardadieniai: Fabijonas, Sebastijonas, Daugvydas, Nomeda. Orai šiandien: Šiandien daug kur numatomi krituliai: sniegas, pereinantis į šlapdribą. Vietomis formuosis lijundra. Šiaurės rytiniuose...

Numatomos sudėtingos orų sąlygos: sniegas, pereinantis į šlapdribą

Šiandien daug kur numatomi krituliai: sniegas, pereinantis į šlapdribą. Vietomis formuosis lijundra. Šiaurės rytiniuose rajonuose pustys. Vėjas pietryčių, vakare pereinantis į pietvakarių, 8–13 m/s. Aukščiausia temperatūra 2–7 laipsniai šalčio, pietvakariniame šalies pakraštyje vietomis 0–2...

Horoskopai sausio 20 dienai

AVINASJūsų sveikata šiandien gali būti nekokia. Jei norite kuo greičiau atgauti jėgas ir pasitikėjimą savimi, visų pirma turite nustoti jaudintis. Visa kam turėkite kantrybės ir saiko. JAUTISJums kelia susirūpinimą perdėm malonus kolega. Ar ne per...

Valstybinė darbo inspekcija stiprina paskelbtų prastovų kontrolę

Tęsiantis karantinui ir ekstremaliajai situacijai, darbdaviai toliau gali skelbti prastovas darbuotojams. Valstybinės darbo inspekcijos (VDI) duomenimis, galiojančias prastovas yra paskelbusios daugiau nei 14 tūkst. įmonių. N24.lt - NAUJAS! Nuo šių metų padidinus valstybės skiriamas subsidijas prastovose...

2021 metų Lietuvos mažosiomis kultūros sostinėmis paskelbta Nevarėnai, Telšių rajone

Dešimt 2021 metų Lietuvos mažųjų kultūros sostinių pradeda įgyvendinti savo programas. N24.lt - NAUJAS! „Kultūros ministerija palaiko Lietuvos mažųjų kultūros sostinių iniciatyvą. Ji padeda sutelkti vietos bendruomenes, aktyviau įtraukti jas į kultūrinį vyksmą, o visuomenei suteikiama...

Mitybos specialistė pataria, kaip susidaryti valgymo režimą

Moksliniame žurnale „Nutrients“ paviešintos klinikinės studijos, atliktos po pirmosios karantino bangos, rodo, jog kilus pandemijai vidutiniškai žmonių kūno masė padidėjo 2-6 kg. Tam, kad tai vėl nepasikartotų antrojo karantino metu, svarbu pastebėti pavasarį priaugtą...

Kaip pasiruošti brandos egzaminams, kad nesikartotų gąsdinantis 2020 m. scenarijus?

Nepaisant besitęsiančios pandemijos – atsisakyti brandos egzaminų 2021 m. nesvarstoma. Nors išgyvename jau antrą karantino bangą, egzaminams besiruošiantiems abiturientams nuo to nei kiek ne ramiau, kankina tie patys klausimai – kaip sėkmingai pasiruošti egzaminams...

Jei vaikas per pamokas žaidžia kompiuterinius žaidimus, neužsipulkite jo

Vaikų ir paauglių psichiatras Linas Slušnys prisipažįsta matantis daugiau nuotolinio ugdymo minusų nei pliusų, ir neabejoja, kad pasibaigus pandemijai vaikai patys norės sugrįžti į mokyklas ir įprastą mokymosi būdą. Tačiau kol gyvename apribojimų sąlygomis,...

Karantino priemonės veikia labai efektyviai

Praeitą savaitę (2021 m. sausio 11–17 d.) gerėjo dauguma pandemijos rodiklių – paros atvejų skaičius, teigiamų tyrimų dalis, į mobiliuosius punktus besikreipiančių simptominių asmenų skaičius, ligoninių užimtumas ir mirčių nuo COVID-19 skaičius. Sveikatos.info - Tai...

Sausio 19-oji, antradienis

Sausio 19-oji, antradienis, 3 savaitė. Saulė teka 8.30 val., leidžiasi 16.29 val. Dienos ilgumas 7.59 val. Mėnulis - Jaunatis (pilnėja). Vardadieniai: Kanutas, Marijus, Morta, Raivedys, Gedvilė, Marius. Orai šiandien: Šiandien kai kur silpnai pasnigs, pustys. Popietę stiprės pietų, pietryčių vėjas....

Šiandien kai kur silpnai pasnigs, pustys. Aukščiausia temperatūra 6–11 laipsnių šalčio

Šiandien kai kur silpnai pasnigs, pustys. Popietę stiprės pietų, pietryčių vėjas. Aukščiausia temperatūra 6–11 laipsnių šalčio. Sausio 20-os naktį pietvakariniuose rajonuose pasnigs, dieną daug kur numatomi krituliai: sniegas, vakariniuose rajonuose pereinantis į šlapdribą, lietų. Naktį...

Horoskopai sausio 19 dienai

AVINASJūsų sveikata šiandien gali būti nekokia. Jei norite kuo greičiau atgauti jėgas ir pasitikėjimą savimi, visų pirma turite nustoti jaudintis. Visa kam turėkite kantrybės ir saiko. N24.lt - NAUJAS! JAUTISJums kelia susirūpinimą perdėm malonus kolega. Ar...