7.1 C
Telšiai
2023 / 06 / 01

Dietologė teigia, kad tinkamai vartojant bulves, jos gali būti naudingos

Ar jau skaitėte?

Skaitomiausi

Pavasario pabaigoje prekybos centruose atsiranda pirmos lietuviškos šviežios bulvės. Tinkamai vartojamos, šios daržovės gali būti puikus kalcio, kalio, fosforo, geležies ir kitų sveikatai palankių medžiagų šaltinis. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, iš bulvių paruoštus patiekalus galima valgyti įvairiu paros metu. Be to, prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pažymi, kad bulvių panaudojimas – be galo įvairus. Vieną iš paruošimo būdų siūlo išmėginti kulinarijos technologė Lina Barčaitė, kviesdama pasigaminti prancūziškų bulvių salotų.

- Reklama -

Bulvės – daug naudingųjų medžiagų turinčios daržovės

Bulvės kulinarijos istorijoje naudojamos jau labai ilgą laiką. Nepaisant to, kad pirminė jų atsiradimo vieta – toli nuo Lietuvos, jos greitai tapo viena iš mėgstamiausių lietuvių daržovių. Gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės teigimu, bulvės turi daugybę naudingųjų medžiagų. „Šios daržovės istoriškai visada gelbėdavo tiek nepasiturinčius, tiek tremtyje atsidūrusius žmones. Tai – produktas, kuris padėdavo išgyventi. Bulvės turi daug naudingųjų savybių: jose yra nemažai mineralinių medžiagų – kalcio, fosforo, kalio, geležies, taip pat įvairių vitaminų, skaidulų. Įdomu tai, kad 100 g bulvių yra net 15 mg vitamino C”, – žiniomis dalinasi gydytoja dietologė.

asak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, iš bulvių paruoštus patiekalus galima valgyti įvairiu paros metu.

Yra žmonių, kurie atsisako angliavandenių savo mityboje, siekdami sumažinti kūno riebalų masę. Paplitęs mitas, kad bulves valgyti nesveika, sulaukia vis daugiau sekėjų. Anot gydytojos dietologės, plintanti informacija yra neteisinga, kadangi vertinant bulvių maistinę vertę, joje sveikatai nepalankių medžiagų nėra. „Bulves iš tiesų sudaro tik apie 18 proc. angliavandenių, jie yra kompleksiniai. Be to, bulvėse esantis krakmolas puikiai virškinamas ir suteikia reikalingos energijos. Išvirtas ar orkaitėje be riebalų keptas bulves galima valgyti ir per pietus, ir vakare. Tačiau bulvių košė, plokštainis ar cepelinai, gaminami su papildomais ingredientais, sulėtina virškinimo procesą, prailgina sotumo jausmą, todėl jie netinkami vakariniam valgymui“, – sako dr. E. Gavelienė, patarianti bulves patiekti su mėsa, žuvimi, daržovėmis arba valgyti kaip atskirą patiekalą.

Tiesa, dėl netinkamo laikymo, bulvės gali prikaupti sveikatai nepalankių medžiagų. „Kai bulvė išaugina daigelius ar yra netinkamai laikoma, joje atsiranda solanino, kuris nepalankiai veikia sveikatą. Taigi, jei nuskutus bulvę matomi pažaliavimai arba bulvė yra pradėjusi dygti, jos valgyti nederėtų“, – atkreipia dėmesį dietologė.

Bulvių salotoms reikalingos nebirios bulvės

Pasak „Rimi“ komercijos operacijų vadovės O. Suchočevos, skirtingiems bulvių patiekalams reikalingos vis kitokios bulvių rūšys. „Salotoms ar kitiems patiekalams tinka nebirios bulvės, kurios verdamos išlaiko savo formą. „Rimi“ parduotuvėse visos parduodamos bulvės pasižymi šia savybe. Rūšines bulves salotoms geriausia virti su lupenomis, tai padės nepakisti bulvių struktūrai apdorojimo metu“, – teigia specialistė.

Dažnas žino, kad bulves garnyrui galima ruošti įvairiai – virti, kepti ar apkepinti apvirtas. Anot O. Suchočevos, šią daržovę galima pritaikyti įvairiems patiekalams. „Bulvių panaudojimo galimybės priklauso nuo fantazijos. Tai yra labai universali daržovė, tinkanti su daugeliu mėsos produktų: kiauliena, jautiena, paukštiena. Lietuviai taip mėgsta bulves, tad receptų įvairovė yra didžiulė, o panaudojimo galimybės dar platesnės,“ – apie įvairų bulvių panaudojimą pasakoja „Rimi“ komercijos operacijų vadovė.

- Reklama -

Bulvių salotų – daugybė

Bulvių salotos – puikiai žinomas, bet vis dar ant lietuvių stalo retai atsiduriantis patiekalas. Jų pasirinkimas gausus – nuo sunkesnių, prisotinančių skrandį, iki vasariškų, lengvų. Tokie patiekalai yra paplitę visoje Europoje ir dažnai valgomi Čekijoje, Vokietijoje, Austrijoje ir kitose šalyse. Pasak „Rimi“ kulinarijos technologės L. Barčaitės, svarbiausia bulvių nepervirti, kad jos išlaikytų savo formą. „Bulvės neturėtų prarasti formos, jas pjaustant. Išvirus, jas derėtų įdėti į šaldytuvą, kad papildomai įgautų kietumo ir lengviau įsisavintų salotų pažadą. Nepamirškite gaminant salotas reikiamų prieskonių. Gaminant tokiu būdu, bulvės salotose ne tik nepraras savo konsistencijos, bet ir išlaikys išskirtinį skonį“, – apie bulvių ruošimo ypatumus pasakoja „Rimi“ kulinarijos technologė.

Besibaigiančio pavasario popietę Lina Barčaitė kviečia pasigaminti nebrangias ir lengvai paruošiamas prancūziškas bulvių salotas.

Prancūziškos bulvių salotos

Jums reikės:

  • 800 g bulvių;
  • 3 vnt. svogūnų;
  • 1 ryšulėlio krapų ir petražolių;
  • 2 šaukštų kaparėlių.

Padažui prireiks:

  • 1 šaukšto acto;
  • 2 šaukštelių garstyčių;
  • 1 žiupsnelio druskos;
  • 1 žiupsnelio juodųjų pipirų;
  • 1 žiupsnelio cukraus;
  • 3 šaukštų aliejaus;
  • 1 šaukšto vandens.

Gaminimo eiga:

Nulupkite ir pasūdytame vandenyje išvirkite bulves;

Nulupkite, sukapokite arba supjaustykite griežinėliais svogūną. Sukapokite žoleles.

Karštas bulves supjaustykite griežinėliais ir sudėkite į dubenį kartu su svogūnais ir žalumynais.

Sumaišykite padažo ingredientus ir jį supilkite. Išmaišykite bulves taip, kad visi griežinėliai būtų sudrėkinti padažu.

Palikite salotas pastovėti apie valandą.

Prieš patiekdami, apibarstykite kaparėliais ir patiekite bulvių salotas su rūkyta mėsa, grilyje keptomis dešrelėmis, šaltais jautienos kepsnio griežinėliais ar karštai rūkyta lašiša.

Skanaus!

spot_img
spot_img

Užburtas lėšų stygiaus ratas: kaip dar labiau nepakenkti savo finansiniam stabilumui?

Valstybės duomenų agentūros (VDA) atliktas Lietuvos gyventojų tyrimas rodo, kad praėjusiais metais net 16 proc. šalies gyventojų patyrė materialinį nepriteklių. Pinigų trūkumas – nemenka našta, apsunkinanti ne tik kasdienes gyvenimo situacijas, bet ir turimus...

Gailėsitės nepabandę anksčiau: ledai iš varškės – paprastai pagaminami, sveikesni ir pigesni

Varškė – populiarus lietuvių virtuvės produktas, iš kurio nuo seno gaminame tiek saldžius desertus, tiek pagrindinius patiekalus. Tačiau pastaruoju metu pasaulyje populiarėja dar vienas varškės skanėstas – smaližių širdis užkariauja varškės ledai. Jie sveikesni,...

Merų nuomonės dėl iniciatyvos tarybos nariams mokėti fiksuotus atlyginimus skirias

Lietuvos merų nuomonės dėl Seime brandinamos iniciatyvos reglamentuoti savivaldybės tarybos nariams skiriamą lėšų tvarką skiriasi. Nors merai sveikina pasiūlymą fiksuoti savivaldos politikų veiklai skiriamą atlygį, nuomonės dėl to, kiek per mėnesį savivaldybė turėtų skirti...

„Iki“ pataria, kaip apsipirkti yra ekonomiškiau – eiti į parduotuvę kartą per savaitę ar...

Būdai, kaip sumažinti išlaidas maisto produktams, – aktualumo neparandanti tema. Vienas dažniausiai girdimų laiko patikrintų vadinamų patarimų yra siūlymas į parduotuvę eiti rečiau, pavyzdžiui, kartą per savaitę. Visgi Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos...

Laidotuvių tradicijos keičiasi: pasakoja atsisveikinimo namų vadovė

Atsisveikinti su mirusiuoju besirenkantys žmonės vis dažniau vietoj masyvių vainikų ir didžiulių glėbių gėlių renkasi dovanoti vieną gėlės žiedą ir voką su pinigais. Ši tradicija, kai pagarbą velioniui norima išreikšti ir finansine parama jo...

Taupiai, bet nekukliai: ką patiekti per grilio vakarėlį, kad abejingų neliktų?

Vasariški orai – puikus pretekstas užkurti kepsninę kad ir kasdien. Be to, grilinimas yra gera dingstis pasikviesti draugų ir kartu gerai praleisti laiką. Dažnai žmonės klysta manydami, kad įsimintiniems grilio vakarėliams reikia plačiai atverti...

ORAI: Trečiadienio dieną aukščiausia temperatūra 19–24, pajūryje 16–18 laipsnių šilumos

Trečiadienio dieną bus be lietaus. Vėjas vakarų, pietvakarių, 8–13 m/s. Aukščiausia temperatūra 19–24, pajūryje 16–18 laipsnių šilumos. Ketvirtadienio naktį be lietaus, dieną vietomis numatomas trumpas lietus. Vėjas besikeičiančios krypties, 5–10 m/s, antroje dienos pusėje šiaurės...

Horoskopai gegužės 31 dienai

AVINASGalimi nelabai žymūs, bet pakankamai skaudūs pokyčiai (nes palies jus labai asmeniškai). Tvirtos draugystės nelaikykite savaime suprantamu dalyku. Viskas keičiasi. JAUTISBūti atsargiam - dar nereiškia būti paranojiku. Verčiau budriai stebėkite kiekvieną, atrodantį įtartinai. nesileiskite į...

Prekybos tinklas „Rimi“ tęsia kainų mažinimą: virš 600 prekių bus galima įsigyti bene žemiausia...

Balandį visoje Lietuvoje sumažinęs per 300 pirkėjų mėgstamų produktų įprastas kainas, prekybos tinklas „Rimi“ ir toliau žengia kainų mažinimo kryptimi. Nuo gegužės 30 d. į programą „Rimi“ perku ir man ramu“ įtrauktų prekių skaičius...

Kas lėmė antrojo pusmečio elektros kainų mažėjimą?

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) šią savaitę patvirtino viršutines kainų ribas, o galutinės kainos buitiniams vartotojams paaiškės dar gegužę. Nuo liepos mėnesio perkant elektrą iš žemos įtampos tinklo, kainų riba bus 22,264 centai už...

ORAI: Šiandien aukščiausia temperatūra 18–23, pajūryje apie 17 laipsnių šilumos

Šiandien lietaus tikimybė nedidelė. Vėjas šiaurės, šiaurės vakarų, 8–13 m/s. Aukščiausia temperatūra 18–23, pajūryje apie 17 laipsnių šilumos. Trečiadienį be lietaus. Vėjas šiaurės, šiaurės vakarų, pereinantis į vakarų, pietvakarių, naktį 5–10 m/s, dieną 8–13 m/s....

Horoskopai gegužės 30 dienai

AVINASBūkite atsargus, jūsų impulsyvus būdas gali padaryti jums meškos paslaugą. Nors ir sakoma, kad žodis - ne žvirblis, vis dėlto veiksmus atšaukti dar sunkiau. Saugokitės žmogaus, nesuprantančio jūsų motyvų. JAUTISKo jau ko, o pasitikėjimo savimi...

Bankas išsiaiškino, kodėl lietuviai nebeperka nuosavo būsto

Trečdalis Lietuvos gyventojų planuoja įsigyti naują būstą dešimties metų laikotarpyje, rodo „Luminor“ banko atliktos apklausos* duomenys. Didžiausiu trikdžiu apklaustieji įvardija aukštas nekilnojamo turto kainas, o beveik kas dešimtam Lietuvos gyventojui trūksta santaupų pradiniam būsto...

Pavyks net desertų negaminantiems: garantuotas jogurtinis tortas su braškėmis, kurio nereikia kepti

Nenuginčysi, kad pirmosios lietuviškos braškės skaniausios – vienos pačios, be jokių priedų. Pasak Vaidos Budrienės, „Iki“ komunikacijos vadovės, gegužės mėnesį pirkėjai graibsto šias lietuviškas uogas, kurių būna taip išsiilgę. Braškės idealiai tinka ne tik...

Paslaugos

Reklama

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img