18.8 C
Telšiai
2024 / 05 / 21

Belaukiant švenčių specialistai primena saugaus maisto taisykles

Ar jau skaitėte?

Linkėdami gražių šv. Kalėdų ir Laimingų Naujųjų metų, Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) specialistai primena, kad šventiniam stalui maistas turi būti paruoštas saugiai, priešingu atveju šventes gali sugadinti žarnyno infekcijos, kurios dažniausiai pasireiškia pykinimu, vėmimu, viduriavimu, karščiavimu. Pasak ULAC gydytojos epidemiologės Aušros Bartulienės, šiltoje, skystoje, baltymų turtingoje terpėje, pavyzdžiui, mišrainėje bakterijų skaičius per 30 min. padvigubėja, o po kelių valandų jų prisigamina tiek, kad maistas tampa pavojingas sveikatai.

- Reklama -
Nuotrauka Icons8 Team iš Unsplash.

Rizika susirgti žarnyno užkrečiamąja liga atsiranda kai bakterijos, esančios maiste, gali pasidauginti. 2015–2019 m. duomenys rodo, kad žmonės dažniausiai užsikrečia vartodami vištieną ir jos produktus, kiaušinius ir jų produktus bei konditerinius gaminius.

ULAC duomenimis, kasmet šalyje užregistruojama apie 20 tūkstančių asmenų, sirgusių žarnyno infekcinėmis ligomis. Dažniausiai (apie 70 proc. visų atvejų) žmonės užsikrečia namuose per užterštą aplinką ir maistą.

Žarnyno infekcines ligas gali sukelti virusai (rotavirusai, norovirusai), bakterijos (salmonelės, kampilobakterijos, jersinijos ir kt.) ar žarnyno pirmuonys (lamblijos, amebos ir kt.). Virusai ir žarnyno pirmuonys dažniausiai plinta per užterštą aplinką, bakterijos – per maistą. Maistas gali būti užterštas jį perdirbant, netinkamai laikant, nesilaikant maisto ruošimo bei asmens higienos taisyklių, naudojantis netinkamai išplautais įrankiais, indais, pjaustymo lentelėmis.

„Švara, tinkamas maisto paruošimas, jo laikymas, asmeninė higiena gali užkirsti kelią daugeliui per maistą ir aplinką plintančių žarnyno infekcinių susirgimų“, – pažymi A. Bartulienė.

- Reklama -

Artėjant šventėms ULAC specialistai pataria:

  • maistą ruoškite tik švariomis rankomis;
  • vaisius, daržoves, kiaušinius, žalią mėsą kruopščiai nuplaukite po
  • tekančiu vandeniu;
  • pagaminę maistą, nuvalykite visus virtuvės paviršius, išplaukite
  • įrankius ir indus;
  • nuolat nukenksminkite kempinėles, šluostes, jas virinant, pamerkiant
  • į buityje naudojamus dezinfekuojančius tirpalus ar išplaunant karštu vandeniu ir ūkiniu muilu;
  • maistą gaminkite ir laikykite taip, kad bakterijos, esančios žaliuose
  • produktuose, nepatektų į jau paruoštą maistą, kuris bus vartojamas be papildomo terminio apdorojimo;
  • žalią mėsą, žuvį, daržoves, gatavus produktus pjaustykite ant
  • atskirų lentelių;
  • šaldytuve maistą laikykite taip, kad vartojimui paruoštas maistas
  • nesiliestų su žaliais produktais;
  • gyvūninės kilmės produktus (mėsą, kiaušinius, žuvį ir kt.) gerai
  • išvirkite ar iškepkite (mikroorganizmai žūva jau 70°C temperatūroje);
  • nepalikite paruošto maisto kambario temperatūroje ilgiau nei 2
  • valandas. Maistą geriausia laikyti šaltai. Karštus patiekalus iki pateikimo laikykite ne žemesnės kaip 60 °C temperatūroje;
  • šaldytuve ilgai užsilikusį maistą prieš vartojimą pakaitinkite;
  • nevartokite pasenusio, iš galiojimo išėjusio maisto;
  • atitirpinkite užšaldytą maistą šaldytuve, o ne kambario temperatūroje.

Ieva Pošienė Šileikienė
Viešųjų ryšių specialistė
Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras

TOP naujienos

Jaukus Naujųjų metų vakaras mažoje kompanijoje: taupios šventinės idėjos

Nors Naujųjų metų išvakarės dažniausiai siejamos su vakarėliais, kai kurie žmonės 2023 metų neplanuoja sutikti triukšmingai. Juk norint susikurti šventinę nuotaiką nebūtina linksmintis iki...

Kodėl Livija Gradauskienė savo gyvenimo nebeįsivaizduoja be pietų miego?

Iš tiesų būtų sunku nepastebėti jaunatviškumo ir gyvenimo džiaugsmo, kuriuo spinduliuoja žinoma radijo ir televizijos laidų vedėja Livija Gradauskienė. Visuomet energinga ir išvaizdi 46-erių...

Kaip pamačius nuolaidas nepamesti galvos?

Sausį drąsiai galime vadinti atsinaujinimo mėnesiu. Jo laukiame ne tik dėl to, kad pradedame vykdyti Naujųjų metų išvakarėse sau duotus pažadus, tačiau šį mėnesį...

Lietuviai nori per taromatus rinkli stiklinius vyno ar stipriųjų gėrimų butelius

Išsivysčiusios Europos valstybės jau seniai atmetė idėją beatodairiškai plėsti užstato sistemą, į ją įtraukiant stiklinius vyno ar stipriųjų gėrimų butelius. Vokietija, Austrija, Airija, Nyderlandai...

Švytinti oda per Kalėdas. Vizažistė pataria, kaip paruošti odą šventėms

„Daugelis moterų suskumba rūpintis veido oda švenčių išvakarėse, kai pradeda planuoti, kuo pasipuoš. Tiksliau – tada, kai būna jau vėlu“, – pastebi „Mary Kay“ vizažistė Jelena Liaudinienė. Anot jos, norint, kad Kalėdų dieną oda...

Nei vienas šventinis patiekalas neapsieina be šaukšto šio produkto: nustebsite, bet dauguma jo riebalų...

Ne paslaptis, kad majonezas dėl savo universalumo, kreminės tekstūros ir pikantiško skonio yra itin populiarus ingredientas kalėdinių patiekalų gamyboje. Nors gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pabrėžia, kad majonezas – ne kasdienio vartojimo produktas, vis...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS