21.4 C
Telšiai
2021 24 liepos, Šeštadienis
spot_img
spot_img

Be kokių padažų restoranai neįsivaizduoja savo meniu?

Ar jau skaitėte?

Skaitomiausi

Be kokių padažų restoranai neįsivaizduoja savo meniu.

Skanus būtų kąsnis, tik padažas prastas – ši lietuvių liaudies patarlė, perduodama iš kartos į kartą, ne vieną supažindino su padažo svarba skaniam patiekalui. Savo rankomis padažus ruošiantys virtuvės šefai sako, kad lietuviai – tikri gurmanai, nuolat ieškantys naujų skonių ir taip skatinantys restoranus atsižvelgti į kulinarines tendencijas, išbandyti naujus derinius. Jie pasakoja, kokia iš tiesų yra padažo reikšmė Lietuvos maisto kultūroje ir atskleidžia jo naudojimo subtilybes.

 

Manoma, kad virėjai bei virtuvės šefai turi mokėti pagaminti penkis motininiais vadinamus padažus, atkeliavusius iš Prancūzijos: bešamelio, velouté, espagnole, hollandaise ir klasikinį pomidorų padažą. Europietiško restorano „La Storia“ įkūrėjas ir virtuvės šefas Arūnas Jonaitis moka paruošti ne tik juos – visi svečiams patiekiami valgiai ir jų priedai yra pagaminti jo paties rankomis. Jis sako, kad motininiai padažai yra neatsiejama virtuvės dalis, tačiau svarbu juos parinkti tinkamai, kad būtų teisingai atskleistas patiekalo skonis.


Įvairių skonių patiekalai – Šeimininkės.info


„Restorano svečiams visuomet parenku labiausiai prie patiekalo derantį padažą. Velouté padažas derinamas su karštais patiekalais, hollandaise labiausiai tinka prie žuvies ar daržovių patiekalų, be bešamelio neįsivaizduojama lazanija, tačiau ne visi žino, kad jis puikiai tinka sūrio patiekalams ar troškiniams. Espagnole padažas puikiai dera su jautiena, kiauliena, daržovėmis, o pomidorų padažas – neatsiejama daugybės patiekalų dalis, naudojama restoranuose, užkandinėse bei namų virtuvėje“, – aiškina A. Jonaitis.

Padažų svarbą išskiria ir virtuvės šefu restorane „QusQus“ dirbantis Gabrielius Račys, sakydamas, kad restorane gaminti padažus paskatina tai, kad galima išgauti norimą konsistenciją, naudoti būtent specialiam patiekalui reikalingus ingredientus. Pasak jo, padažas papildo mėsos skonį tiek pačiame patiekalo gamybos procese, tiek glazūroje ar naudojant jį kaip pagardą, o kai kuriems patiekalams – padažas yra būtinybė.

Restorano „La Storia“ šefas Arūnas Jonaitis.

„Prieš patiekiant ant grilio ruoštus patiekalus, mėsos ištepimas padažu, vadinamas glazūravimu – neatsiejama BBQ kultūros dalis. Padažo naudojimas šiuo atveju suteikia mėsai minkštumo, saldžiarūgščio skonio. BBQ kultūra pas mus atkeliavo iš Amerikos, tačiau vis daugiau maisto mylėtojų pradeda suprasti padažo vertę gaminant tokio pobūdžio patiekalus – niekas nebenori valgyti tiesiog sausos mėsos“, – pasakoja G. Račys.

Į tai, kad padažas atspindėtų maisto mylėtojų ieškomus skonius orientuojasi ir gamintojai, nuolat besistengiantys vartotojams pasiūlyti kuo įvairesnių variantų, atsižvelgti į kintančius valgymo įpročius bei populiariausius ingredientus. Lietuviškų pagardų gamintojo „Daumantų“ atstovas Domas Grinkevičius pasakoja, jog siekdami išpildyti maisto mylėtojų lūkesčius, kūrybos procese nuolat dirba su ilgametę patirtį turinčiais virtuvės šefais, nestokojančiais patarimų bei inovatyvių idėjų. Anot jo, tai pasitarnauja kuriant produktus, atitinkančius plataus vartotojų rato poreikius: nuo majonezų, pomidorų padažų iki pagardų salotoms ar užtepėlių.

„Kūrybiniame padažų gaminimo procese visuomet atsižvelgiame į tai, kas populiaru pasaulio bei šalies restoranuose. Deriname siūlomus skonius taip, kad šie būtų tinkami patiekimui šalia patiekalo ir asistuotų jį gaminant. Taip pat, numatome ir su kokiais produktais padažai derėtų: mėsos, daržovių, kvietinių gaminių, žuvies ar kiaušinių“, – detalėmis dalijasi D. Grinkevičius.

Virtuvės šefas G. Račys taip pat pastebi, kad dabar itin populiarūs klasikiniai padažai, tokie kaip bernaise, demi glace, chimichurri ar pesto, gaminami majonezo, sultinio ar žolelių pagrindu. Jis prasitaria, kad paskanauti restorano patiekalų užsukę svečiai vis dažniau teiraujasi, kokia yra padažų sudėtis.

„Visi žmonės turi savus maisto valgymo įpročius – dietas, produktų netoleravimą, todėl domisi ne tik pačių patiekalų, bet ir padažų sudėtimi. Visgi, su didžiąją dalimi populiariųjų padažų jie jau yra susidūrę namuose, kavinėse, restoranuose, todėl vienokia ar kitokia sudėtis jiems nuostabos nesukelia“, – įžvalgomis dalijasi Gabrielius Račys.

„La Storia“ įkūrėjas ir virtuvės šefas A. Jonaitis priduria, kad lietuvių skoniai iš esmės nekinta ir nemano, kad tai kada nors pasikeis. Pasak jo, keičiasi tik pagardų vartojimas, paremtas sezoniškumu: šiltuoju sezonu vyrauja gaivūs, lengvi padažai, o šaltuoju – sotesni.

Nekilnojamojo turto verslas: galimai slėpė pajamas, vengė mokesčių, pasisavino 85 tūkst. eurų

Statybų bendrovės akcininko laukia nemalonumai dėl aferų parduodant nekilnojamąjį turtą – asmuo kaltinamas pasisavinęs per 85 tūkst. eurų bei valstybei nesumokėjęs daugiau nei 26 tūkst. eurų mokesčių. Kauno apygardos prokuratūros prokurorė bylą perdavė teismui....

Savaitgalį vyraus mažai debesuoti ir sausesni orai

Savaitgalį vyraus mažai debesuoti ir sausesni orai, iš pietų Lietuvos link pajudės nauja šilumos porcija. Liepos 24 d. lietaus tikimybė maža. Vėjas šiaurinių krypčių, 5–10 m/s. Aukščiausia temperatūra 23–28 laipsniai. Veterinarijos tarnybos tyrimas atskleidė, kokį natūralų...

Ketvirtadienio eismo įvykiai

Liepos 22-ąją, ketvirtadienį, policijos pareigūnai užregistravo, pirminiais duomenimis, 57 eismo įvykius. Dėl neblaivių vairuotojų kaltės – 2 (Raseiniuose ir Ukmergės rajone). 15 atvejų, kai transporto priemonės susidūrė su gyvūnais (sužeistas 1 žmogus). Šie įvykiai...

Horoskopai liepos 24 dienai

AVINASNesuklyskite pasirašęs po neaiškiai sudaryta sutartimi. Šiandien lengvai galite patirti didelių nuostolių. Jei abejojate, verčiau pasitarkite su profesionalu. Sudoku Online: Žaisti sudoku internete JAUTISVenkite ginčų, kurių metu būtų apeliuojama į jūsų sveiką protą. Nesiilgėkite praeities -...

Lietuvoje ilgainiui neliks krašto kelių siauresnių nei 5 metrai

VĮ Lietuvos automobilių kelių direkcija (toliau – Kelių direkcija) pradeda tvarkyti valstybinės reikšmės krašto kelius, kurių kelio dangos plotis nesiekia 5 metrų. Pagal viešai paskelbtą „Krašto kelių, kurie neatitinka kelio kategorijos (kelio dangos plotis...

Patarimai, kaip sukurti nepaprastą pikniką ir ypatingo skonio receptai

Vasarai įpusėjus norime mėgautis kiekviena saulėta diena, o valgyti gryname ore taip pat didelis malonumas. Pasak Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, šiltuoju metų laiku maistą valgyti lauke – išties populiaru. O prieš...

Universalo kėbulo tipo automobilis – lietuvių favoritas ir darbui ir atostogoms

Kone šimtaprocentinis viešbučių, SPA centrų bei kempingų užimtumas Lietuvos kurortuose rodo, jog šiemet žmonės kur kas aktyviau atostogauja Lietuvoje nei užsienyje. Anot automobilių pardavimo eksperto Pauliaus Valiukėno ši tendencija išryškėjo ir pirkėjų, besidairančių naudotų...

Kokybiškas poilsis: svarbu ne kada gulatės, o kaip miegate

Miegas yra esminis mūsų organizmo poreikis ir, nepaisant civilizacijos greičio, technologinių pasiekimų, šis poreikis išlieka nepakitęs. Visgi, dėl greito gyvenimo būdo, ilgų darbo valandų ar intensyvaus laisvalaikio dažnai pamirštame, kad nekokybiškas miegas gali sukelti...

Kada robotai pakeis nekvalifikuotą darbo jėgą: ekspertas sklaido dažniausius mitus

Krautuvai be vairuotojų yra nedideli kilnojamieji robotai, kurie transportuoja krovinius iš vienos vietos į kitą be operatoriaus pagalbos. Angliškai šie įrenginiai vadinami automatic guided vehicle, o mes juos vadiname krautuvais-robotais, arba sutrumpintai — AGV. N24.lt...

Horoskopai liepos 23 dienai

AVINASMielai iškeistumėt kasdienybės rutiną į porą sparnų. Jaučiatės pernelyg neramus, kad galėtumėt nustygti vietoje. Jei nerandate kompanionų, nedvejodamas leiskitės ieškoti nuotykių vienas. Sudoku Online: Žaisti sudoku internete JAUTISPasaulis bus jums abejingas, bet būdamas pakankamai sumanus galite...

Jūros šventei skirtoje monetoje – gintaro gabalėlis

Centrinis bankas į apyvartą išleidžia kolekcinę 5 eurų sidabro monetą, skirtą Jūros šventei (iš serijos „Lietuvių tradicinės šventės“). Monetos centre – gintaro gabalėlis, Baltijos jūros simbolis. Kartu išleidžiama ir analogiško dizaino (išskyrus gintarą) 1,50...

Šalyje valstybinės reikšmės kelių dangos sausos, eismo sąlygos geros

Artimiausiomis dienomis į Lietuvą iš vakarų, šiaurės vakarų slinks vidutiniškai šilti orai. Liepos 22-os dieną gausesnio lietaus nenumatoma. Vėjas šiaurės vakarų, vakarų 7–12 m/s. Temperatūra 21–26 laipsniai šilumos. Sudoku Online: Žaisti sudoku internete Liepos 23-os dieną šiaurinėje...

Veterinarijos tarnybos tyrimas atskleidė, kokį natūralų mineralinį vandenį geria lietuviai

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) departamentai 2021 metų pirmoje pusėje vykdė natūralaus mineralinio vandens gamintojų, tiekėjų bei importuotojų tikslinius patikrinimus, kurių metu vertino natūralaus mineralinio vandens ženklinimo etiketėse, interneto tinklalapiuose skleidžiamą informaciją apie...

Lietuvos jūrų muziejus Klaipėdos festivalyje pristatys „Ekoženklus“

Rugpjūčio pabaigoje Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro rengiamą Klaipėdos festivalį pasitinka ir iki pat uždarymo lydi Lietuvos jūrų muziejaus organizuojama ekologijos temoms skirta nemokamų renginių programa „Ekoženklai“. N24.lt - Naujas informacinis portalas! Muziejaus direktorė Olga Žalienė sako,...
spot_img