4.9 C
Telšiai
2021 24 vasario, Trečiadienis

Ant velykinio maisto tinklaraštininkės stalo – tradicinis mamos patiekalas

Ar jau skaitėte?

Maisto tinklaraštininkės K. Pišniukaitės-Šimkienės mamos naminė mišrainė. Nuotrauka iš archyvo.

Šiemet Velykas sutiksime kitaip nei daugelis esame pratę – be šeimos narių lankymo ir gausių giminės susibūrimų. Tačiau tai tikrai nereiškia, kad neruošime šventinio stalo, nedažysime kiaušinių ir nešvęsime šios pavasario šventės. Populiaraus maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė kartu su vienų Lietuvos prekybos tinklu kviečia per šias Velykas pasigaminti mėgstamiausią patiekalą, kuris primena šventes su šeima. Pasak jos, bent tokiu būdu būsime šiek tiek arčiau artimųjų.

Geros emocijos būtinos

Tinklaraštininkė K. Pišniukaitė-Šimkienė sako, jog Velykos jai visų pirma laikas, praleidžiamas su šeima, margučiais ir prie šventinio stalo. Kaip pasakoja moteris, jos artimieji laikosi tradicijų, o į pačios šventės pasiruošimą įsitraukia visa šeima.


Velykų padiekalai – Šeimininkės.info »


„Svarbiausias šventės akcentas – kokybiškai praleistas laikas su artimiausiais žmonėmis. Abu su vyru esame iš Klaipėdos, tad per šią šventę visada važiuojame ten. Velykų rytą dažniausiai praleidžiame pas vyro tėvus, o vakarą – su mano šeima. Būname kartu, ruošiame šventinius patiekalus, sėdame prie stalo, daug kalbamės ir juokiamės. Na, ir, žinoma, daužome velykinius kiaušinius“, – pasakoja tinklaraštininkė.

Šiemet, kaip ir dauguma žmonių, tinklaraštininkė Velykas sutiks namuose tik su vyru ir dviejų mėnesių sūneliu. Moteris prisipažįsta, kad nors tai ir šiek tiek liūdina, geras emocijas vis tiek pavyks susikurti ir švenčiant mažame būrelyje.

Ant šventinio stalo – tradicinis šeimos patiekalas

Būtent šios netradicinės Velykos prekybos tinklą paskatino visus pakviesti prisidėti prie gražios iniciatyvos. Jos tikslas – paskatinti žmones išmokti patiems paruošti mėgstamiausią patiekalą, kurį įprastai per šią šventę gamina mama ar tėtis.

Pasak Indrės Baltrušaitienės, prekybos tinklo komunikacijos vadovės, ši iniciatyva kilo iš noro žmonėms priminti, kad nors ir negalime būti su visa šeima, vis tiek vienaip ar kitaip galime būti kartu.

„Šiuo laikotarpiu labai svarbu stengtis neužmiršti tradicijų ir išlaikyti gerą emociją, palaikyti ryšį su artimaisiais, net ir nuotoliniu būdu. O maistas ir yra tas dalykas, kuris visuomet suartina, net jei negalime su artimaisiais susėsti prie bendro šventinio stalo. Todėl nusprendėme pakviesti visus pabandyti pasigaminti tai, kas bent akimirkai sugrąžintų į tėvų namus. Matome, kad pirkėjams artėjančios šventės rūpi, žmonės jau ruošiasi Velykoms ir maisto gaminimui namuose, labiau perka šviežią mėsą, žuvį, daržoves, domisi konditerijos pasiūla, o mes ir toliau stengiamės, kad jiems netrūktų šviežių produktų“, – sako I. Baltrušaitienė.


Sveikatos.info


Prie iniciatyvos prisijungusi maisto tinklaraštininkė Kristina sako, kad jos namuose ant šventinio stalo tikrai bus margučiai, kepta antis su apelsinų glajumi, sveikas desertas ir, žinoma, tradicinė mamos naminė mišrainė.

Maisto tinklaraštininkės K. Pišniukaitės-Šimkienės.

„Jokios Velykos mūsų šeimoje nepraeina be mano mamos klasika tapusių salotų – naminės mišrainės. Jos yra tikrai nepaprastos, o per daug metų išdirbtos iki tobulybės. Kas tik paragauja, visi sako – skaniau nėra ragavę. Nors šis patiekalas ne visai atitinka mano tinklaraštyje propaguojamo sveiko ir šiuolaikiško maisto koncepciją, bet be šios mišrainės šventinio stalo negali būti“, – pasakoja maisto tinklaraštininkė.

Paklausta, ar gaminant šias salotas neteks nemažai laiko skirti vaizdo konsultacijoms su mama, tinklaraštininkė sako, šį patiekalą gaminsianti jau ne pirmą kartą. „Šias salotas tėvų namuose gaminu kiekvienais metais nuo neatmenamų laikų. Kaip ir kasmet, jį gaminsime abi su mama, deja, mus ir mūsų mišraines skirs 300 kilometrų“, – sako Kristina.

Rekomenduoja nepersistengti

Įsiklausydama į rekomendacijas pirkti atsakingai – planuoti savo pirkinius, pirkti ilgesniam laikui ir taip retinti lankymąsi parduotuvėje, tinklaraštininkė siūlo nepersistengti ir per Velykas.

„Mažam būreliui žmonių tikrai nereikia daug patiekalų. Iš anksto suplanuokite, ką gaminsite – keliems žmonėms puikiai užteks 1–2 užkandžių, pagrindinio patiekalo su garnyru ir deserto. Vietoje kiekybės rinkitės kokybę, pagalvokite apie subalansuotus, skanius, vizualiai patrauklius patiekalus“, – patarimais dalinasi Kristina

Maisto tinklaraštininkė primena, kad ne tik reikėtų nepersivalgyti, bet ir iš anksto sugalvojus, kokius patiekalus gaminsite, susirašyti reikalingų produktų sąrašą ir su juo keliauti į parduotuvę.

„Taip pat geriausia, kad patiekalai būtų maistingi, per daug neapkrautų virškinimo. Žinoma, gali būti ir vienas kitas nuodėmingas patiekalas, bet tuomet kiti tegul būna sveiki. Nepamirškite daržovių, dabar pavasaris – jų daug šviežių ir skanių“, – primena ji.


Geras laisvalaikis – Geras SUDOKU


Kristina per šias Velykas ragina ne tik pagaminti patiekalą, kuris primena šventes su šeima, susigalvoti daug linksmos veiklos su žmonėmis, su kuriais būsite, bet ir nustebinti artimuosius vaizdo skambučiais. Ji primena, kad galvoti reikėtų ne apie tai, ko per šias Velykas neturime, o apie tai, ką turime.

Maisto tinklaraštininkės K. Pišniukaitės-Šimkienės mamos naminė mišrainė

Jums reikės:

  • 1 vnt. (apie 350 g) virtos „daktariškos“ dešros
  • 350 g marinuotų agurkų
  • 350 g konservuotų žirnelių (geriau smulkių)
  • 4 kiaušinių
  • 400 g bulvių
  • Druskos, pipirų
  • 6 v. š. majonezo

Paruošimas:

Bulves švariai nuplaukite, išvirkite su lupenomis, tik nepervirkite. Atvėsusias bulves nulupkite. Kiaušinius išvirkite kietai. Dešrą, agurkus ir bulves supjaustykite labai smulkiais kubeliais. Kuo smulkiau – tuo geriau. Kiaušinius sutarkuokite arba sutraiškykite šakute. Į dubenį dėkite dešrą, agurkus, žirnelius, bulves, kiaušinius. Tuomet dėkite majonezo, berkite druskos, pipirų ir gerai išmaišykite.

Patarimas:

Salotos skaniausios yra tuomet, kai truputį pastovi, nes tuomet susimaišo skoniai. Jei yra galimybė, paruoškite salotas porą valandų prieš jas patiekiant. K. Pišniukiatės-Šimkienės mamos naminės mišrainės paslaptis – labai smulkiais kubeliais supjaustyti ingredientai. Taip su kiekvienu kąsniu paragausite ne pavienių produktų, o visų ingredientų kartu.

Indrė Baltrušaitienė
„Iki“ komunikacijos vadovė

Savo verslą kuriantis moksleivis: geriausia diena pradėti – šiandien

Septyniolikmetis vilnietis Benas Volkovas nesuka galvos, ką veiks pabaigęs mokyklą: moksleivis jau šiandien drauge su komanda kuria verslą – maisto užsisakymo platformą „Yuffi“. Savo ateitį su programavimu ir verslo kūrimu siejantis jaunuolis sako, kad...

Naudinga atmintinė: viskas, ką reikia žinoti apie telefono ekrano apsaugą

Sudužęs ar sugedęs ekranas yra dažna telefono keitimo priežastis. Norint to išvengti, svarbu skirti daugiau dėmesio telefono ekrano priežiūrai ir apsaugai. Vos keli paprasti sprendimai padės apsaugoti telefono ekraną ir leis juo naudotis ilgiau. N24.lt...

Šiemet keliams prižiūrėti, tiesti ir modernizuoti – 531,6 mln. eurų

Šiemet Lietuvos kelių tinklui plėtoti ir saugaus eismo priemonėms diegti numatoma skirti 531,6 mln. eurų Kelių priežiūros ir plėtros programos (KPPP) lėšų. Tokią Susisiekimo ministerijos parengtą šios programos finansavimo sąmatą šiandien patvirtino Vyriausybė. Įvertino arktinę...

Vasario 24-oji, trečiadienis, Šv. Motiejus — Vieversio diena

Vasario 24-oji, trečiadienis, 9 savaitė. Dangaus kūnai: saulė teka 7.20 val., leidžiasi 17.45 val. Dienos ilgumas 10.25 val. Mėnulis (priešpilnis) leidžiasi 6.31 val., teka 13.40 val. Vardadieniai: Sveikatos.info - Tai idomu! Demetrija, Edelbertas, Elmaras, Gedmantas, Goda, Motiejus (Matas). Datos: Estijos nepriklausomybės...

Atskleidė, kaip susikurti valgymo režimą, kuris padės gerai jaustis

Dėl Lietuvoje ir pasaulyje besitęsiančios pandemijos klientai ir toliau didelį dėmesį skiria savo saugumu. Prekybos centruose apsiperka rečiau, pirkinius planuodami ilgesniam laikotarpiui. Tai, lietuviško prekybos tinklo atstovų teigimu, rodo fiksuojami retesni klientų apsilankymai parduotuvėse...

Į Lietuvą iš pietvakarių plūs šiltas oras, atodrėkis tęsis

Vasario 24-os dieną debesuota, kai kur su pragiedruliais. Vietomis truputį palis, dulksnos. Rūkas sklaidysis vangiai. Vėjas pietvakarių, 4–9 m/s. Aukščiausia temperatūra 4–9 laipsniai šilumos. Statybų.info - NAUJAS! Vasario 25-os dieną šiauriniuose rajonuose vietomis truputį palis. Naktį...

Horoskopai vasario 24 dienai

AVINASNetikėtas įvykis privers į daug ką pažvelgti visai kitomis akimis, tad staiga tapsite žymiai supratingesnis ir pakantesnis kitiems žmonėms. Nesibaiminkite ir nesigėdykite staiga pratrūkusių emocijų. Jos išgrynins širdį ir palengvins sielą. N24.lt - NAUJAS! JAUTISGalite ir...

Vasario 24-oji, trečiadienis, Šv. Motiejus — Vieversio diena

Vasario 24-oji, trečiadienis, 9 savaitė. Dangaus kūnai: saulė teka 7.20 val., leidžiasi 17.45 val. Dienos ilgumas 10.25 val. Mėnulis (priešpilnis) leidžiasi 6.31 val., teka 13.40 val. Vardadieniai: Sveikatos.info - Tai idomu! Demetrija, Edelbertas, Elmaras, Gedmantas, Goda, Motiejus (Matas). Datos: Estijos nepriklausomybės...

Vasario 22-ąją eismo įvykiuose nukentėjo pėsčiasis ir mažametis keleivis

Vasario 22 dieną, pirmadienį, 2-uose eismo įvykiuose, pirminiais duomenimis, sužeisti 2 žmonės (mažametė keleivė ir pėsčiasis). Abu šie įvykiai įvyko Vilniaus apskrityje, esant sausai kelio dangai. Prieš vienuoliktą ryto, Vilniaus rajone, Keturiasdešimties Totorių kaime, iš...

Lašiša ne tik skani, bet ir naudinga: receptai, nepaliksiantys abejingų

Lašiša – viena iš labiausiai pamėgtų žuvų, naudojama daugelio pasaulio virtuvių. Ji – ne tik skani, lengvai pagaminama, bet ir pasižyminti įvairiausių vitaminų bei gerųjų medžiagų gausa. Dėl unikalaus skonio lašiša itin mėgstama pietums,...

Telšių rajone pareigūnų stabdomas automobilio vairuotojas nestojo (video)

Telšių rajone teisės vairuoti neturintis vyras, sėdęs prie VW CADY automobilio vairo, bandė išvengti susitikimo su policijos pareigūnais, tačiau jo bandymas pasprukti truko neilgai. Vasario 21 dienos rytą Nerimdaičių mstl., nežymėtu policijos automobiliu patruliuojančių Telšių...

Ateityje keliausime kitaip: automobilis pamažu nyksta iš statusą nusakančių atributų sąrašo

Stiprų sąlytį su sovietmečiu turėjusios Lietuvos kartos vis dar stebina paradoksais, kuomet savo statusą bando parodyti kuo prabangesniu automobiliu. Tačiau pokyčiai visuomenės savimonėje jau ryškėja: sėkmingi naujosios kartos atstovai nesistengia investuoti į nuosavą automobilį...

Ką daro kiekvienas asmeninio kompiuterio komponentas?

Vaizdo plokštės, procesoriai Asmeninis kompiuteris jau tapo labai kasdienišku daiktu. Dauguma iš mūsų kompiuteriu naudojasi kasdien, nes jis reikalingas darbui ar kitai veiklai. Tačiau ar kada susimąstėte, kaip iš tikrųjų veikia pats kompiuteris ir kokias...

Ekspertai padangų atliekas siūlo naudoti keliams ir takams tiesti

Išanalizavę Lietuvos ir kitų šalių padangų atliekų tvarkymo patirtį, ekspertai rekomenduoja šias atliekas panaudoti tiesiant kelius, šaligatvius, dviračių takus, o valstybei šiame sektoriuje formuoti paklausą. Jų rekomendacijos pateiktos pirmadienį visuomenei pristatant Aplinkos ministerijos užsakymu...