-2.7 C
Telšiai
2025 / 03 / 16

4 patarimai, kaip paruošti sveiką ir patrauklią priešpiečių dėžutę

Ar jau skaitėte?

Mokslo metams prasidėjus, tėvai suka galvas, ką vaikams įdėti į priešpiečių dėžutes. Vaikai maistui neretai būna išrankūs, todėl paruošti sveikas, tačiau patrauklias priešpiečių dėžutes iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti nelengva užduotis. Visgi, pasitelkus šiek tiek fantazijos ir sumanumo – tai padaryti tikrai nėra sudėtinga. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad sveiko maisto pasirinkimai pirkėjų mėgstami ir vertinami.

- Reklama -

„Mokslo metų pradžia – puikus laikas prisiminti sveikesnės mitybos principus. Pastebime, kad atėjus rudeniui pirkėjų krepšeliuose gausu šviežio derliaus daržovių bei vaisių: lietuviškų bulvių, morkų, kopūstų, svogūnų, obuolių. Be to, populiarėja ir sveikesni užkandžiai: riešutai, džiovinti vaisiai, natūralus jogurtas. Taip pat dėmesio sulaukia ekologiškų produktų skyrius: nuo ledų iki padažų, užtepėlių ar kruopų“, – teigia V. Budrienė.

Priešpiečių dėžutės.

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ atstovė, sako, kad priešpiečių dėžutę prasidėjus mokslo metams susiplanuoti paprasčiau negu gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Mąstant, ką vaikams įdėti užkąsti, reikėtų nepamiršti įvairovės: pasirūpinti vaisiais, daržovėmis, įdėti mėsos ar žuvies, sūrio, nepamiršti ir nedidelio saldėsio, pavyzdžiui, sveikuoliško sausainio ar braunio, pagaminto su bolivinėmis balandomis.

„Planuojant vaikų priešpiečių dėžutės turinį geriausia yra pasitarti su pačiomis atžalomis. Paklausti, ko tą dieną norės, o galbūt net susidaryti savaitės meniu. Juk tai – puikus būdas mokyti juos subalansuotos mitybos įpročių ir meniu planavimo. O ateityje šis būdas vaikams padės sutaupyti pinigų impulsyviems pirkiniams, laiko bei sumažins maisto švaistymą“, – sako V. Juodkazienė.

Keli naudingi patarimai

„Iki“ atstovė dalijasi ir dar keliais patarimais, kurie padės paruošti subalansuotą priešpiečių dėžutę.

Pasirinkite tinkamą priešpiečių dėžutę. Tam, kad įvairiausius produktus ar patiekalus į priešpiečių dėžutę susidėti būtų kuo patogiau, geriau rinktis ją suskirstytą skyreliais. Į vieną jų dėkite pagrindinį užkandį: pilno grūdo sumuštinį, į mažesnį – sūrio lazdeles, sausainius, pjaustytas vaisius, daržoves, uogas ar riešutus.

- Reklama -

Pasiruoškite iš vakaro. Tam, kad išvengtumėte streso ryte, priešpiečių dėžutes geriausia paruošti iš anksto. Priešpiečių dėžutei puikiai tiks ir vakarienės likučiai – lazanija, įvairiausi tortilijų suktinukai. Žinoma, reikėtų nepamiršti vaisių bei daržovių, uogų. Tam, kad daržoves bei vaisius būtų valgyti patogiau, juos supjaustykite. Užkandžiams puikiai tinka ir įvairiausios užtepėlės su duonos lazdelėmis ar krekeriais. Svarbiausia, užtepėles ar humusą sudėti į atskirus priešpiečių dėžučių skyrelius.

Rinkitės žinomus skonius. Jeigu norite, kad vaikas iš mokyklos grįžtu su tuščia priešpiečių dėžute – rinkitės mėgstamus jo patiekalus ar užkandžius. Per daug neeksperimentuokite, geriau pasitarkite, kuo paužkandžiauti jis norės tą dieną.

Nepersistenkite su porcijomis. Jeigu vaikas namo grįžta su mažai paliesta maisto dėžute – mažinkite porcijas. Tik jokiu būdu nedarykite atvirkščiai. Geriau stebėkite, kokius produktus vaikas palieka, ko jis nemėgsta, ir stenkitės juos pateikti įvairesniais būdais arba pakeiskite kitais.

V. Juodkazienė dalijasi ir keliais paprastai receptais, kurie puikiai tiks ir priešpiečių dėžutėms.

Kesadilijos su kepta vištiena

Jums reikės:

  • 4 tortilijų lakštų
  • 200 g vištienos krūtinėlės
  • 100 g puskiečio sūrio
  • 6 pievagrybių
  • 1 svogūno
  • 1 paprikos
  • 4 v. š. sūrio užtepėlės
  • šlakelio alyvuogių aliejaus
  • žiupsnelio druskos
  • žiupsnelio maltų juodųjų pipirų

Gaminame:

Didelėje keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų ir suberkite nedideliais kubeliais supjaustytą vištieną. Įberkite žiupsnelį druskos bei pipirų ir kepkite keletą minučių. Kai vištiena iškeps, perkelkite mėsą į švarų indą, palaukite, kol šiek tiek atvės, ir dar labiau susmulkinkite arba suplėšykite, naudodami dvi šakutes.

Papriką, svogūną bei pievagrybius supjaustykite nedideliais kubeliais ir suberkite į tą pačią keptuvę, kurioje kepė vištiena. Kepinkite daržoves, kol suminkštės, o tuomet suberkite į švarų dubenėlį. Tortilijas ištepkite sūrio užtepėle ir pusę kiekvieno lakšto padenkite keptomis daržovėmis bei vištiena. Ant viršaus užberkite šiek tiek tarkuoto sūrio ir perlenkite tortilijas pusiau. Keptuvėje vėl įkaitinkite šlakelį alyvuogių aliejaus ir apkepkite kiekvieną kesadilijos pusę, kol paviršius lengvai apskrus. Šalia kesadilijų pridėkite šviežių pjaustytų daržovių.

Brokolių kroketai

Jums reikės:

  • 500 g brokolių
  • 300 g bulvių
  • 2 skiltelių česnako
  • 1 kiaušinio
  • 3 v. š. smulkintų šviežių petražolių
  • 50 g tarkuoto parmezano
  • 100 g kukurūzų miltų
  • 3 v. š. džiūvėsėlių
  • 1 a. š. druskos
  • ½ a. š. maltų juodųjų pipirų
  • žiupsnelio maltų muskatų
  • 60 ml aliejaus kepimui

Gaminame:

Nulupkite bulves, supjaustykite kubeliais ir apie 20 minučių virkite nesūdytame vandenyje. Nupilkite vandenį ir minkštučius bulvių kubelius sutrinkite. Brokolius išskaidykite nedideliais žiedynais, labai trumpai – ne ilgiau nei 3 minutes – apvirkite, nusausinkite, įmaišykite į bulvių košę ir rankiniu trintuvu viską sutrinkite iki vientisos masės. Į trintų daržovių mišinį įmuškite kiaušinį, suberkite susmulkintus česnakus, miltus, pipirus, muskatus, petražoles bei džiūvėsėlius, gerai išmaišykite ir leiskite apie 10 minučių pastovėti, kol masė šiek tiek pabrinks. Štai ir viskas – tereikia suformuoti kriketus ir iš visų pusių apkepti juos keptuvėje. Šalia kroketų į dėžutę galite pridėti šviežių daržovių, vaisių ar sūrio lazdelių.

Braunis su bolivine balanda

Jums reikės:

  • 2 kiaušinių
  • 100 g rudojo cukraus
  • 4 v. š. kokosų aliejaus
  • 50 g smulkintų graikinių riešutų
  • 120 g virtų bolivinės balandos sėklų
  • 2 a. š. kepimo miltelių
  • 3 v. š. kakavos miltelių
  • 60 ml pieno
  • 250 g aviečių

Gaminame:

Į dubenį įmuškite kiaušinius, suberkite rudąjį cukrų ir išplakite. Kai masė suputos, supilkite į ją alyvuogių aliejų, suberkite smulkintus riešutus, kepimo bei kakavos miltelius, bolivinės balandos sėklas ir supilkite pieną. Viską išplakite rankiniu plaktuvu ir paruoštą tešlą supilkite į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą (20 x 23 cm). Braunį pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 180 °C, ir kepkite 20-25 minutes. Šalia braunio į priešpiečių dėžutę pridėkite šviežių vaisių bei uogų.

Vaida Budrienė
„Iki“ komunikacijos vadovė

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas 0 / 5. Balsų skaičius: 0

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Kadangi šis įrašas buvo naudingas...

Sekite mus socialiniuose tinkluose!

TOP naujienos

Orai: Lapkričio 17–19 dienomis laukia lietūs ir stiprūs vėjai

Lapkričio 17–19 dienomis orai Lietuvoje bus permainingi. Daugelyje šalies vietovių bus krituliai, vėjas sustiprės, o temperatūra išliks santykinai žema. Kviečiame susipažinti su detaliu orų...

Savaitgalis – šalies keliuose eismo įvykių neišvengta

Sausio 29–31 d., penktadienį–sekmadienį, pirminiais duomenimis, žmonės nukentėjo 8-iuose eismo įvykiuose. Žuvo 1 žmogus (vairuotojas), sužeista 10 eismo dalyvių (4 nepilnamečiai keleiviai), daugiausia –...

Į Lietuvą parskrendantys gandrai grįš į saugius lizdus

Pavasaris – tai ne tik šylanti oro temperatūra, atgimstanti gamta, bet ir sugrįžtantys paukščiai. Turbūt vieni labiausiai laukiamų – baltieji gandrai. O tam, kad...

„Samsung“ pristatė naujausią savo flagmanų seriją  – sausio pabaigoje prasideda prekyba

Šį ketvirtadienį technologijų kompanija „Samsung“ pristatė naujausią savo flagmanų seriją – „Galaxy S21“, kurią sudaro trys modeliai: „Galaxy S21“, „Galaxy S21+“ ir „Galaxy S21...

Po gausaus snygio ir šalčio – duobės keliuose

Sausio mėnuo valstybinės reikšmės kelius prižiūrinčiai įmonei „Kelių priežiūra“ intensyvus ne tik dėl lijundrų, plikledžio, bet ir išdaužų. Per pastarąsias dienas užtaisyta daugiau kaip 650 duobių. Prasčiausia situacija vakariniuose ir pietiniuose rajonuose. Geras SUDOKU, čempionatas...

Horoskopai gruodžio 21 dienai

AVINASJokiu būdu nesivelkite į reikalą, kurio legalumu nesate tikras, kitaip galite gerokai nukentėti. Prieš ko nors imdamasis pasvarstykite, ar gelbėdamas plaukus nerizikuojate prarasti galvos. JAUTISIš pat ryto priekabiai ir atidžiai susidarykite dienos darbų planą. Kartą...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS