-2.7 C
Telšiai
2023 / 02 / 06

4 garnyrai, kuriuos lengvai pasigaminsite ant grilio

Ar jau skaitėte?

Skaitomiausi

Maisto gaminimas lauke – neatsiejama vasaros dalis. Ant grilio kepti galima ne tik visų nuo seno pamėgtus šašlykus, kepsnius ar dešreles, bet ir ruošti ypatingo skonio garnyrus: įvairiausiais būdais gaminti daržoves, grybus, sūrius. Vaida Budrienė, vieno Lietuvos veikančio prekybos tinklo komunikacijos vadovė, sako, kad pirkėjai itin domisi specialiai ant grilio kepimui skirtais produktais, o jų krepšeliuose atsiduria ne tik marinuota mėsa ar žuvis, bet ir specialiai kepimui paruoštos bulvės ar sūriai.

- Reklama -

„Sukant galvas, ką iškepti ant grilio, šašlykai, vištienos sparneliai, dešrelės – jau daugelį sezonų išlieka pirkėjų favoritais. Visgi, pastebime, kad pirkėjai pastaruoju metu ieško ir įvairovės, todėl esame paruošę gausų įvairiausių griliui skirtų patiekalų asortimentą: nuo šonkauliukų iki garnyrui puikiai tinkančių bulvių, Viduržemio jūros šalių įkvėptų sūrių, kurie vis didesnio dėmesio sulaukia ir iš pirkėjų“, – sako V. Budrienė.

Daržovių neperkepkite

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo atstovė, sako, kad joks patiekalas neįsivaizduojamas be skanaus garnyro. O renkantis jį prie skirtingų patiekalų – svarbiausia yra balansas.

„Jeigu ant žarijų žadate kepti sunkesnį ar riebesnį patiekalą, pavyzdžiui, glazūruotus šonkaulius, garnyrui puikiai tiks įvairiausios šviežių daržovių arba coleslaw salotos. Jeigu ruošiatės kepti žuvį ar jūros gėrybes – šalia galite patiekti su įvairiosiomis žolelėmis apkeptas šviežias bulves. Be to, prie žuvies tinka ir įvairiausi iš kuskuso ar bulguro kruopų paruošti garnyrai“, – sako V. Juodkazienė.

Visgi, vasarą, kai soduose, daržuose ir parduotuvių lentynose apstu įvairiausių šviežių daržovių ir žalumynų – garnyrui dažniausiai ruošiamos šviežių daržovių salotos. Tačiau norint paruošti nepaprasto skonio, prie mėsos, žuvies ar jūros gėrybių patiekalų puikiai tinkančių garnyrų, daržoves galima valgyti ne tik šviežias, bet ir pakepti grilyje. Taip ruoštos daržovės įgaus nepaprasto, dūminio skonio. Kaip teigia V. Juodkazienė, ant žarijų kepant daržoves galioja tos pačios taisyklės, kaip ir kepant mėsą ar žuvį. Svarbiausia jų neperkepti.

„Jeigu grilyje kepsite supjaustytus baklažanus, cukinijas, svogūnus ar paprikas, kepti jas reikėtų kelias minutes, kol gražiai apskrus. Žinoma, jeigu grilyje kepsite bulves, užtruksite kiek ilgiau. Pavyzdžiui, jeigu kepsite visą nesupjaustytą bulvę užtrukti galite ir apie valandą“, – pabrėžia prekybos tinklo atstovė.

- Reklama -

Pakeptas daržoves galite kaip garnyrą patiekti vienas arba supjausčius jas įmaišyti į įvairiausias šiltas salotas. Pavyzdžiui, baklažanai, paprikos, svogūnai puikiai tinka išvirtomis kuskuso, bulguro kruopomis. Jeigu mėgstate labiau tradicinį garnyrą – sumaišykite juos ir su ryžiais ar grikiais.

Tinka ir vaisiai, ir uogos

Ant grilio kepti vaisiai ar uogos – dar vienas puikus garnyras prie įvairiausių mėsos, žuvies ar jūros gėrybių patiekalų. O juos pagaminti labai nesudėtinga.

„Arbūzus ir ananasus supjaustykite trikampiais, palikite odeles, jeigu kepate nektarinus ar persikus – juos galite paprasčiausiai perpjauti per pusę arba padalinti skiltelėmis. Lygiai ta pati taisyklė galioja ir slyvoms. Vaisius pabarstykite cukrumi, citrinų sultimis, jeigu mėgstate aštriau – raudonųjų paprikų dribsniais. Vaisių, lygiai taip pat kaip ir daržovių, reikėtų neperkepti. Geriausia juos kepti po kelias minutes, iš kiekvienos pusės, arba tol, kol ant jų esantis cukrus gražiai karamelizuosis“, – sako V. Juodkazienė.

Pakeptus kaulavaisius – skanu įmaišyti į įvairiausias salotas. Prie vištienos kepsnių derinkite apkeptus ananasus, obuolius, mangus, kriaušes. Prie kiaulienos rinkitės keptus svarainius, nektarinus ar apkepintas slyvas, o prie jautienos išbandykite keptas vyšnias, kivius ir net braškes, sako prekybos tinklo atstovė ir dalijasi net keturiais nepaprasto skonio garnyrų receptais.

Sviestiniai kukurūzai čili ir žaliųjų citrinų padaže

Jums reikės:

  • 4 vnt. kukurūzų burbuolių
  • 1/2 puodelio saldaus čili padažo
  • 3 šaukštų lydyto sviesto
  • 1 valgomojo šaukšto srirachos padažo
  • 1 skiltelės smulkiai sukapoto česnako
  • Žaliųjų citrinų sulčių
  • Žiupsnelio susmulkintų raudonųjų pipirų dribsnių
  • Žiupsnelio druskos ir juodųjų pipirų
  • Susmulkintos šviežios kalendros
  • 1 smulkiai supjaustyto raudonojo čili pipiro

Gaminimas:

Iš pradžių pasiruoškite padažą: sumaišykite čili padažą, išlydytą sviestą, srirachos padažą, česnaką, raudonųjų pipirų dribsnius, žaliųjų citrinų sultis ir pagardinkite druska ir pipirais. Tuomet iki vidutinės ugnies įkaitinkite grilį. Kukurūzų burbuoles patepkite gautu padažu ir kepkite po kelias minutes iš kiekvienos pusės kol šie gražiai apskrus. Kepant burbuoles vis patepkite padažu. Papuoškite kalendromis ir čili pipiro griežinėliais. Patiekite su mėgstama mėsa ar žuvimi.

Pievagrybiai su balzaminiu actu

Jums reikės:

  • 300 g pievagrybių
  • 3 vnt. česnako skiltelių
  • 6 šaukštų balzaminio acto
  • 2 šaukštų medaus
  • Susmulkintų šviežių petražolių
  • Žiupsnelio druskos ir pipirų

Gaminame:

Nedideliame dubenyje paruoškite padažą – sumaišykite balzaminį actą, medų, česnaką, druską bei pipirus. Pievagrybius pamerkite į padažą ir leiskite jiems marinuotis iki kol grilis įkais. Pasimarinavusius pievagrybius dėkite ant iki vidutinės ugnies įkaitinto grilio ir kepkite apie 3-4 minutes, kol šie paskleis malonų kvapą ir apskrus. Galiausiai pievagrybius pagardinkite šviežiomis petražolėmis, jeigu norisi – druska ir pipirais.

Glazūruotos balzaminės morkos

Jums reikės:

  • 10-15 vnt. vidutinio dydžio morkų
  • Žiupsnelio smulkintų žaliųjų svogūnų
  • Žiupsnelio susmulkintų šviežių čiobrelių
  • Kelių susmulkintų česnako skiltelių

Glazūrai pagaminti reikės:

  • 3 šaukštų balzaminio acto
  • 1 1/2 šaukšto klevų sirupo
  • Šlakelio žaliųjų citrinų sulčių
  • 1 arbatinio šaukštelio tarkuoto šviežio imbiero
  • 1/4 arbatinio šaukštelio druskos ir juodųjų pipirų
  • 1 arbatinio šaukštelio čiobrelių lapelių

Gaminame:

Morkas perpjaukite išilgai. Dideliame puode užvirkite vandenį, įberkite žiupsnelį druskos. Sudėkite į vandenį morkas ir virkite jas apie 7 minutes, kol šiek tiek suminkštės. Tuomet morkas nusausinkite. Nedideliame dubenyje sumaišykite visus glazūrai pagaminti skirtus ingredientus. Į gautą glazūrą pamirkykite morkas. Tuomet iki vidutinės ugnies įkaitinkite grilį, dėkite morkas ant grotelių ir kepkite apie 5-6 minutes, kelis kartus apversdami. Vartydami morkas – nepamirškite jų vis patepti glazūra.

Dūminiai batatai

Jums reikės:

  • 4 vnt. didelių batatų
  • 2 šaukštų alyvuogių aliejaus
  • Žiupsnelio pipirų
  • Žiupsnelio česnakinės druskos
  • Žiupsnelio rūkytos paprikos prieskonių

Gaminame:

Išdėliokite batatus ant didelio padėklo. Šakute juos subadykite. Apšlakstykite bulves alyvuogių aliejumi bei įtrinkite pipirais, česnakų druska ir rūkytos paprikos prieskoniais. Tuomet iki vidutinės ugnies įkaitinkite kepsninę. Dėkite ant grotelių bulves ir kepkite jas ant netiesioginės ugnies apie valandą, arba kol bulvės suminkštės ir bus gražiai apskrudusios. Patiekite su mėsos arba žuvies patiekalais.

Vaida Budrienė
„Iki“ komunikacijos vadovė

spot_img
spot_img

„Iki“ siūlo genialų būdą sutaupyti: pasaulinė tendencija, kurią prisijaukina lietuviai

Kiekvienas ieško naujų, efektyvių sprendimų, kurie leistų sutaupyti daugiau. Pasak prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės Vaidos Budrienės, pastaruoju metu vienas sparčiausiai populiarėjančių taupymo būdų – į krepšelius keliaujantys privatūs prekių ženklai. „Išpopuliarėję visame pasaulyje, jie...

Žalia šviesa aukščiausio lygio futbolui: Dariaus ir Girėno stadionui suteikta UEFA 4 kategorija

Pernai spalį LFF taurės finalu su griausmingu koncertu atidarytas Dariaus ir Girėno stadionas sulaukė svarbaus įvertinimo: Europos futbolo federacijų asociacija (UEFA) oficialiai suteikė 4 kategoriją. Nuo šiol Kaune galės vykti aukščiausio lygio tarptautinės rungtynės....

ORAI: Šiandien daug kur numatomi nedideli krituliai, vyraus sniegas

Šiandien daug kur numatomi nedideli krituliai, vyraus sniegas. Vietomis silpna lijundra. Aukščiausia temperatūra nuo 2 laipsnių šalčio iki 3 šilumos. Vasario 7-os naktį pietrytiniuose rajonuose vietomis truputį pasnigs, dieną be žymesnių kritulių. Kai kur rūkas,...

Horoskopai vasario 6 dienai

AVINASJūsų dabartinė situacija yra kebli, tačiau atsiras žmogus, pasiruošęs jums padėti. Jis yra vienintelis, kuriuo galite pasitikėti. Labai nesunkiai sugebėsite padaryti didelį įspūdį visiškai nepažįstamiems žmonėms. JAUTISDabar jūs dirbate tokį darbą, kurio niekas kitas taip...

D. Nausėdienės padėka birutietėms – už Lietuvos kariuomenės šeimų stiprinimą ir paramą sužeistiems Ukrainos...

Lietuvos pirmoji ponia Diana Nausėdienė sekmadienį dalyvavo Kauno karininkų ramovėje vykusiame Lietuvos didžiosios kunigaikštienės Birutės karininkų šeimų moterų sąjungos (birutiečių) renginyje – Birutės vardo minėjime. D. Nausėdienė pasveikino birutietes su švente ir padėkojo kadenciją baigusiai...

Namo renovacija – kasdienis sutaupymas ir didesnė turto vertė

Pastebima, kad, renovavus daugiabutį namą, būsto išlaikymas tampa ekonomiškesniu, pagražėja gyvenamoji aplinka, išauga gyvenimo komfortas bei padidėja nekilnojamojo turto vertė. Paskaičiuota, kad renovavus būstą, jo pardavimo ar nuomos kaina išauga maždaug trečdaliu. Privataus namo...

Apie ŽIV moteris sužinojo tik pastojusi: liga vis dar gąsdina lietuvius

Daugybe klaidingų įsitikinimų apipinta žmogaus imunodeficito viruso (ŽIV) liga, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro duomenimis, 2021 metais Lietuvoje buvo diagnozuota 121 asmeniui. 76,9 proc. naujai užsikrėtusiųjų ŽIV buvo vyrai, 23,1 proc. – moterys. Dažnai pasitaiko...

Gyventojams siūlomos elektros kainos ir toliau traukiasi

Nepriklausomi elektros tiekėjai toliau mažina kainas buitiniams vartotojams. „Latvenergo“ grupei priklausanti energetikos sprendimų bendrovė „Elektrum Lietuva“ nuo vasario gyventojams siūlo mokėti 25,567 ct/kWh, kainą fiksuojant 6 mėnesiams, arba 26,822 ct/kWh, pasirenkant 36 mėnesių fiksavimo...

ORAI: Artimiausiomis dienomis kritulių bus nedaug, nuo smarkesnio atšalimo saugos debesys

Artimiausiomis dienomis kritulių bus nedaug, nuo smarkesnio atšalimo saugos debesys. Vasario 5-os dieną be žymesnių kritulių. Vietomis plikledis. Aukščiausia temperatūra 0–4 laipsniai šalčio, pajūryje 1–3 šilumos. Vasario 6-os naktį šiaurės vakarinėje šalies pusėje daug kur, dieną...

Horoskopai vasario 5 dienai

AVINASLabai norėsite prisidėti prie kažkokio bendro projekto, bet galite pasijusti atstumtas ir nereikalingas. Per užsispyrimą galite prarasti galimybę mokytis ir įgyti labai vertingų žinių. Neatidėliokite rytojui to, ką galite nuveikti šiandien. JAUTISŠiandien pagalvokite apie artimuosius....

Savaitės eismo įvykių apžvalga. Žuvo 2 žmonės

Per savaitę, sausio 27–vasario 2 dienomis, penktadienį–ketvirtadienį, eismo įvykiuose žuvo 2 žmonės (vairuotojas ir keleivė, jų amžiaus vidurkis – 39 metai). Pirminiais duomenimis, sužeisti 42 asmenys: 19 vairuotojų, 10 pėsčiųjų (iš jų 7 – pėsčiųjų...

Suduotas smūgis organizuotai grupuotei , kuri pelnėsi iš prostitucijos ir reketavo turtą

Sulaikyti sostinėje veikusios organizuotos grupės, kuri pelnėsi iš prostitucijos ir prievartavo turtą, nariai. 6 įtariamieji – 4 Lietuvos ir 2 užsienio valstybės piliečiai uždaryti į areštinę. Dėl 4 įtariamųjų sus sprendžiamas klausimas dėl kardomosios...

Ar Donoro kortelės pakanka, kad žmogus taptų organų donoru?

Donoro kortelė – žmogaus pritarimo organų donorystei išraiška. Dažnu atveju žmonės pasirašę prašymą Donoro kortelei gauti apie šį sprendimą nepasisako artimiausiems žmonėms. Tačiau nepriklausomai nuo to, ar būdamas gyvas žmogus buvo pasirašęs sutikimą po...

Savaitgalį pasimėgaukite gardžiu bruknių tortu: dietologė išskyrė nenuginčijamą šių uogų naudą

Nors žiemą uogų suvartojame daug mažiau, jomis rekomenduojama kasdien praturtinti savo mitybos racioną. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, šaltuoju laikotarpiu pravartu prisiminti bruknes, kurių nauda organizmui – nenuginčijama. Šios uogos – nepamainomas antioksidacinių...

Paslaugos

Reklama

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img