9.9 C
Telšiai
2023 / 03 / 24

4 garnyrai, kuriuos lengvai pasigaminsite ant grilio

Ar jau skaitėte?

Skaitomiausi

Maisto gaminimas lauke – neatsiejama vasaros dalis. Ant grilio kepti galima ne tik visų nuo seno pamėgtus šašlykus, kepsnius ar dešreles, bet ir ruošti ypatingo skonio garnyrus: įvairiausiais būdais gaminti daržoves, grybus, sūrius. Vaida Budrienė, vieno Lietuvos veikančio prekybos tinklo komunikacijos vadovė, sako, kad pirkėjai itin domisi specialiai ant grilio kepimui skirtais produktais, o jų krepšeliuose atsiduria ne tik marinuota mėsa ar žuvis, bet ir specialiai kepimui paruoštos bulvės ar sūriai.

- Reklama -

„Sukant galvas, ką iškepti ant grilio, šašlykai, vištienos sparneliai, dešrelės – jau daugelį sezonų išlieka pirkėjų favoritais. Visgi, pastebime, kad pirkėjai pastaruoju metu ieško ir įvairovės, todėl esame paruošę gausų įvairiausių griliui skirtų patiekalų asortimentą: nuo šonkauliukų iki garnyrui puikiai tinkančių bulvių, Viduržemio jūros šalių įkvėptų sūrių, kurie vis didesnio dėmesio sulaukia ir iš pirkėjų“, – sako V. Budrienė.

Daržovių neperkepkite

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo atstovė, sako, kad joks patiekalas neįsivaizduojamas be skanaus garnyro. O renkantis jį prie skirtingų patiekalų – svarbiausia yra balansas.

„Jeigu ant žarijų žadate kepti sunkesnį ar riebesnį patiekalą, pavyzdžiui, glazūruotus šonkaulius, garnyrui puikiai tiks įvairiausios šviežių daržovių arba coleslaw salotos. Jeigu ruošiatės kepti žuvį ar jūros gėrybes – šalia galite patiekti su įvairiosiomis žolelėmis apkeptas šviežias bulves. Be to, prie žuvies tinka ir įvairiausi iš kuskuso ar bulguro kruopų paruošti garnyrai“, – sako V. Juodkazienė.

Visgi, vasarą, kai soduose, daržuose ir parduotuvių lentynose apstu įvairiausių šviežių daržovių ir žalumynų – garnyrui dažniausiai ruošiamos šviežių daržovių salotos. Tačiau norint paruošti nepaprasto skonio, prie mėsos, žuvies ar jūros gėrybių patiekalų puikiai tinkančių garnyrų, daržoves galima valgyti ne tik šviežias, bet ir pakepti grilyje. Taip ruoštos daržovės įgaus nepaprasto, dūminio skonio. Kaip teigia V. Juodkazienė, ant žarijų kepant daržoves galioja tos pačios taisyklės, kaip ir kepant mėsą ar žuvį. Svarbiausia jų neperkepti.

„Jeigu grilyje kepsite supjaustytus baklažanus, cukinijas, svogūnus ar paprikas, kepti jas reikėtų kelias minutes, kol gražiai apskrus. Žinoma, jeigu grilyje kepsite bulves, užtruksite kiek ilgiau. Pavyzdžiui, jeigu kepsite visą nesupjaustytą bulvę užtrukti galite ir apie valandą“, – pabrėžia prekybos tinklo atstovė.

- Reklama -

Pakeptas daržoves galite kaip garnyrą patiekti vienas arba supjausčius jas įmaišyti į įvairiausias šiltas salotas. Pavyzdžiui, baklažanai, paprikos, svogūnai puikiai tinka išvirtomis kuskuso, bulguro kruopomis. Jeigu mėgstate labiau tradicinį garnyrą – sumaišykite juos ir su ryžiais ar grikiais.

Tinka ir vaisiai, ir uogos

Ant grilio kepti vaisiai ar uogos – dar vienas puikus garnyras prie įvairiausių mėsos, žuvies ar jūros gėrybių patiekalų. O juos pagaminti labai nesudėtinga.

„Arbūzus ir ananasus supjaustykite trikampiais, palikite odeles, jeigu kepate nektarinus ar persikus – juos galite paprasčiausiai perpjauti per pusę arba padalinti skiltelėmis. Lygiai ta pati taisyklė galioja ir slyvoms. Vaisius pabarstykite cukrumi, citrinų sultimis, jeigu mėgstate aštriau – raudonųjų paprikų dribsniais. Vaisių, lygiai taip pat kaip ir daržovių, reikėtų neperkepti. Geriausia juos kepti po kelias minutes, iš kiekvienos pusės, arba tol, kol ant jų esantis cukrus gražiai karamelizuosis“, – sako V. Juodkazienė.

Pakeptus kaulavaisius – skanu įmaišyti į įvairiausias salotas. Prie vištienos kepsnių derinkite apkeptus ananasus, obuolius, mangus, kriaušes. Prie kiaulienos rinkitės keptus svarainius, nektarinus ar apkepintas slyvas, o prie jautienos išbandykite keptas vyšnias, kivius ir net braškes, sako prekybos tinklo atstovė ir dalijasi net keturiais nepaprasto skonio garnyrų receptais.

Sviestiniai kukurūzai čili ir žaliųjų citrinų padaže

Jums reikės:

  • 4 vnt. kukurūzų burbuolių
  • 1/2 puodelio saldaus čili padažo
  • 3 šaukštų lydyto sviesto
  • 1 valgomojo šaukšto srirachos padažo
  • 1 skiltelės smulkiai sukapoto česnako
  • Žaliųjų citrinų sulčių
  • Žiupsnelio susmulkintų raudonųjų pipirų dribsnių
  • Žiupsnelio druskos ir juodųjų pipirų
  • Susmulkintos šviežios kalendros
  • 1 smulkiai supjaustyto raudonojo čili pipiro

Gaminimas:

Iš pradžių pasiruoškite padažą: sumaišykite čili padažą, išlydytą sviestą, srirachos padažą, česnaką, raudonųjų pipirų dribsnius, žaliųjų citrinų sultis ir pagardinkite druska ir pipirais. Tuomet iki vidutinės ugnies įkaitinkite grilį. Kukurūzų burbuoles patepkite gautu padažu ir kepkite po kelias minutes iš kiekvienos pusės kol šie gražiai apskrus. Kepant burbuoles vis patepkite padažu. Papuoškite kalendromis ir čili pipiro griežinėliais. Patiekite su mėgstama mėsa ar žuvimi.

Pievagrybiai su balzaminiu actu

Jums reikės:

  • 300 g pievagrybių
  • 3 vnt. česnako skiltelių
  • 6 šaukštų balzaminio acto
  • 2 šaukštų medaus
  • Susmulkintų šviežių petražolių
  • Žiupsnelio druskos ir pipirų

Gaminame:

Nedideliame dubenyje paruoškite padažą – sumaišykite balzaminį actą, medų, česnaką, druską bei pipirus. Pievagrybius pamerkite į padažą ir leiskite jiems marinuotis iki kol grilis įkais. Pasimarinavusius pievagrybius dėkite ant iki vidutinės ugnies įkaitinto grilio ir kepkite apie 3-4 minutes, kol šie paskleis malonų kvapą ir apskrus. Galiausiai pievagrybius pagardinkite šviežiomis petražolėmis, jeigu norisi – druska ir pipirais.

Glazūruotos balzaminės morkos

Jums reikės:

  • 10-15 vnt. vidutinio dydžio morkų
  • Žiupsnelio smulkintų žaliųjų svogūnų
  • Žiupsnelio susmulkintų šviežių čiobrelių
  • Kelių susmulkintų česnako skiltelių

Glazūrai pagaminti reikės:

  • 3 šaukštų balzaminio acto
  • 1 1/2 šaukšto klevų sirupo
  • Šlakelio žaliųjų citrinų sulčių
  • 1 arbatinio šaukštelio tarkuoto šviežio imbiero
  • 1/4 arbatinio šaukštelio druskos ir juodųjų pipirų
  • 1 arbatinio šaukštelio čiobrelių lapelių

Gaminame:

Morkas perpjaukite išilgai. Dideliame puode užvirkite vandenį, įberkite žiupsnelį druskos. Sudėkite į vandenį morkas ir virkite jas apie 7 minutes, kol šiek tiek suminkštės. Tuomet morkas nusausinkite. Nedideliame dubenyje sumaišykite visus glazūrai pagaminti skirtus ingredientus. Į gautą glazūrą pamirkykite morkas. Tuomet iki vidutinės ugnies įkaitinkite grilį, dėkite morkas ant grotelių ir kepkite apie 5-6 minutes, kelis kartus apversdami. Vartydami morkas – nepamirškite jų vis patepti glazūra.

Dūminiai batatai

Jums reikės:

  • 4 vnt. didelių batatų
  • 2 šaukštų alyvuogių aliejaus
  • Žiupsnelio pipirų
  • Žiupsnelio česnakinės druskos
  • Žiupsnelio rūkytos paprikos prieskonių

Gaminame:

Išdėliokite batatus ant didelio padėklo. Šakute juos subadykite. Apšlakstykite bulves alyvuogių aliejumi bei įtrinkite pipirais, česnakų druska ir rūkytos paprikos prieskoniais. Tuomet iki vidutinės ugnies įkaitinkite kepsninę. Dėkite ant grotelių bulves ir kepkite jas ant netiesioginės ugnies apie valandą, arba kol bulvės suminkštės ir bus gražiai apskrudusios. Patiekite su mėsos arba žuvies patiekalais.

Vaida Budrienė
„Iki“ komunikacijos vadovė

spot_img
spot_img

Puošiame namus ir Velykų stalą: specialistė pataria, kaip neišlaidaujant susikurti šventinę nuotaiką (receptas)

Norint gyventi tvariau ir sutaupyti, verta pradėti nuo savo aplinkos. Juk vietoje to, kad kasmet pirktume vis naujus papuošimus šventėms, galime juos susikurti patys iš jau turimų daiktų, gamtoje randamų augalų ar net maisto...

ORAI: Šiandien lietus

Šiandien lietus. Vėjas pietvakarių, pietų, 8–13 m/s, vakariniuose rajonuose vakare kai kur gūsiai 15–17 m/s. Aukščiausia temperatūra 10–15, pajūryje 7–9 laipsnių šilumos. Šeštadienį daug kur protarpiais lietus. Temperatūra naktį 2–7, dieną 9–14, pajūryje 6–8 laipsniai...

Horoskopai kovo 24 dienai

AVINASGerai pasvarstykite, ar verta dalyvauti artėjančiame renginyje. Bėdos dėl to neturėsite, bet naudos - taip pat. Būtų gerai užsiimti tik tokia veikla, kurią galite pats kontroliuoti. JAUTISŠiandien užsiimkite tik prasmingais darbais, aiškiai įsivaizduodamas siekiamą rezultatą....

Patarimai, kaip užsiregistruoti ten, kur eilė pas gydytoją trumpesnė

Ilgos eilės pas gydytojus specialistus – opi šių dienų problema. Vis dėlto ligonių kasų gaunami gyventojų paklausimai dėl eilių taip pat rodo, kad neišnaudojame visų galimybių pas gydytojus patekti greičiau. Mat ne visi žino,...

Treji metai nuo pandemijos pradžios: mažėja vagysčių, tačiau gyventojai labiau kenčia nuo vandens, namus...

Per pastaruosius trejus metus žmonių gyvenime vyko daug pokyčių. 2020 metų kovo mėnesį, prasidėjus COVID-19 pandemijai Lietuvoje, žmonės kelis mėnesius laiką leido tik namuose. Vėliau gyvenimas laisvėjo, gyventojai grįžo į darbus, buvo pradėtas taikyti...

Verslo sėkmės istoriją sostinės centre kuria įmonės iš visos Lietuvos

Vilniaus centre įsikūrusio prekybos centro CUP strategijos dalis – po vienu stogu telkti stiprius, aktyvią rinkodarą vykdančius prekių ženklus. Tai užtikrina ilgalaikę partnerystę, sinergiją bei augimą. Tarp tokių prekybos centro nuomininkų – ne tik...

Esu kultūringas – vadinasi, rūšiuoju elektronikos atliekas

Kartais tenka išgirsti: rūšiuočiau atliekas, jei turėčiau daugiau laiko, jeigu joms skirti konteineriai būtų patogesnėje vietoje. Kai šitaip kalbama apie elektronikos atliekas, tai skamba ypač neatsakingai. Elektronikos atliekos surenkamos atskira tvarka. Joms pritaikytų konteinerių...

Pastebėjus išsiplėtusias paviršines kojų venas ragina nedelsti: problemą išspręsianti lazerinė procedūra trunka vos valandą

Kojų nuovargis, maudimas ar tinimas – venų varikozės liga sergantiems asmenims puikiai pažįstami ir gyvenimo kokybę stipriai apkartinantys pojūčiai. Šiai sveikatos būklei išspręsti Lietuvoje jau daugelį metų atliekamos modernios lazerinės flebektomijos operacijos. Vilniaus „Kardiolitos...

ORAI: Šiandien daugelyje rajonų lietus, temperatūra 7–15 laipsniai šilumos

Šiandien daugelyje rajonų lietus. Vėjas pietvakarių, 8–13 m/s. Aukščiausia temperatūra 10–15, vakariniame šalies pakraštyje 7–9 laipsniai šilumos. Penktadienį daug kur palis, naktį protarpiais. Pietvakarių vėjo gūsiai dieną kai kur sieks 15–17 m/s. Temperatūra naktį 2–7,...

Horoskopai kovo 23 dieniai

AVINASBūtų puiku, jei galėtumėt pasiimti šiandien laisvą dieną ir praleisti bent dalį jos vonioje ar baseine. Jums tikrai reikia pabūti vienam, ramiai įvertinti savo jausmus, norus ir galimybes. Kol jūs atgausite dvasinę pusiausvyrą, pasaulis...

Maltiečiai kviečia į pagalbą: atitolinkime senolių vienatvę ir liūdesį

Atkreipdama dėmesį į vyresnių žmonių vienatvės problemą, Maltos ordino pagalbos tarnyba (maltiečiai) pradeda viešinimo kampaniją „Kai lieka tik vienatvė“, kurios tikslas kalbėti apie augančias vienišų senjorų problemas. Maltiečiai globoja 2800 senyvo amžiaus žmonių, dauguma...

Nerimaujate, kad išmanusis telefonas seka jūsų buvimo vietą?

Kasdien naudojami išmanieji telefonai gali žinoti ne tik kokiuose puslapiuose dažniausiai lankotės, kokios informacijos ieškote, bet ir nuolat matyti jūsų buvimo vietą. „Google Timeline“ įrankio parengtoje ataskaitoje matysite išsamią maršruto ataskaitą – kokioje vietoje...

Kodėl gali kisti pajamų mokesčio suma, nors gyventojo atlyginimas nesikeitė

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) primena, kad pernai gautas pajamas deklaruojantys gyventojai turėtų nenustebti, jei grąžintino ar mokėtino gyventojų pajamų mokesčio (GPM) suma kito, lyginant su praėjusiais metais, nors gautas atlyginimas ar patiriamos mokestį mažinančios...

ORAI: Šiandien daug kur palis, vyraus nedidelis lietus

Šiandien daug kur palis, vyraus nedidelis lietus. Vėjas pietų, pietvakarių, 8–13 m/s. Temperatūra 6–11 laipsnių šilumos. Ketvirtadienį daug kur lietus, naktį vyraus nedidelis. Temperatūra naktį 3–8, dieną 9–14, pajūryje apie 7 laipsnius šilumos. Penktadienio naktį vietomis,...

Paslaugos

Reklama

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img