0.9 C
Telšiai
2025 / 01 / 24

4 garnyrai, kuriuos lengvai pasigaminsite ant grilio

Ar jau skaitėte?

Maisto gaminimas lauke – neatsiejama vasaros dalis. Ant grilio kepti galima ne tik visų nuo seno pamėgtus šašlykus, kepsnius ar dešreles, bet ir ruošti ypatingo skonio garnyrus: įvairiausiais būdais gaminti daržoves, grybus, sūrius. Vaida Budrienė, vieno Lietuvos veikančio prekybos tinklo komunikacijos vadovė, sako, kad pirkėjai itin domisi specialiai ant grilio kepimui skirtais produktais, o jų krepšeliuose atsiduria ne tik marinuota mėsa ar žuvis, bet ir specialiai kepimui paruoštos bulvės ar sūriai.

- Reklama -

„Sukant galvas, ką iškepti ant grilio, šašlykai, vištienos sparneliai, dešrelės – jau daugelį sezonų išlieka pirkėjų favoritais. Visgi, pastebime, kad pirkėjai pastaruoju metu ieško ir įvairovės, todėl esame paruošę gausų įvairiausių griliui skirtų patiekalų asortimentą: nuo šonkauliukų iki garnyrui puikiai tinkančių bulvių, Viduržemio jūros šalių įkvėptų sūrių, kurie vis didesnio dėmesio sulaukia ir iš pirkėjų“, – sako V. Budrienė.

Daržovių neperkepkite

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo atstovė, sako, kad joks patiekalas neįsivaizduojamas be skanaus garnyro. O renkantis jį prie skirtingų patiekalų – svarbiausia yra balansas.

„Jeigu ant žarijų žadate kepti sunkesnį ar riebesnį patiekalą, pavyzdžiui, glazūruotus šonkaulius, garnyrui puikiai tiks įvairiausios šviežių daržovių arba coleslaw salotos. Jeigu ruošiatės kepti žuvį ar jūros gėrybes – šalia galite patiekti su įvairiosiomis žolelėmis apkeptas šviežias bulves. Be to, prie žuvies tinka ir įvairiausi iš kuskuso ar bulguro kruopų paruošti garnyrai“, – sako V. Juodkazienė.

Visgi, vasarą, kai soduose, daržuose ir parduotuvių lentynose apstu įvairiausių šviežių daržovių ir žalumynų – garnyrui dažniausiai ruošiamos šviežių daržovių salotos. Tačiau norint paruošti nepaprasto skonio, prie mėsos, žuvies ar jūros gėrybių patiekalų puikiai tinkančių garnyrų, daržoves galima valgyti ne tik šviežias, bet ir pakepti grilyje. Taip ruoštos daržovės įgaus nepaprasto, dūminio skonio. Kaip teigia V. Juodkazienė, ant žarijų kepant daržoves galioja tos pačios taisyklės, kaip ir kepant mėsą ar žuvį. Svarbiausia jų neperkepti.

„Jeigu grilyje kepsite supjaustytus baklažanus, cukinijas, svogūnus ar paprikas, kepti jas reikėtų kelias minutes, kol gražiai apskrus. Žinoma, jeigu grilyje kepsite bulves, užtruksite kiek ilgiau. Pavyzdžiui, jeigu kepsite visą nesupjaustytą bulvę užtrukti galite ir apie valandą“, – pabrėžia prekybos tinklo atstovė.

- Reklama -

Pakeptas daržoves galite kaip garnyrą patiekti vienas arba supjausčius jas įmaišyti į įvairiausias šiltas salotas. Pavyzdžiui, baklažanai, paprikos, svogūnai puikiai tinka išvirtomis kuskuso, bulguro kruopomis. Jeigu mėgstate labiau tradicinį garnyrą – sumaišykite juos ir su ryžiais ar grikiais.

Tinka ir vaisiai, ir uogos

Ant grilio kepti vaisiai ar uogos – dar vienas puikus garnyras prie įvairiausių mėsos, žuvies ar jūros gėrybių patiekalų. O juos pagaminti labai nesudėtinga.

„Arbūzus ir ananasus supjaustykite trikampiais, palikite odeles, jeigu kepate nektarinus ar persikus – juos galite paprasčiausiai perpjauti per pusę arba padalinti skiltelėmis. Lygiai ta pati taisyklė galioja ir slyvoms. Vaisius pabarstykite cukrumi, citrinų sultimis, jeigu mėgstate aštriau – raudonųjų paprikų dribsniais. Vaisių, lygiai taip pat kaip ir daržovių, reikėtų neperkepti. Geriausia juos kepti po kelias minutes, iš kiekvienos pusės, arba tol, kol ant jų esantis cukrus gražiai karamelizuosis“, – sako V. Juodkazienė.

Pakeptus kaulavaisius – skanu įmaišyti į įvairiausias salotas. Prie vištienos kepsnių derinkite apkeptus ananasus, obuolius, mangus, kriaušes. Prie kiaulienos rinkitės keptus svarainius, nektarinus ar apkepintas slyvas, o prie jautienos išbandykite keptas vyšnias, kivius ir net braškes, sako prekybos tinklo atstovė ir dalijasi net keturiais nepaprasto skonio garnyrų receptais.

Sviestiniai kukurūzai čili ir žaliųjų citrinų padaže

Jums reikės:

  • 4 vnt. kukurūzų burbuolių
  • 1/2 puodelio saldaus čili padažo
  • 3 šaukštų lydyto sviesto
  • 1 valgomojo šaukšto srirachos padažo
  • 1 skiltelės smulkiai sukapoto česnako
  • Žaliųjų citrinų sulčių
  • Žiupsnelio susmulkintų raudonųjų pipirų dribsnių
  • Žiupsnelio druskos ir juodųjų pipirų
  • Susmulkintos šviežios kalendros
  • 1 smulkiai supjaustyto raudonojo čili pipiro

Gaminimas:

Iš pradžių pasiruoškite padažą: sumaišykite čili padažą, išlydytą sviestą, srirachos padažą, česnaką, raudonųjų pipirų dribsnius, žaliųjų citrinų sultis ir pagardinkite druska ir pipirais. Tuomet iki vidutinės ugnies įkaitinkite grilį. Kukurūzų burbuoles patepkite gautu padažu ir kepkite po kelias minutes iš kiekvienos pusės kol šie gražiai apskrus. Kepant burbuoles vis patepkite padažu. Papuoškite kalendromis ir čili pipiro griežinėliais. Patiekite su mėgstama mėsa ar žuvimi.

Pievagrybiai su balzaminiu actu

Jums reikės:

  • 300 g pievagrybių
  • 3 vnt. česnako skiltelių
  • 6 šaukštų balzaminio acto
  • 2 šaukštų medaus
  • Susmulkintų šviežių petražolių
  • Žiupsnelio druskos ir pipirų

Gaminame:

Nedideliame dubenyje paruoškite padažą – sumaišykite balzaminį actą, medų, česnaką, druską bei pipirus. Pievagrybius pamerkite į padažą ir leiskite jiems marinuotis iki kol grilis įkais. Pasimarinavusius pievagrybius dėkite ant iki vidutinės ugnies įkaitinto grilio ir kepkite apie 3-4 minutes, kol šie paskleis malonų kvapą ir apskrus. Galiausiai pievagrybius pagardinkite šviežiomis petražolėmis, jeigu norisi – druska ir pipirais.

Glazūruotos balzaminės morkos

Jums reikės:

  • 10-15 vnt. vidutinio dydžio morkų
  • Žiupsnelio smulkintų žaliųjų svogūnų
  • Žiupsnelio susmulkintų šviežių čiobrelių
  • Kelių susmulkintų česnako skiltelių

Glazūrai pagaminti reikės:

  • 3 šaukštų balzaminio acto
  • 1 1/2 šaukšto klevų sirupo
  • Šlakelio žaliųjų citrinų sulčių
  • 1 arbatinio šaukštelio tarkuoto šviežio imbiero
  • 1/4 arbatinio šaukštelio druskos ir juodųjų pipirų
  • 1 arbatinio šaukštelio čiobrelių lapelių

Gaminame:

Morkas perpjaukite išilgai. Dideliame puode užvirkite vandenį, įberkite žiupsnelį druskos. Sudėkite į vandenį morkas ir virkite jas apie 7 minutes, kol šiek tiek suminkštės. Tuomet morkas nusausinkite. Nedideliame dubenyje sumaišykite visus glazūrai pagaminti skirtus ingredientus. Į gautą glazūrą pamirkykite morkas. Tuomet iki vidutinės ugnies įkaitinkite grilį, dėkite morkas ant grotelių ir kepkite apie 5-6 minutes, kelis kartus apversdami. Vartydami morkas – nepamirškite jų vis patepti glazūra.

Dūminiai batatai

Jums reikės:

  • 4 vnt. didelių batatų
  • 2 šaukštų alyvuogių aliejaus
  • Žiupsnelio pipirų
  • Žiupsnelio česnakinės druskos
  • Žiupsnelio rūkytos paprikos prieskonių

Gaminame:

Išdėliokite batatus ant didelio padėklo. Šakute juos subadykite. Apšlakstykite bulves alyvuogių aliejumi bei įtrinkite pipirais, česnakų druska ir rūkytos paprikos prieskoniais. Tuomet iki vidutinės ugnies įkaitinkite kepsninę. Dėkite ant grotelių bulves ir kepkite jas ant netiesioginės ugnies apie valandą, arba kol bulvės suminkštės ir bus gražiai apskrudusios. Patiekite su mėsos arba žuvies patiekalais.

Vaida Budrienė
„Iki“ komunikacijos vadovė

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas 0 / 5. Balsų skaičius: 0

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Kadangi šis įrašas buvo naudingas...

Sekite mus socialiniuose tinkluose!

TOP naujienos

Tarptautinė arbatos diena: kokią rinktis rytais, o kurią geriau gerti vakare?

Šiais metais žiema itin lepina sniegu ir pūgomis, todėl grįžus iš lauko – vienas greičiausių ir maloniausių būdų sušilti yra kvapnios arbatos puodelis. Visgi,...

Kodėl žodžiai „psichas“, „beprotis“, „nesveikas“ atneša mums daugiau žalos, negu galvojame?

Ar teko kada grįžus namo po įtemptos darbo dienos skųstis namiškiams, kad sukonfliktavote su „šyziku“ bendradarbiu? Arba gūžčioti pečiais, esą kaimynė visai „išprotėjo“, nes...

Augalinė mityba tampa vis populiaresnė ir Lietuvoje: auga veganiškų produktų paklausa

Pirmasis metų mėnuo turi pravardę „Veganuary“ ir ji vis labiau populiarėja visame pasaulyje. Sausį žmonės skatinami sudalyvauti iššūkyje – atsisakyti gyvulinės kilmės produktų ir...

Artimiausią parą sniego mažės, šals stipriau

Artimiausią parą daug kur pasnigs, temperatūra bus švelniai žiemiška, vėliau sniego mažės, šals stipriau. Vasario 14 d. daug kur pasnigs, naktį vyraus nedidelis sniegas. Daugelyje...

Kiek kišenpinigių duoti vaikams ir kaip jiems padėti suprasti pinigų vertę?

Įsibėgėjant mokslo metams tėvai susiduria su klausimu – kiek kišenpinigių duoti vaikui ir kaip jį išmokyti juos valdyti? Bene svarbiausiais vaidmuo formuojant vaikų finansinį raštingumą tenka tėvams, tad patarimais, kaip savo atžalas palaipsniui supažindinti...

Medikų palaikymo iniciatyva, kvietimas visos Lietuvos maitinimo įstaigoms

Šeimos restoranai „Jurgis ir Drakonas“, bei „Brooklyn Brothers“ solidarizuojasi su Lietuvos medikais, kuriems pasaulinės pandemijos metu tenka didžiulis krūvis ir atsakomybė, ir įsipareigoja šios savaitės metu neatlygintinai tiekti tam tikrą maisto porcijų kiekį Vilniaus...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS